Més bàsquet

BÀSQUET / TOP 16 EUROLLIGA

Un clàssic a l'alça

Després d'un any discret i de perdre fins i tot la lliga, el Maccabi s'ha reactivat amb el retorn del tècnic David Blatt i dels emigrants Eliyahu i Burstein, però sobretot per l'arribada de Schortsanitis

Xavi Pascual
TÈCNIC DEL REGAL BARÇA
«Començar a casa i contra un rival del màxim nivell fa que tinguem una responsabilitat extraordinària; si perds ja vas una mica coix tot el Top 16»
«Són un equip francament complet, i amb un cinc, Schortsanitis, que els dóna una referència interior única»
«Defensivament són un equip ben organitzat; i tenen jugadors exteriors de gran capacitat atlètica»
«Potser som els dos conjunts amb més possibilitats, però un equip com ara l'Olimpija, que ha guanyat a casa el CSKA i el Panathinaikòs, no el podem pas menystenir»
Juan Carlos Navarro
ESCORTA DEL REGAL BARÇA
«És el partit més important de la temporada; juguem a casa i ho hem d'aprofitar»
«El Maccabi ha estat el millor de la primera fase i és un seriós aspirant a l'Eurolliga»
David Blatt
TÈCNIC DEL MACCABI
«El Barça és un gran equip, però no és impossible guanyar-lo; tenim millor equip que al principi de la competició»

Fundat els anys 30, el Maccabi és tot un històric del bàsquet continental. Té quatre Eurolligues (1977, 1981, 2004 i 2005) i una Suprolliga (2001) en el seu extens palmarès, i és el dominador absolut del bàsquet israelià –amb 48 títols de lliga i 37 de copa–. Les glòries europees, però, queden un pèl lluny, en aquella etapa daurada del 2004 i 2005, amb Jasikevicius, Anthony Parker o Baston en la plantilla, i després de ser subcampió el 2008 el conjunt hebreu ha faltat a la cita de les dues últimes finals a quatre, a Berlín i a París. L'any passat, a més, van perdre sorprenentment la lliga israeliana en favor del Hapoel Gilboa Galil Elyon, i el president, Shimon Mizrahi, va tenir clar que calia fer foc nou per redreçar el camí. Una renovació que s'ha fet, en part, desfent el camí i mirant cap al passat. Primer repescant estrelles que havien emigrat (com ara Lior Eliyahu i Tal Burstein) i, després, apostant pel retorn a la banqueta de David Blatt, un tècnic de reconegut prestigi i que ja va ser al Maccabi del 2000 al 2004 (del 2001 al 2003 com a entrenador principal i els altres dos anys d'assistent de Pini Gershon).

Amb Blatt el Maccabi, present en sis de les últimes onze finals a quatre, vol tornar a inscriure el seu nom en l'elit, i els resultats de la primera fase l'avalen com un dels seriosos aspirants en la cursa cap a la final a quatre de Barcelona. Tot i perdre el duel inaugural contra el Caja Laboral (94-78), el Maccabi va guanyar la resta de partits (nou de consecutius) i el seu balanç (9-1) és el millor del curs. L'aler alt Chuck Eidson (2m02) és el líder dels israelians (10,7 punts, 4,5 rebots, 4,6 assistències i 17,2 de valoració) i un dels supervivents de la plantilla del curs passat. Juntament amb ell, han seguit Doron Perkins, Yaniv Green, David Bluthenthal i l'etern Derrick Sharp (al club des del 1996). Pel que fa a les novetats, la principal ha estat l'arribada de Baby Shaq, el grec Sofoklis Schortsanitis. Després de la seva irregular etapa a Olympiacòs (amb alts i baixos i problemes de sobrepès) el pivot s'està erigint en un dels principals artífexs del pas endavant que han fet els de Tel-Aviv, amb els millors números de la seva carrera en l'Eurolliga (13,6 punts, 4,8 rebots i 16,3 de valoració en 22 minuts). També van arribar a l'estiu el base nord-americà Jeremy Pargo (germà de Jannero Pargo), bàsic en la direcció, i l'aler pivot Richard Hendrix, que a Granada el curs passat havia deixat una gran empremta (jugador revelació de l'ACB amb 13,1 punts i 6,9 rebots per partit). Hendrix no ha acabat de tenir el protagonisme esperat (es va especular, fins i tot, amb la seva possible sortida), però aporta versatilitat a un joc interior que els hebreus acaben d'arrodonir amb l'arribada de la jove perla sèrbia Milan Macvan. Una plantilla d'alt nivell que s'entreveu, amb permís de l'Olimpija, com el gran escull del Barça en la lluita pel primer lloc del grup.


El conjunt de Tel-Aviv ha estat el més fiable de la primera fase (9-1)

Una visita amb mesures de seguretat extraordinàries i que sempre aixeca polèmica

Les mesures de seguretat es multipliquen quan el Maccabi es desplaça a Barcelona, i en aquesta ocasió no serà pas una excepció. L'equip hebreu va aterrar a Barcelona dimarts i ho va fer amb secretisme i acompanyat d'un grup d'agents del Mossad. Un dispositiu al qual s'hi va afegir un grup de Mossos d'Esquadra. Les darreres visites del conjunt de Tel-Aviv sempre han aixecat polèmica. En l'últim enfrontament, en el Top 16 del curs 2008/09, el partit al Palau, celebrat el 5 de febrer de 2009, va coincidir amb els atacs d'Israel a la franja de Gaza i es va convocar una manifestació davant del Palau abans del matx. El partit, a més, es va haver d'interrompre, quan al final del primer quart un grup de nou activistes propalestins van saltar al parquet (a la imatge). Un any abans, en el segon partit del play-off de quarts de l'Eurolliga 2007/08 en què es van enfrontar catalans i israelians, també hi va haver incidents. Dues noies van ser desallotjades del Palau per haver mostrat una bandera palestina i el Barça va ser multat amb 3.000 euros.

Enguany, arran d'aquesta visita del Maccabi, diverses organitzacions (Comunitat Palestina de Catalunya, Xarxa Solidària contra l'Ocupació de Palestina, Plataforma Aturem la Guerra i Xarxa d'Enllaç amb Palestina) van emetre ahir un comunicat declarant el Maccabi com equip «no grat a l'Estat espanyol».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)