Opinió

Esport i valors

L'esport d'alt rendiment també és una oportunitat per posar en joc la condició moral dels seus actors

Aquest estiu ha començat amb grans dosis d'emocions esportives. Som molts els que vibrem intensament amb esdeveniments com l'Eurocopa, Wimbledon o el Tour. En qualsevol competició d'alt nivell, es manifesten portentoses forces, habilitats i talents. Però l'esport d'alt rendiment no és només una meravellosa exhibició de les capacitats físiques, tècniques i tàctiques de l'ésser humà. També és una oportunitat per posar en joc la condició moral dels seus actors. Tenint en compte la superlativa repercussió que té l'esport-espectacle no hauríem d'ignorar la incidència social dels seus protagonistes. És indiscutible que els esportistes també contribueixen a l'educació moral de la població. En la mesura en què l'educació és inseparable de l'exemplaritat i la imitació, és important fer de l'esport d'elit un bon referent formatiu.

Però massa sovint els esportistes es desentenen de la seva posició privilegiada. Obliden que la seva condició pública els confereix el poder de transmetre valors. Atès que les seves conductes es troben en el punt de mira de moltes persones, els pertoca una determinada responsabilitat social. Els esportistes són agents morals que haurien de procedir amb professionalitat i esportivitat. Actuant així no només dignifiquen la seva tasca, sinó que envien un bon missatge a la societat. De fet, també trobarem esportistes amb capteniments lloables. D'aquesta manera ens ensenyen a viure i contribueixen a millorar el món. Expressen un tarannà moral encarnant valors com la companyonia, la perseverança, la generositat, el respecte, l'esforç, el coratge, la confiança, la humilitat o l'honestedat. Així, per exemple, és un bon esportista qui assumeix un compromís amb l'equip i deixa de banda l'egoisme. O aquell altre que ens ofereix una lliçó d'intel·ligència emocional. Com va dir Iker Casillas quan es va acomiadar del Real Madrid: “Més que recordar-me per ser un bon o mal porter, només espero que la gent em recordi per ser una bona persona.” Encara que dubto que ho aconsegueixi; sobretot si tenim en compte el seu comportament en la present Eurocopa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)