Seleccions

Un 2011 ple d'èxits

En constant moviment

La Federació Catalana de Dards es va afegir als esports reconeguts internacionalment i des del setembre ja en són 21

El quart lloc del corfbol en el mundial i el títol de l'hoquei femení en la copa Amèrica van ser els més destacats

El Dia de les Seleccions va arribar a la sisena edició i en aquesta ocasió es va fer a Mollerussa

La lluita de Catalunya i de les seves seleccions en els diversos esports ha tornat a assolir uns èxits importants en aquest 2011 que ara finalitza en els dos camps en què es desenvolupa: el competitiu i el federatiu. El nom de Catalunya ha seguit passejant pels diversos camps, pavellons i pistes en l'àmbit europeu i mundial, i els esportistes que formen part de les seleccions dels esports reconeguts han participat amb encert i en força ocasions han pujat als podis a recollir els seus premis. En l'àmbit federatiu també hi ha hagut un èxit important amb el reconeixement de la Federació Catalana de Dards per la Federació Internacional el mes de setembre. El dards es van convertir en el 21è esport en què Catalunya pot competir en l'àmbit internacional. Va ser un èxit important que no va tenir el seu premi en el fet de pujar a un podi ni rebre una medalla, sinó en el fet que pocs dies després els esportistes que formaven la selecció de Catalunya van poder disputar el mundial de la seva especialitat amb normalitat. Després de molts anys de treball i de bones relacions internacionals havia arribat per fi el reconeixement. La feina dels despatxos no s'atura ni descansa perquè Catalunya pugui seguir competint en l'àmbit internacional. Els esportistes responen en la mesura del seu nivell en les diverses competicions i els èxits continuen arribant.

El més recent en aquest any 2011 ha estat la tercera posició que la selecció femenina de futsal va aconseguir en l'europeu que es va disputar a Praga aquest mateix mes de desembre. En aquesta mateixa modalitat, la selecció masculina va arribar fins als quarts de final del mundial de Colòmbia que es va fer el mes de març. Va ocupar un lloc entre els vuit millors i va certificar el seu millor resultat de la història.

Un dels èxits de la selecció que va tenir més repercussió va ser la quarta posició en el mundial de corfbol que es va jugar a la Xina. Catalunya va entrar per mèrits propis en l'elit d'aquest esport de la cistella després de força anys competint per fer-se un lloc entre els millors. Aquest gran resultat, però, va venir precedit per tota una demostració de com han de lluitar les federacions catalanes per enviar a competir els seus esportistes. No hi havia diners per anar a jugar el mundial, i es va haver de demanar suport econòmic als aficionats. Es va muntar una campanya popular de recaptació de fons, que va tenir el suport de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i la mediació de la secretaria general de l'Esport: es van recollir els diners, es va poder competir i els components de la selecció van tornar tot el suport que havien rebut amb la seva gran actuació a dins de la pista i va aconseguir una quarta posició històrica.

La copa Amèrica d'hoquei patins

Un altre èxit destacat va arribar en un esport molt més mediàtic, l'hoquei sobre patins, amb el títol de la selecció femenina en la copa Amèrica que es va disputar al Brasil. Era la tercera final que disputaven i per fi les noies de Catalunya es van emportar el trofeu. La Federació Catalana de Patinatge no té un reconeixement internacional ple, i és un membre adherit de la Confederació Sud-americana de Patí des del 2006 i disputa les seves competicions. En l'àmbit amistós Catalunya va jugar i va guanyar per sisena vegada, en vuit edicions, la Golden Cup de Blanes.

En les curses de muntanya i el bicitrial la selecció també van tenir excel·lents resultats en l'àmbit mundial, i van tornar a ser els millors. Els representants de Catalunya van guanyar la copa del món de curses de muntanya per setena vegada consecutiva. En el bicitrial Catalunya va revalidar el títol mundial per nacions i els seus representants també van guanyar els títols mundials individuals masculí i femení. En el fisioculturisme la selecció va estar present en l'europeu i el mundial i va aconseguir places de podi i medalles d'or per equips i en les diverses modalitats individuals.

En un dels esports en què Catalunya és una potència, el pitch-and-putt, no es va disputar mundial ni europeu aquest 2011 però sí que la selecció va jugar la Challenge Cup, en la qual va ser segona. Per altra banda, en les bitlles la selecció va participar en diversos mundials i europeus per especialitats i va aconseguir resultats destacats.

Les seleccions per edats

Les participacions internacionals de la selecció no són només en l'àmbit absolut, sinó que les seleccions per edats també estan tenint un protagonisme important i comencen a aconseguir els primers resultats destacats. En aquest any 2011 la selecció sub-21 de futsal ha acabat quarta en l'europeu masculí i les seleccions de corfbol han ocupat el setè lloc en l'europeu sub-21 i el mundial sub-19.

Com cada any s'han anat disputant diversos partits amistosos de les seleccions d'esports que no estan reconeguts. També s'està preparant el tradicional partit de futbol de Nadal, en què Catalunya s'enfrontarà amb Tunísia el 30 de desembre. També es va celebrar la sisena edició del Dia de les Seleccions, aquest cop a Mollerussa, amb èxit de públic i participació en les diverses activitats que es van portar a terme. Pel que fa a la competició esportiva, hi van haver enfrontaments amistosos en tres esports, el tennis de taula, els dards i el futbol sala.

En 10 anys.
La Federació Catalana de Fisioculturisme va ser la primera a ser reconeguda, l'any 2002, i l'última –de moment–, ha estat la de dards aquest 2011.
Els 21.
En aquests moments hi ha 21 federacions catalanes reconegudes en l'àmbit internacional. Es tracta de les de ball esportiu, bicitrial, bitlles i bowling, corfbol, curses de muntanya, dards, fisioculturisme, fistball, futbol australià, futsal, fut-tennis, futvòlei, icestock, karate, patinatge, pitch-and-putt, ràquetbol, rugbi lliga, rugby touch, tamborí i twirling.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)