Expedient a la llibertat
La comissió antiviolència obre expedient als promotors de la xiulada a l'himne, envia el cas a la fiscalia i amenaça el Barça i l'Athletic
Rajoy assumeix que no podrà canviar les lleis aquesta legislatura tot i la gesticulació del PP
Amb la pressió d'haver anunciat que els xiulets serien “sancionats” fins i tot dies abans que aquests es produïssin, la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància es va reunir ahir “amb caràcter extraordinari i urgent” per estudiar la persecució de la xiulada que dissabte es va viure al Camp Nou contra l'himne espanyol en la final de la copa del Rei. Després de tres hores de reunió i exhibint una sobreactuada coreografia que es va iniciar amb “la condemna més enèrgica de tots els incidents, i molt especialment dels xiulets, ofenses verbals i gestuals”, antiviolència va evitar concretar una sanció, però va obrir un expedient als promotors de la xiulada –que augura una cacera de bruixes contra els repartidors de xiulets– i va enviar el cas a la fiscalia. Alhora, la FEF, el Barça i l'Athletic són amenaçats pel “possible incompliment del deure d'assegurar la normal celebració d'un espectacle esportiu”.
En la compareixença vespertina a la seu del Consell Superior d'Esports, el president del CSD, Miguel Cardenal, i el secretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez, van abraçar un llenguatge excepcionalment gruixut i fins i tot van adreçar un dard sibil·lí a Artur Mas en condemnar les “ofenses verbals i gestuals”. El número dos del Ministeri de l'Interior, fins ara absent en la polèmica, va arribar a denunciar “la utilització d'un espectacle esportiu per realitzar una ofensa intolerable, d'extrema gravetat des del punt de vista de la violència en l'esport”. És a dir, que de cop la xiulada era assimilada a “violència”.
Entre els sis acords adoptats, el CSD es fixa la missió de recollir tota la informació policial i obrir un expedient a les persones físiques o jurídiques que van promoure i facilitar la xiulada. A la Generalitat, a més, se li reclamen les actes de seguretat del partit. Com a mostra de la gravetat que el govern de Rajoy atorga a la gestió de la xiulada en la seva agenda, a la reunió d'ahir al CSD, a més de Cardenal i Martínez, hi van assistir la directora general d'Esports, Ana Muñoz, representants de la FEF i la LFP, i comandaments de la Policía Nacional i de la Guàrdia Civil.
“Els tribunals canvien”
Tot i la jurisprudència que des del 2009 empara una xiulada en el marc de la llibertat d'expressió, el president del CSD, Miguel Cardenal, es va mostrar amb forces per subvertir la balança de la justícia espanyola. “ De vegades els tribunals canvien d'opinió... I no va ser el Tribunal Suprem qui ho va dictaminar, sinó que va ser un jutjat d'instrucció”, es va vantar Cardenal. En la croada antixiulets, Cardenal manté que amb la llei 10/90 de l'esport i la llei 19/2007 n'hi ha prou per procedir a “establir responsabilitats en l'àmbit esportiu” gràcies al seu catàleg de sancions, que van de la multa econòmica a la restricció de celebrar esdeveniments esportius.
Conscient que ahir no podia comparèixer amb el trumfo d'una sanció a la mà, Cardenal va voler mantenir viva l'amenaça i va advertir que el Barça i l'Athletic hauran d'explicar les “mesures adoptades” a priori per intentar evitar la xiulada. En última instància, serà la Fiscalia General de l'Estat l'estament que avaluarà la transcendència penal dels fets. En paral·lel, el sindicat ultra Manos Limpias formalitzava ahir la denúncia davant la fiscalia contra els aficionats que van assistir a la final per un delicte d'ultratge a Espanya.
Frustració a La Moncloa
Al Palau de La Moncloa, el secretari d'estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, admetia que la determinació exhibida pel PP en la persecució de la xiulada no es pot traduir en una nova llei en aquesta legislatura. “Cal esperar [la resolució del comitè] i després veure si és necessari realitzar canvis legals però sabent ja que no hi ha temps per a aquests canvis”, admetia Ayllón, un dels catalans del nucli dur de Rajoy i declarat culer.
En l'airejada intenció de perseguir la xiulada, verbalitzada pel número tres Carlos Floriano, el PP topa amb el calendari. Tot i que els populars eviten dir-ho en públic, el Consell de Ministres ha treballat durant el mes de maig a contrarellotge sabent que qualsevol projecte de llei que neixi a partir de juny està condemnat al no-res, perquè Rajoy dissoldrà les corts a final de setembre o a principi d'octubre –en funció de si vol convocar les eleccions generals el 22 o el 29 de novembre– i el Congrés i el Senat ja no tindrien temps per tramitar una reforma exprés de res. I qualsevol projecte de llei llançat en precampanya i no aprovat, admeten fonts de la Moncloa, decau al final de la legislatura i únicament tindria un efecte reclam per contenir els sectors més inflamats.
Obviant la frustració que els dicta el calendari, el secretari d'estat de Relacions amb les Corts no es tanca a endurir la llei en un eventual segon mandat de Rajoy. “És voluntat de tot govern millorar les lleis perquè comportaments poc edificants com els ocorreguts dissabte siguin recollits en una llei”, avisa Ayllón.
Al Congrés, el president de la cambra, el popular Jesús Posada, va titllar la xiulada d'“absolutament reprovable”, es va mostrar obert a reformes legals per evitar-ne i va censurar l'expressió facial d'Artur Mas durant la protesta al camp Nou. “Si allò era un somriure, era un somriure totalment desgraciat”, va reprotxar. Mentrestant, la la defensora del poble, Soledad Becerril, apreciava “odi”. “L'himne és un símbol de la nació i ha de ser respectat per tots aquí i en qualsevol país del món”, va assegurar Becerril.
A les files socialistes, el dirigent madrileny Rafael Simancas va focalitzar el seu enuig en Mas. “Em va recordar aquests pares que van dissabte al matí a veure els partits dels seus fills i que somriuen quan veuen que el fill clava una bona puntada de peu a un altre nen”, etzibava Simancas en declaracions a l'emissora Onda Madrid.
A Catalunya, on avui es reuneix el govern i s'espera un pronunciament oficial, el diputat de la CUP David Fernàndez animava a identificar els culpables lluny del Camp Nou. “Si només han pogut obrir un expedient als ‘inductors' de la xiulada, que s'autoexpedientin, no? Estat espanyol, TC, PP... tanti altri”, va piular a Twitter.
CARDENAL
El president del CSD avisa que els tribunals poden deixar d'emparar la via de protestaMARTÍNEZ
El número dos d'Interior hi veu “violència” i “una ofensa intolerable”RAJOY
L'obligació de dissoldre les corts al setembre no li permet reformar cap llei a tempsNotícies
Diumenge,24 novembre 2024