Opinió

Deures d'estiu: els avançaments

No es pot oblidar que les curses es basen en el fet que el més ràpid vol avançar el més lent

Abans que els addictes a la gasolina feu vacances, una d'avançaments. Quina diferència hi ha entre la maniobra de Maldonado amb Di Resta a Hongria i la de Button amb Vettel a Alemanya? Que entre Maldonado i Di Resta hi ha contacte –sense conseqüències– i entre Button i Vettel no n'hi ha perquè l'alemany l'evita i avança per fora de la pista (com devien estar de malament les rodes de l'anglès...) En canvi, a Maldonado el sancionen amb un pas lent pel carrer de boxes i a Alemanya, el sancionat resulta que és Vettel.

Parlo de la maniobra de Button i no de l'avançament de Vettel. Tant Button (avançat) a Hockenheim com Maldonado (que avançava) a Hungaroring no deixen espai als seus rivals. A més, Maldonado gairebé perd el cotxe i ha de fer un contravolant que li impedeix evitar el contacte. Button, en canvi, no fa cap maniobra estranya i s'entén que podia deixar espai a Vettel.

Tanta diferència hi ha, per tant, perquè en una acció se sancioni Maldonado i en l'altra, el sancionat sigui Vettel? La resposta és no. Maldonado fa dies que està sota sospita –sobretot per l'incident amb Checo Pérez– i a Red Bull, directament li han ficat el dit a l'ull, tant en l'aspecte tècnic com en qualsevol comportament heterodox que pugui tenir Vettel. Em resistia a llegir aquest 2013 en clau conspirativa, però cada cop veig més clar que Vettel no pot ser el primer pilot que guanyi tres títols seguits i que aquest campionat toca a Ferrari. Però Alonso fa mèrits de sobres, no cal estendre l'ombra de la sospita.

Un últim apunt: la justícia ha de mantenir un principi de proporcionalitat. No és el mateix una falta de lesions que un homicidi. El pas pel carrer de boxes de Maldonado podria haver estat equànime si hagués punxat un pneumàtic a Di Resta. En una acció sense conseqüències, és un càstig penós que només condueix a l'autorepressió dels pilots i la desnaturalització de les curses, que són unes competicions en què el més ràpid vol avançar el més lent i aquest vol defensar la posició. I sovint sembla que els comissaris ho oblidin.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)