Opinió

Zubi i la imatge

Avui dia no cal ser bo, ni demostrar que ho ets. N'hi ha prou amb la notorietat pública. La resta és prescindible

Aquell eslògan de “la imatge ho és tot”, de les velles cam­pa­nyes de Nike, resu­meix a la per­fecció el signe dels temps. Pen­sem en la frase publi­citària cada cop que Andoni Zubi­zar­reta dis­posa del seu anunci per­so­nal de qua­tre minuts a la mitja part de tots –abso­lu­ta­ment tots– els par­tits del Barça, arro­gant-se la repre­sen­tació d'un club tan gran. O en aques­tes rodes de premsa en què parla molt per no dir res. Ell només apro­fita la situ­ació i molts diran que fa bé. És el que hi ha en aquests temps banals, super­fi­ci­als en tants aspec­tes. El cas és apro­fi­tar l'avi­nen­tesa, sen­tir que fas cas Andy War­hol i acon­se­guei­xes els quinze minuts de fama que et per­to­quen. Tant se val el con­tin­gut, no importa gens ni mica si fas bé o no la teva feina. Zubi lliga tòpics i fra­ses fetes una rere l'altra. Cada dia igual. Però sap que més del setanta per cent de la comu­ni­cació és no ver­bal i, per tant, s'esforça davant la càmera a posar cara de bon pro­fes­si­o­nal, vene­dor de cot­xes a qui en com­pra­ries un de segona mà. Un paio de con­fiança, en defi­ni­tiva. I ens que­dem amb l'embol­call, no anem més enllà. No valo­rem, ni ana­lit­zem la seva feina com a direc­tor espor­tiu, només el veiem entrar a casa de cadascú, que és com jus­ti­fica el sou fantàstic que per­cep. Avui dia no cal ser bo, ni demos­trar que ho ets. N'hi ha prou amb la noto­ri­e­tat pública. La resta és pres­cin­di­ble.

Tant se val que a Bil­bao, quan feia la mateixa feina per a l'Ath­le­tic, un munt de gent res­pirés alleu­jada en veure'l mar­xar. El tit­lla­ven de dropo. Zubi es va que­dar aquí sense escut quan Guar­di­ola va tocar el dos, però té alguns amics peri­o­dis­tes que ara el pro­te­gei­xen i diuen mera­ve­lles de com penca, encara que la rea­li­tat s'entos­su­deixi a demos­trar just el con­trari. Sem­blava que es trau­ria la son de les ore­lles, però ha pre­fe­rit bus­car només la pro­moció per­so­nal, que par­lin d'un, encara que sigui mala­ment. Al cap i a la fi, les dues ges­ti­ons més nota­bles dels dar­rers cur­sos han estat deci­si­ons exclu­si­ves del pre­si­dent fugit. En els fit­xat­ges de Mar­tino i Ney­mar, ni va badar boca. Això sí, va pre­sen­tar tres vega­des la dimissió després de pro­ta­go­nit­zar algu­nes de les bata­lles inter­nes de poder tan freqüents a can Barça, movi­ments que neces­si­ten que se sigui un estudiós de l'art de la guerra per enten­dre-les. Ja veieu que encara no hem par­lat ni del retard quasi etern en la com­pra dels maleïts cen­trals, ni dels 39 mili­ons que ha cos­tat la caríssima pare­lla Mat­hieu-Ver­ma­e­len, ni dels 24 inver­tits en dos por­ters. Ni, en defi­ni­tiva, del fet de fit­xar com la por­tera de Núñez allò que vol el pre­si­dent o t'ofe­reix el murri repre­sen­tant de torn. Amb cinisme, podríem dir que és el nos­tre ídol, però no, no l'és. És un altre dels que vénen a ser­vir-se del Barça, mai a ser­vir-lo, gràcies al fet que ell té l'avan­tatge de sor­tir a la tele més que un pre­sen­ta­dor del TN. Ben pen­sat, és el direc­tor tècnic ideal per a una direc­tiva que amaga el cap sota l'ala quan vénen mal dades i col·loca als altres les seves res­pon­sa­bi­li­tats. Igual que Bar­to­meu quan diu que Mar­tino no feia pel club. Ell és el mateix que el volia reno­var i que, abans, s'havia empas­sat la decisió de Rosell sense dir ni piu. Ben pen­sat, amb gent d'aquesta mena, el Barça encara va prou bé. S'aguanta per inèrcia de gran­desa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.