Opinió

Honestedat davant l'adversitat

Lluny de pregonar tan sols una llista de bones intencions, els jugadors del Tsmoki-Minsk van decidir renunciar per unanimitat als salaris de l'octubre pels mals resultats

El roman­ti­cisme està tan pan­sit com qual­se­vol fulla a la tar­dor, quan es desprèn dels arbres. I la situ­ació encara és més hiperbòlica en l'esport pro­fes­si­o­nal –en els que no tenen pro­ble­mes de cobra­ment, és clar–, nodrit per un ego­isme recap­ta­tori direc­ta­ment pro­por­ci­o­nal als dígits de la nòmina. La inci­tació del jo abans que el nosal­tres, trans­crit en un con­tracte a cop de bonus o plus. El límit de la per­versió és recla­mar un “suple­ment econòmic”, per uti­lit­zar un eufe­misme, per defen­sar la samar­reta d'una selecció naci­o­nal en un gran cam­pi­o­nat. En l'últim mun­dial de fut­bol, sense anar més lluny, Espa­nya va pac­tar 720.000 euros per cap amb la fede­ració espa­nyola (FEF) per reva­li­dar el títol. Una sal­vat­jada –una més, en un esport rei també en l'exa­ge­ració– que torna a posar de mani­fest que no són bons temps per a la lírica.

Però no tot està per­dut. O almenys, encara hi ha un reducte d'hones­te­dat pro­fes­si­o­nal. Pot­ser por­tada a l'extrem, però cri­da­nera en els temps que cor­ren. A la capi­tal de Bie­lorússia, al cor del país, hi juga el Tsmoki-Minsk, enti­tat fun­dada el 2006 i jerarca indis­cu­ti­ble en el bàsquet del país en el dar­rer lus­tre (cinc copes i cinc lli­gues segui­des). L'equip va arren­car de pena aquesta tem­po­rada, tant en la VTB com en l'Euroc­ha­llenge, sense gua­nyar ni un sol par­tit en el pri­mer mes, a l'octu­bre. La falta de com­pe­ti­ti­vi­tat en molts par­tits va deri­var en una reunió de ves­ti­dor per inten­tar aixe­car el vol, i la con­clusió va ser insòlita. Lluny de ver­ba­lit­zar solu­ci­ons a mit­jans de comu­ni­cació o pre­go­nar tan sols una llista de bones inten­ci­ons, van deci­dir renun­ciar per una­ni­mi­tat als sala­ris de l'octu­bre pels mals resul­tats. Tots, sense excepció. Un esforç remar­ca­ble en un grup que ni de bon tros té les nòmines més ele­va­des del con­ti­nent. S'ima­gi­nen, per bus­car un paral·lelisme pro­per, algun equip d'elit d'aquí, de la lliga Endesa o de pri­mera divisió de fut­bol, abo­nat a la der­rota i que deci­deixi renun­ciar en bloc al sou un mes? Jo, sin­ce­ra­ment, no. Pot­ser és cert que, en l'actu­a­li­tat, les difi­cul­tats per cobrar com­pli­quen el plan­te­ja­ment, però no crec tam­poc que, en èpoques de vaques magres, a ningú li hagués pas­sat pel cap. L'exigència sem­pre té força en la victòria, i l'auto­pro­tecció i les excu­ses apa­rei­xen en la der­rota. Pocs cops s'assu­meix la culpa d'una forma tan nítida, trans­pa­rent.

Som a finals de novem­bre i la situ­ació, si bé ha millo­rat lleu­ge­ra­ment, con­ti­nua sent deli­cadíssima per al campió bie­lorús. Tant és així que la cúpula direc­tiva va tren­car l'immo­bi­lisme fa un parell de set­ma­nes. Va can­viar el tècnic –Igor Griszc­huk va subs­ti­tuir Riman­tas Gri­gas– i va incor­po­rar Par­rish Petty, un base ame­ricà. El sac­seig va tenir un efecte imme­diat –victòria con­tra l'Eni­sey (88-94)–, però no ha tin­gut con­tinuïtat: 1-7 a la VTB (setzè i últim) i també cuer del seu grup d'Euroc­ha­llenge (0-3). Lògica­ment, els esforços es con­cen­tren en la pri­mera. En tot cas, el marge de millora col·lec­tiu con­ti­nua sent enorme. En el dia d'avui, el Tsmoki-Minsk acre­dita la pit­jor defensa a la VTB (90,3 punts rebuts) i tam­poc ofe­reix brots verds en apar­tats ofen­sius, com les pilo­tes per­du­des (16,6, el que més del cam­pi­o­nat) o les assistències, el segon que en repar­teix menys (15,6). I, d'aquí al 5 de gener, té un calen­dari de por, amb cinc par­tits a fora i havent de pas­sar per les pis­tes dels rus­sos d'Euro­lliga (el Nijni, el CSKA i l'Unics).

El pano­rama s'intu­eix negre, però el que mai que­darà en dubte és l'espe­rit i la pre­dis­po­sició del grup a tirar enda­vant, a seguir unit per sor­tir d'aquesta situ­ació en bloc quan en altres esce­na­ris algú ja s'hau­ria des­pen­jat de la resta, bus­cant rèdits per­so­nals futurs, guar­nint les seves estadísti­ques. Es veurà si amb això n'hi ha prou per sor­tir del pou perquè els tri­omfs no arri­ben només amb ges­tos, encara que siguin extra­or­di­na­ris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)