Opinió

La (in)consciència en l'ofensa

Tots dos
ho pagaran molt car,
però el jove que va llançar un plàtan
al Madrigal mereix una oportunitat. El president dels Clippers, no

A Donald Sterling l'han expulsat de l'NBA. Així, amb totes les lletres. I no era un qualsevol. És, encara, el propietari dels Clippers, el propietari que fa més anys que n'és (33) de totes les franquícies de la lliga. L'han expulsat –i l'han multat amb prop de dos milions d'euros– no com a conseqüència de cap actuació relativa amb el bàsquet (per mots partits que hagués comprat, per molts àrbitres que hagués subornat, difícilment el càstig hauria estat tan fort), sinó per una conversa privada amb una amiga a qui recriminava que es fes acompanyar per negres tan abominables com Magic Johnson.

A David Campayó Lleó, un jove de 26 anys soci del Vila-real i delegat d'un dels seus equips cadets, l'han expulsat del club, li han prohibit que entri mai més a l'estadi i falta saber què en dirà el jutge del fet d'haver llançat un plàtan a Dani Alves diumenge passat.

Són dos fets coincidents en el temps, sancionats de manera similar tot i que un es va produir al davant de les càmeres i en un espai públic i l'altre es restringeix a l'àmbit privat. Dues sancions que busquen un efecte exemplaritzador –que dedueixo que han aconseguit–, però de conseqüències dispars pel que fa a la rehabilitació dels protagonistes. A David Campayó, òbviament, no el conec, però estic segur que no sap on amagar-se. Ho ha pagat i ho pagarà molt car, està passant vergonya, l'han fet fora del club de la seva vida i trigarà temps a refer-se. Em pregunto si realment ho va fer amb mala fe i em contesto que el més probable és que no. Que devia portar plàtans per menjar i que en va llançar un al camp en un gest impulsiu propi del fanatisme futbolístic de qui intueix que li igualaran un 2-0 però despullat d'ideologia. Un gest del qual no va calcular les conseqüències, una acció socialment repudiable avui dia i que per l'edat del protagonista encara és més extemporani.

I així, amb la mateixa certesa que a aquest jove l'acaba d'atropellar un tren per la seva imprudent inconsciència, estic segur que a Donald Sterling (81 anys) la sanció a perpetuïtat, l'expulsió de l'NBA i la probable obligació de vendre's els Clippers no el faran redimir. A ell no li va venir un rampell per una derrota contra els Warriors. Tot el que va dir a la seva amiga (de pell bruna i 50 anys més jove) estava pensat, meditat i denota un menyspreu tan absolut cap a la diferència...: “Em molesta molt que facis públic que vas amb gent negra. Pots allitar-te amb ells, pots fer tot el que vulguis, però et demano que no ho promocionis i que no els portis als meus partits.”

Digueu-me tou, però crec que a una persona de 26 anys que està purgant de quina manera haver llançat un plàtan al camp se li ha de donar una oportunitat perquè es rehabiliti. En canvi, crec que fer-ho amb Donald Sterling és perdre el temps. I estic convençut que si ho pregunteu al bon jan de Dani Alves, hi estarà d'acord.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)