Opinió

L'abús de les federacions

Clubs i lligues professionals assisteixen impassibles a la política invasiva de les federacions, que els prenen jugadors de franc i sense contrapartida

No entenc com els grans clubs dels esports potents d'Europa no s'han aixe­cat en peu de guerra con­tra la tira­nia de les fede­ra­ci­ons. Fa uns anys em va sem­blar que per fi s'ini­ci­ava un procés raci­o­na­lit­za­dor de les rela­ci­ons entre clubs, lli­gues pro­fes­si­o­nals i fede­ra­ci­ons. Accep­tem que les com­pe­ti­ci­ons de selec­ci­ons estan prou incrus­ta­des en la rea­li­tat espor­tiva glo­bal però, vist que les fede­ra­ci­ons no tan sols no col·labo­ren amb els clubs per pagar el salari dels juga­dors, sinó que dis­po­sen de la seva força de tre­ball a dis­creció i sovint el tor­nen als clubs lesi­o­nats, no s'entén com els clubs i les lli­gues acu­llen amb resig­nació la política inva­siva de les fede­ra­ci­ons sobre els calen­da­ris de les lli­gues.

El bàsquet és un exem­ple escan­dalós. Sis fines­tres de nou dies cadas­cuna el novem­bre del 2017, febrer, juny, setem­bre i novem­bre del 2018 i febrer del 2019. Qua­tre d'aques­tes inter­rom­pen les lli­gues i les del febrer es tre­pit­gen amb les copes, ara que les lli­gues pro­fes­si­o­nals s'havien posat d'acord per con­cen­trar-les en un mateix cap de set­mana. Amb l'euro­peu pas­sarà el mateix. En un món nor­mal, els clubs i les lli­gues –enti­tats pri­va­des– se n'hau­rien de veure un bull per donar expli­ca­ci­ons als seus acci­o­nis­tes de per què han de cedir part de la seva força de tre­ball sense cap con­tra­par­tida. Cap. És més, els impre­vis­tos (lesi­ons) sem­pre se'ls imputa el club. En el bàsquet, l'ajuda pública només va a les fede­ra­ci­ons i les selec­ci­ons i, per tant, ha arri­bat el moment que els clubs facin valer els seus interes­sos i no pas­sin per aquesta ver­go­nya deni­grant. A la FIBA se li ha de fer enten­dre que és pro­pietària dels seus tor­ne­jos, però no de tot el bàsquet mun­dial.

Cada dia tinc més clar que la política inva­siva de la FIBA tan sols ha començat. La fede­ració inter­na­ci­o­nal ja no amaga la intenció de recu­pe­rar el con­trol de les com­pe­ti­ci­ons de clubs i, en una doc­trina que va de baix a dalt, les fede­ra­ci­ons esta­tals també. En aquest con­text, no m'estra­nya gens que el CSD fus­ti­gui l'ACB estiu sí i estiu també. El CSD és un orga­nisme públic i polític que ja sabem de quina banda estarà en un litigi entre una fede­ració i una lliga pro­fes­si­o­nal. Ara es per­met donar lliçons morals a l'ACB a propòsit del cas de l'Ourense i de qüesti­o­nar l'apli­cació dels esta­tuts de l'asso­ci­ació de clubs obvi­ant que el mateix CSD els va vali­dar. L'ACB té punts fos­cos, segur, i no pot con­tra­ve­nir la llei que regula les soci­e­tats anònimes espor­ti­ves, però els con­flic­tes d'arrel mer­can­til s'hau­rien de subs­tan­ciar on toca, que és al jut­jat cor­res­po­nent, no en un orga­nisme polític i poli­tit­zat.

I no és un pro­blema exclu­siu del bàsquet. La LFP, la fede­ració espa­nyola i fins i tot el sin­di­cat de juga­dors han estat d'acord per esbor­rar del con­veni les vacan­ces de Nadal perquè la pobra Roja tin­gui més temps per pre­pa­rar l'euro­peu. Però no supri­mi­ran les pat­xan­gues que tallen la lliga tot just començar. És clar que hi ha un altre pro­blema: no es pot anar pel món amb una pri­mera divisió de 20 equips ni amb una ACB de 18... o 19. I això no és culpa de les fede­ra­ci­ons.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)