Opinió

Luis Enrique al microscopi

Amb aquesta ambivalència haurem encara d'esperar una mica per fer una valoració més consistent de la gestió de l'entrenador

El fet de ser una rara avis, o sigui un entrenador diferent a tots, m'ha obligat a fer-li un seguiment minuciós des del primer moment, sabedor que a més de tenir una bona plantilla cal saber-la coordinar per aspirar a ser el millor en una competició. Hi ha coses que el mateix Luis Enrique ha dit i d'altres que han expressat els que han treballat amb ell o han jugat a les seves ordres. “No es casa amb ningú”, és el que en diuen els que havien estat en el Barça B o en el Celta. Va prometre treball i posar al davant el que sigui el millor per a l'equip. El primer que em va sorprendre va ser el dia de la presentació al Camp Nou. Els jugadors duien la samarreta del Barça i els auxiliars, amb xandall blau. Només ell amb camisa clara i pantalons més foscos va sortir com volia. Era una estratègia de club per deixar clar qui manava en l'aspecte esportiu o bé era el senyal d'un ego potent?

Després d'una pretemporada correcta va aparèixer la seva estratègia de no dir fins al mateix dia o fins poc abans d'agafar l'avió quina era la llista de convocats i només dues hores abans del partit l'onze inicial. Aquesta pràctica que sembla que inicialment ha estat ben acceptada pels jugadors i que caldrà veure si a la llarga no desgasta, és un nou reforçament de la seva autoritat, la de l'home que decideix a última hora per demostrar que qui mana és ell. No sabem si mentalitzar-se en tan poc temps ajuda o perjudica els jugadors de titularitat incerta ni tampoc si mina la moral dels que pensaven que jugarien i es troben descartats. Aquest desgast potser pot dur a una certa impavidesa. No sé si és fàcil d'assimilar l'actitud que se'n dedueix: si jugo hi posaré el coll i si no jugo és que n'hi ha un altre que avui pot fer-ho millor que jo.

El criteri de Luis Enrique és que tota la plantilla és titular però només en poden jugar onze i tres més per les substitucions, que jugui qui jugui l'equip ha de funcionar i que tots poden jugar en posicions diverses. Tot un ideal, però és possible? D'entrada ja ha hagut de fer una excepció amb Messi i, quan el qualifica com a millor del món i diu que, quan està fluix, acostuma encara a donar un rendiment superior al del seu hipotètic substitut. Tampoc l'afirmació que juguen els que estan millor físicament o que s'han entrenat bé no sempre es compleix. Contra el Màlaga van ser titulars Neymar i Rakitic, que s'havien entrenat a mig gas i que van rebre l'alta mèdica el dia abans. La teoria va triomfar sobre la decisió: va ser un partit fluix per part d'aquests jugadors i el Barça només va poder empatar. Em va agradar que substituís Neymar quan després d'un aparatós entortolligament al camp volia seguir jugant. L'estoïcisme ha de ser un valor a incorporar: et lesionen i mentre puguis segueixes jugant, i si no pots, te'n vas. Aquestes escenes tan teatrals que afecten principalment els brasilers, cal evitar-les. Si es queixen d'una manera que sembla que els hagin ferit de mort, cal creure'ls, o fer veure que te'ls creus, i substituir-los. No sé, doncs, si la filosofia enríquica es mantindrà o acabarà de manera lògica, no canviant mig equip sinó tenint un onze del qual pots canviar algun element per forma física o descans quan hi ha tres partits per setmana, donant oportunitats a la resta. Tots volen jugar, i tenir-los tots contents és potser una altra quimera.

De moment, però, el Barça va líder en la lliga però ha competit sense fortuna i amb moltes pèrdues de pilota amb el PSG. Amb aquesta ambivalència haurem encara d'esperar una mica per fer una valoració més consistent de la gestió de l'entrenador.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)