Seleccions

Cruyff marxarà i el somni és Pep

El tècnic holandès dirigirà Catalunya per última vegada el pròxim 2 de gener, després de quatre partits al capdavant

La federació catalana es planteja ara oferir la batuta de la selecció a Guardiola

El rival de la selecció podria ser africà: Egipte i el Marroc tenen força possibilitats

El dimecres 2 de gener del 2013 es tancarà un cicle majúscul per a la selecció: Johan Cruyff portarà la batuta de Catalunya per última vegada. Tres anys i dos mesos després, doncs, el tècnic holandès abandonarà una banqueta que haurà gaudit, en quatre ocasions, de la presència d'un dels grans del futbol mundial de tots els temps. Amb tot, deixarà un buit difícil d'omplir, tot i que la Federació Catalana de Futbol (FCF) és ambiciosa i té la il·lusió que Pep Guardiola n'agafi el relleu.

Johan Cruyff va reunir-se dimarts amb el president de la federació, Andreu Subies, i li va fer saber que havia decidit finalitzar el seu cicle al capdavant de la selecció. Abans, això sí, l'entrenador podrà dirigir Catalunya per última vegada: serà en una data innovadora i en un estadi que serà el marc del partit de Nadal per primer cop, Cornellà-el Prat. El seleccionador marxarà ben satisfet de l'experiència. “Ha arribat el moment de tancar un cicle amb bon gust de boca”, afirmava Cruyff en declaracions recollides al lloc web de la FCF, i hi afegia: “Estic molt orgullós d'haver pogut ser jugador, entrenador i seleccionador al país que m'ha acollit.”

El tècnic holandès, que va iniciar el seu camí amb Catalunya el 2 de novembre del 2009, també es mostra molt agraït amb el suport de l'afició i afirma: “Ser seleccionador ha estat la meva manera d'agrair al país i a la seva gent tot el que han fet per mi.” Andreu Subies, d'altra banda, també es mostra molt satisfet amb el cicle de Johan Cruyff al timó de la selecció: “Estic molt agraït que hagi posat el seu nom i la seva persona al servei del futbol català.” El president de la FCF, a més, valora el fet que l'holandès hagi estat un reclam perquè Catalunya hagi disposat dels millors jugadors en cada partit: “És una figura que fa que l'entorn futbolístic del màxim nivell vulgui estar present en el partit que cada any juga la selecció.”

Guardiola, el relleu somiat

Fa tot just un parell de dies que Cruyff va anunciar a la federació que després del partit de Nadal plegaria. És aviat, doncs, per centrar-se en la recerca d'un substitut, tot i que això no significa que la FCF no tingui plans de futur. Res més lluny de la realitat: la il·lusió ara és aconseguir que Pep Guardiola agafi el relleu de Cruyff. Un mite per un altre mite. “Encara no hem començat a parlar amb ningú, però la intenció és que algun dia Guardiola pugui ser entrenador de la selecció”, diu Andreu Subies, que hi afegeix: “Seria la nostra il·lusió i també la del futbol català.”

La federació catalana, que té força temps per establir converses, encara no ha fet cap proposta en ferm al de Santpedor, tot i que s'ho planteja seriosament. “És una idea, però, per tot el que és Pep Guardiola en el futbol català, se li ha de preguntar”, diu Subies, que hi afegeix: “Ens agradaria que, un cop a l'any, vingués i dirigís la nostra selecció.” De fet, compaginar la banqueta de Catalunya amb la d'un altre club sembla força factible.

Un rival per concretar

De l'últim partit de Cruyff a la banqueta de Catalunya, se'n sap el dia i l'estadi, però encara falta concretar el rival. La FCF té marge de temps per negociar i encara no ha tancat res. Val a dir, però, que és molt possible que el contrincant dels catalans sigui africà. De fet, Egipte i el Marroc són els dos equips que tenen més possibilitats de visitar Catalunya, i les negociacions amb les dues federacions podrien estar ben embastades. En tot cas, a l'Àfrica hi ha més opcions, ja que el perfil de rival és el que millor equilibra l'aspecte econòmic i l'esportiu; cal tenir en compte que les quantitats que exigeixen la majoria de seleccions europees i americanes són molt altes, i en canvi els conjunts africans són força més assequibles i vindrien amb les figures, ja que estaran preparant la copa Àfrica.

Estic molt orgullós d'haver pogut ser jugador, entrenador i seleccionador al país que m'ha acollit, però ha arribat el moment de tancar un cicle amb bon gust de boca
Ens agradaria que Guardiola fos algun dia l'entrenador de la selecció. És la nostra il·lusió i també la de tot el futbol català
Andreu Subies
president de la fcf
Estic molt agraït que Cruyff hagi posat el seu nom al servei del futbol català. Fa que l'entorn futbolístic del màxim nivell vulgui estar en el partit de Nadal
Ser seleccionador de Catalunya ha estat la meva manera d'agrair al país i a la seva gent tot el que han fet per mi
Johan Cruyff
seleccionador de catalunya

La primera cita de l'any

Hi tornarà a haver partit per Nadal, però estrictament no serà el 2012, que s'haurà consumit sense cap cita de Catalunya. Perquè, per primera vegada, la selecció jugarà passat Cap d'Any. La federació catalana ja té concretada la data –el 2 de gener– i l'escenari –Cornellà-el Prat–, i també té embastat el rival.

Acostumada a programar els partits de la selecció entre Nadal i Cap d'Any, aquesta vegada la federació ha endarrerit el partit. En la lliga espanyola, l'última jornada del 2012 és el 22 de desembre. Els jugadors tenen descans el cap de setmana del 29, i s'hi tornen a posar el 6 de gener (la copa no es reprèn fins al dia 9, amb l'anada dels quarts de final). Curiosament, el Barça i l'Espanyol, que són els dos equips que aporten més jugadors a la selecció, s'enfronten en la lliga el dia 6 –si el partit no s'avança–, quatre dies després del comiat de Johan Cruyff.

A més de tancar l'etapa de l'holandès, el partit del 2 de gener tindrà com a punt destacat l'escenari, ja que la selecció nacional jugarà per primera vegada a l'estadi de l'Espanyol. Des que es van recuperar els partits de la selecció, el desembre del 1997 contra Bulgària, la gran majoria s'havien repartit entre el Camp Nou i l'estadi Olímpic Lluís Companys. Hi va haver una sola excepció, per al Catalunya-Costa Rica, que es va jugar a l'Olímpic de Terrassa el maig del 2006, més enllà de la visita a San Mamés. Ara, la cita per als aficionats catalans serà a Cornellà-el Prat, que té una capacitat per a 40.500 espectadors. En l'últim partit, contra Tunísia, hi havia 36.545 persones a l'Estadi Olímpic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)