Seleccions

El protagonista

Johan Cruyff

Gràcies per tot, Johan!

La federació contempla que un dels tècnics dels equips catalans dirigeixi la selecció un cop l'any
Andreu Subies li va entregar un obsequi el dia de la seva retirada de les banquetes

Catalunya va dir adéu al seu seleccionador, Johan Cruyff, agraint-li tot el suport donat en uns moments de canvis i reivindicació per al país. L'holandès volador va dirigir ahir l'últim partit amb la quadribarrada tancant una etapa que va començar al novembre del 2009 i que als seus 65 anys ja ha tancat. Ho va fer amb un empat en un partit en què els resultats acostumen a ser el que menys importa i, sobretot, deixant, com sempre, el seu segell futbolístic que quedarà per als annals del futbol mundial.

Al contrari que el tècnic nigerià, Stephen Keshi, Cruyff es va mostrar molt tranquil al llarg de tot el partit. No es va deixar veure fora de la zona de banquetes i, fins i tot, en el parlament previ al matx va ser molt concís. “En nom de tots els jugadors us donem la benvinguda. Per a nosaltres és un orgull estar aquí defensant els colors del nostre país. Per tot, us donem les gràcies”, va dir tímidament l'holandès després de la presentació dels 23 homes que ahir defensaven la samarreta de la flamarada i poc abans de l'homenatge que li van oferir. Perquè Cruyff va ser acomiadat per la porta gran instants abans que Estrada Fernández donés inici al partit. El president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies, li va entregar un quadre commemoratiu amb la signatura dels 23 jugadors envoltant un grafisme del seu rostre.

El més ovacionat

Tot i que va haver-hi una part del públic que va xiular el tècnic quan es va expressar en castellà, Cruyff, sens dubte, es va endur la gran ovació de la nit en l'homenatge. El públic va voler agrair-li tres anys convencent els millors jugadors del país per estar al costat del país i, sobretot, per dotar la nostra selecció d'una volada internacional. “Amb el que em quedo és amb la gran predisposició dels jugadors a l'hora de defensar el seu país”, va manifestar el tècnic després del matx fent balanç. Sota la seva direcció, Catalunya va meravellar contra un rival de renom, l'Argentina; va golejar contra un mundialista, Hondures; va empatar contra un dels grans d'Àfrica, Tunísia, i també va obtenir un empat contra una selecció amb projecció, Nigèria.

Com no podia ser d'una altra manera, Catalunya ahir va intentar oferir un futbol de toc i precisió i de pressió defensiva les poques vegades que no tenia la pilota. A banda de les facilitats que va donar Nigèria, sobretot en la primera meitat, la selecció va estar a l'altura del futbol que va pregonar Cruyff a principis dels noranta al capdavant del Barça. Un estil de joc que s'ha anat estenent per tot el territori fins a ser identificat gairebé com un patrimoni del mateix país. Catalunya, també ahir, va tenir el segell de Cruyff acompanyat pels jugadors que ell mateix va escollir i la majoria dels quals ell, indirectament, ha format. “És un orgull haver implantat un sistema de joc que s'identifica amb el país. Només s'ha de veure la quantitat de persones que eren jugadors i que ara, sent entrenadors, juguen així. La gent estima aquest esport i ho fan per divertir-se”, va assenyalar el tècnic.

El futur

Cruyff va deixar enrere la seva última etapa com a entrenador, però ara el futbol català ha de mirar endavant. Subies continua buscant alternatives a la baixa de l'holandès i ahir va comentar públicament que una de les possibilitats seria que un dels entrenadors dels equips catalans més coneguts es posés al capdavant del combinat nacional un cop l'any. La federació tenia l'esperança de convèncer Pep Guardiola, però davant aquest enigma encara sense resoldre està buscant diverses fórmules que puguin reeixir.

Invicte.
Cruyff es va retirar sense haver perdut cap partit al capdavant de la selecció nacional. Dues victòries i dos empats guarneixen el seu palmarès que va començar el 2009 golejant contra l'Argentina (4-2).
El més important és que m'he trobat que tots els jugadors s'han mostrat molt ben predisposats a l'hora de venir a jugar pel seu país
Aquests anys que he estat al capdavant de la selecció com a entrenador els he passat amb molt de gust per part de tothom
Ha estat un partit molt bonic, contra un equip físicament molt fort i per això s'ha d'estar al màxim, perquè intenten forçar els errors
És un orgull haver implantat un sistema de joc que practiquen molts clubs a Catalunya. La gent estima aquest esport
No us preocupeu, que no m'avorriré a partir d'ara. No em veig en una altra banqueta si no passa res d'extraordinari
No se sap si Catalunya serà oficial, però de qualitat per ser-ho i per classificar-se per a les competicions ja s'ha vist que n'hi ha
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)