Opinió

Fer la pilota o un premi a compte?

En el fons,
el COE ha donat el seu premi més gros al cap de la patronal, un cap que fa dos mesos que hi és

El Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha concedit al president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Thomas Bach, el seu premi especial COE Juan Antonio Samaranch. Aquest és el principal guardó que el COE atorgarà en la seva gal·la anual, que es farà el 18 de desembre i en què també s'atorgaran desenes de premis a esportistes, tècnics, directius, clubs, federacions, mitjans de comunicació i empreses patrocinadores. No em negaran que té la seva gràcia que el COE atorgui el seu premi principal al president de l'entitat que fa poc més de dos mesos els va dir que no, per tercera vegada consecutiva, a les seves aspiracions d'organitzar uns Jocs Olímpics.

Abans que algú digui que barrejo les peres amb les pomes, aclarim algunes coses. El COE, segons els seus estatuts “es regeix pels seus propis estatuts i reglaments, degudament aprovats pel COI, d'acord amb les normes de la Carta Olímpica”. El COE penja del COI, que és el que fa i desfà. Recordem que el COI ha arribat a suspendre comitès olímpics nacionals en considerar que no complien amb les normes. En el fons, el COE ha donat el seu premi més gros al cap de la patronal, un cap que fa dos mesos que hi és.

Thomas Bach, actual president del COI, no ho era quan el 7 de setembre passat el COI va dir no a Madrid. Aquell dia manava Jacques Rogge. Bach va ser escollit tres dies després. Bach, abans de ser president, va ser vicepresident del 2000 al 2004 i del 2006 al 2013. No era el president, però sí que era un dels màxims dirigents del COI quan aquest va dir no a Madrid el 2009 per als Jocs del 2016, i el 2013 per als Jocs del 2020. L'any 2005, quan el COI va negar Madrid per primer cop, Bach no era al comitè executiu. El COE premia ara el president del mateix organisme al qual es va criticar durament després de la desfeta de Buenos Aires. No és la mateixa persona, però és el mateix COI. Aquell que els va “trair”, que era “corrupte”, que “no tenia sentit” i no sé quantes coses dolentes més.

Si no fos perquè Madrid ha repetit que s'ha oblidat del somni olímpic -ahir Blanco ho va matisar-, algú malpensat podria creure que el COE comença a treballar una candidatura futura fent la pilota al cap. Si és això, que facin comptes. Thomas Bach ha estat triat per un mandat de vuit anys prorrogable a quatre més. Bach caduca el 2025. L'any 2017 s'han de triar els Jocs del 2024; el 2021, els del 2028 i el 2025, dies abans que expirés l'hipotètic mandat d'un reelegit Bach, els Jocs del 2032. El COE, a nom de Madrid –el president del COE, Alejandro Blanco, va ser el president de la candidatura de Madrid 2020–, ha començat a preparar el terreny? El premi a Thomas Bach és un desgreuge pels insults que va rebre el COI després del tercer no a Madrid? És un premi a compte –com el Príncipe d'Astúries a Fernando Alonso del 2005– de futures coses que esperen aconseguir?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)