Seleccions

Nigèria, rival de pes

El partit de la selecció. La bicampiona africana és l'escollida per enfrontar-se amb Catalunya en l'últim partit de Johan Cruyff com a seleccionador, el 2 de gener a l'estadi de Cornellà-el Prat

Nigèria serà el rival de Catalunya en l'habitual partit nadalenc, aquest cop el dimecres 2 de gener a les set de la tarda a l'estadi de Cornellà-el Prat, retransmès en directe per TV3. La federació buscava una selecció atractiva per a la cita, l'última amb Johan Cruyff a la banqueta catalana, i finalment ha aconseguit el compromís d'un dels combinats més destacats del continent africà. Nigèria ha guanyat dues vegades la copa d'Àfrica (el 1980 i el 1994), té una medalla d'or olímpica (Atlanta 1996), ha arribat a vuitens de final en dos mundials (1994 i 1998) i ha conquerit dos cops el mundial sub-17 (1985 i 1993).

El partit contra Catalunya agafarà els nigerians, que tenen el sobrenom de les àguiles verdes, en plena preparació de la copa d'Àfrica, que es disputarà del 19 de gener al 10 de febrer a Sud-àfrica. En aquesta cita, Nigèria intentarà fer un bon paper per refer-se de les últimes decepcions en el torneig continental i en el mundial, que han fet que caigui fins al lloc 58 del rànquing de la FIFA. De fet, el president del país va dir després del mundial del 2010, en què el seu equip només va aconseguir un punt en la fase de grups, que retirava la selecció de les competicions durant dos anys per “reorganitzar” el seu futbol, tot i que la FIFA va obligar-lo a reconsiderar la decisió. A Nigèria, doncs, s'agafen la propera copa d'Àfrica com l'oportunitat de reivindicar-se com una de les seleccions de referència del continent africà. L'actual seleccionador és, des del 2 de novembre del 2011, l'exfutbolista nigerià Stephen Keshi. Entre els jugadors habituals de la selecció nigeriana, que no té els noms propis que tenia els anys noranta, destaquen els jugadors del Chelsea Obi Mikel i Moses; Martins, del Llevant, i l'exdavanter de l'Espanyol Kalu Uche. Es tracta d'un equip molt físic però al qual li falta talent, i que té en la davantera un dels punts forts.

L'equip català, de gala

Així doncs, comiat de Cruyff, escenari nou i rival de pes per a una cita atractiva. Ara només faltarà que el combinat català pugui disposar dels seus millors futbolistes. El president de la federació, Andreu Subies, n'està convençut, ja que recorda que la data, quatre dies abans que torni la competició a primera després de l'aturada nadalenca, ha estat consensuada amb el Barça i l'Espanyol. Per tant, s'espera que jugadors com ara Valdés, Piqué, Puyol, Xavi, Cesc, Busquets, Verdú i Bojan hi participin. Subies assegura que l'objectiu de la federació era que el rival fos de nivell i, al mateix temps, garantís competitivitat i la presència dels seus millors futbolistes. És per això que van posar el punt de mira en les seleccions africanes, les úniques que estan a prop de disputar un torneig oficial. Subies espera que amb tots els atractius del partit, afegits al moment històric que viu el país i a la força simbòlica que en tot aquest procés pot tenir el futbol, l'estadi de Cornellà-el Prat presenti un gran aspecte amb les 35.000 localitats ocupades.

Hem esperat perquè volíem un rival immers en un torneig oficial, per tenir la garantia que portarà els millors futbolistes

EN PREPARACIÓ

Serà un bon test per a Nigèria, que disputarà la copa d'Àfrica a partir del 19 de gener
És un moment dolç per al país, i el futbol, amb la seva força simbòlica, pot ajudar a fer gran la flama
Andreu Subies
PRESIDENT DE LA FCF

PARTIT ESPECIAL

S'espera la participació dels millors jugadors catalans en el comiat de Cruyff

Oleguer admet que va dir “no” a l'espanyola

L'exjugador del Barça Oleguer Presas va confirmar ahir al programa de ràdio El món a RAC-1 que va renunciar a jugar amb la selecció espanyola, quan Luis Aragonés n'era el tècnic. “Simplement vaig explicar-li la meva manera de veure el món, i li vaig dir que creia que si no hi havia prou implicació o sentiment era millor que seleccionés algú altre. La consciència em dictava això”, explica Oleguer, que el desembre del 2005 va arribar a anar a una jornada de convivència amb altres futbolistes, convocat per Aragonés. A partir de llavors, però, el sabadellenc ja no va tornar a cap crida de la selecció espanyola, i ahir va quedar aclarit del tot el perquè. Oleguer Presas es manté molt vinculat amb la realitat sociopolítica del país, i aquests dies participa activament en la campanya de la CUP per a les eleccions catalanes de diumenge. Oleguer ocupa un lloc simbòlic en la llista per Barcelona de la candidatura de l'esquerra independentista.

Precedent amb golejada catalana

Davant 53.630 espectadors, Catalunya va golejar Nigèria (5-0) el 22 de desembre del 1998 a Montjuïc, en el precedent entre les dues seleccions. Aquella nit, Òscar Garcia (amb dues dianes), Albert Celades, Raúl Tamudo i Joan Barbarà van ser els golejadors d'una selecció catalana que també comptava amb Pep Guardiola, Xavi Hernández (amb Tamudo, l'únic encara en actiu), Carreras, Sergi Barjuan, Roger Garcia, Miquel Soler, Gerard López, Pinilla, Gerard Escoda, Jordi Cruyff, Cristóbal, Aguado i els porters Toni Jiménez i Arnau, entre d'altres. Nigèria, que llavors era la vigent campiona olímpica i africana, tenia moltes absències (faltaven Okocha, Finidi, West, Babangida...) i només hi destacaven Mutiu (a la foto, amb Guardiola i l'àrbitre) i Okunowo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)