Barça

Pressió i pilotes a Lewandowski

Esperant un millor Robert. L’arribada de Vitor Roque hauria de ser un estímul afegit per veure renéixer un Lewandowski obligat a reactivar-se el 2024

Robert Lewandowski està obligat a renéixer el 2024. Si el Barça vol aspirar a lluitar per algun títol, ha de recuperar el polonès per a la causa. És una de les missions de Xavi per al nou any. Als 35 anys, difícilment Lewandowski tornarà a oferir l’alt nivell previ al mundial de Qatar, però l’objectiu és trobar una millor versió que la dels últims tres mesos de competició. D’octubre a desembre, només tres gols: el doblet contra l’Alavés i el gol en la derrota contra el Girona. Mals números per a un Lewandowski que sempre ha tingut la confiança de Xavi. El polonès és el segon jugador més usat pel tècnic en la lliga, només superat per Ilkay Gündogan. Ha jugat 21 dels 24 partits possibles, i si se n’ha perdut tres ha estat per un esquinç al turmell. Fins i tot va acabar jugant el famós partit a Anvers, precedit per tota aquella polèmica amb la convocatòria. Lewandowski, com recordaran, havia quedat exclòs de la llista dilluns per viatjar a Bèlgica, va aparèixer per sorpresa en una segona convocatòria l’endemà juntament amb Gündogan i Araujo, i va ser l’únic dels tres que acabaria sent titular aquell dia.

Lewandowski mai ha tingut una competència real al Barça. A Ferran Torres, l’altre jugador amb virtuts per jugar de 9, Xavi sempre l’ha preferit arrencant des de la banda. L’arribada de Vitor Roque podria suposar ara un estímul per a Robert. El brasiler necessitarà aparentment un lògic procés d’adaptació al nou club, a la nova ciutat i, sobretot, a un nou futbol. Als 18 anys, aquesta serà la seva primera aventura en el futbol europeu i d’entrada no sembla que sigui una amenaça real per a la titularitat de Lewandowski, però sí que podria restar minuts a un polonès que en les últimes setmanes ja va veure com un altre jove de 17 anys, Marc Guiu, entrava amb força a escena, amb tres gols en tres estonetes. El gol heroic contra l’Athletic en la lliga i dos més, contra l’Anvers en la Champions i en l’amistós jugat a Dallas, ja van posar en alerta un Lewandowski que ara ha vist també com el primer fitxatge del club en aquest mercat és un jugador que ocupa la seva posició. Ni Guiu ni Roque, per edat i per context, estan destinats a rescatar aquest Barça de la falta de gol i de l’alarmant falta d’eficàcia vistes en l’últim trimestre del 2023 –potser sí en partits puntuals, però no hauria de ser així com a norma–, aquest és un deure que s’ha d’exigir a Lewandowski. Per talent, trajectòria, galons i ascendència als vestidors, li pertoca a ell assumir el lideratge. Contra el València va fer un pas endavant, però els culers volen gols. En tot el 2023 n’ha marcat 24 i ha repartit vuit assistències. Aquest curs n’acumula nou (vuit en la lliga i un a Europa), però lluny de Montjuïc viu la seva pitjor ratxa: tres gols des de finals de setembre és un balanç massa pobre.

L’energia i l’eficàcia de Marc Guiu i l’arribada mediàtica de Vitor Roque haurien de servir per pessigar l’orgull de Lewandowski. La lupa està posada damunt l’internacional polonès. Dimarts ja se’l va veure a través d’un vídeo que ell mateix va penjar a les xarxes, entrenant-se a casa seva amb una màscara d’oxigen amb la mítica cançó Eye of the tiger. Hi ha qui ho ha interpretat com un missatge xifrat i reivindicatiu en vista de l’arribada del Tigriño. Sigui com sigui, ahir l’equip va tornar als entrenaments i a Robert se’l va veure amb actitud positiva. Va ser el primer contacte Lewandowski-Roque. El 4 de gener, al camp de la UD Las Palmas, primer examen del nou any per a Lewandowski.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)