Opinió

L'absurditat de la norma (II)

És força comprensible que, si els tècnics de l'ACB tenen tan protegits els seus contractes, els clubs els vulguin tan sols per a ells

L'ACB no dei­xarà de tibar la corda en la defensa de l'exclu­si­vi­tat dels entre­na­dors en tots els seus clubs asso­ci­ats. A cap d'ells se li per­met –ni se li per­metrà amb vista al futur, almenys a mitjà ter­mini– diri­gir selec­ci­ons naci­o­nals si tenen con­tracte en vigor. Fa una set­mana, refle­xi­o­nava en aques­tes línies sobre la idoneïtat d'aquesta norma, que con­si­de­rava exclo­ent i res­tric­tiva per als tècnics que mili­ten en la com­pe­tició. No li veia una raó de ser per tenir una càrrega lògica, però hi és.

Val a dir que no es tracta de cap capritx dels clubs, sinó d'una con­tra­pres­tació exi­gida en base al con­veni que els tècnics de l'ACB tenen subs­crit amb la lliga amb el vis­ti­plau de la tota­li­tat d'inte­grants. Un con­veni únic al con­ti­nent euro­peu –per això les ine­xis­tents res­tric­ci­ons arreu i la pro­li­fe­ració de casos que coha­bi­ten en dos càrrecs–, i que els reporta uns bene­fi­cis i una segu­re­tat de cobra­ment impor­tant. En ell, i fins a aquest curs, s'hi pre­veia un sou mínim de 180.000 euros que cada any es veu incre­men­tat en un 5% més l'IVA. És això el que ara pot pri­var, per exem­ple, Fotis Kat­sika­ris (Bil­bao) de diri­gir la selecció grega, càrrec per al qual era un dels can­di­dats. Una altra història és la de l'Uni­caja i Jas­min Repesa, que fan mar­tin­ga­les legals –sig­nen petits con­trac­tes perquè el tècnic cro­ata no com­pa­gini el club de Los Guin­dos amb la selecció del seu país– per dri­blar la norma. I és per això també que els aju­dants, que no estan sub­jec­tes a aquest con­veni amb una pro­tecció labo­ral tan fèrria, poden pas­sar els estius diri­gint selec­ci­ons, ja siguin sèniors o cate­go­ries de for­mació. És el cas de Diego Ocampo, assis­tent de Joan Plaza i que ara ho serà d'Aíto al Caja­sol, que diri­geix la selecció sub-16, en plena dis­puta de l'euro­peu.

La crisi i la difi­cul­tat per qua­drar balanços de molts clubs ha pro­pi­ciat que els tècnics s'hagin avin­gut a reta­llar –i la dis­puta ha estat fei­xuga– el salari mínim fins a 130.000 euros, quan­ti­tat gens menys­pre­a­ble. Això sí, no es perd el 5% més IVA d'incre­ment anual i dis­po­sen de la garan­tia de cobrar-ho tot en cas que hi hagi aco­mi­a­da­ment. Fins i tot, i si el club no se'n fes càrrec o no pogués, ho faria la mateixa asso­ci­ació de clubs. Amb tots aquests ítems, no és d'estra­nyar que l'ACB –amb el vis­ti­plau, és clar, per deri­vació dels seus clubs asso­ci­ats– vetés la nomi­nació de Jaume Pon­sar­nau, actual pre­pa­ra­dor de l'Assig­nia Man­resa, per ser el selec­ci­o­na­dor sub-18, tal com pre­te­nia la FEB. I, del cas de Pon­sar­nau, se'n desprèn una altra reflexió: quants tècnics de l'ACB tenien en la tem­po­rada recent­ment aca­bada un con­tracte mínim tal com s'esti­pula en la nor­ma­tiva? Evi­dent­ment, no tots. Ni la mei­tat dels divuit que exer­cien al final de curs. I això que tots han de pre­sen­tar un con­tracte obli­ga­tori que demos­tri que estan per­ce­bent el mínim exi­git per llei. Què passa aquí? Doncs que hi ha tècnics –i no pre­ci­sa­ment dels clubs grans, que el superen de llarg– que cobren molt per sota d'aquest salari mínim i s'ave­nen a bus­car fórmu­les, com la col·labo­ració amb la fun­dació o amb les cate­go­ries infe­ri­ors del seu club, apor­tant uns diners que real­ment no exis­tei­xen. Fets com aquests, pre­ci­sa­ment, no juguen a favor del col·lec­tiu d'entre­na­dors, per bé que aquests pro­fes­si­o­nals es garan­tei­xen tre­ba­llar en l'elit. La norma té un punt d'absurd, però és força com­pren­si­ble que, si els tècnics tenen tan pro­te­gits els seus con­trac­tes, els clubs els vul­guin tan sols per a ells.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)