Internacional

L’Uruguai canvia la pell

Futbol. La selecció ‘charrúa’ mira a Rússia amb un relleu generacional que inclou una fornada de migcampistes que a l’amor incondicional per la samarreta hi sumen una bona condició tècnica

Engendrar un fill a l’Uruguai és pràcticament sinònim de forjar un futbolista. Quan un pensa en la petita república oriental, enclavada entre el Brasil i l’Argentina, i amb totes les de perdre, és inevitable evocar memòries, totes exemplificades mitjançant el Maracanazo, que desemboquen en la paraula miracle. Una potència futbolística de tan sols tres milions d’habitants. Dos mundials a la solapa, quinze copes d’Amèrica, un orgull que no cap en les seves fronteres i, sobretot, una capacitat per reciclar-se que només s’entén des de la passió. “Som un país petitet però somiem a ser gegants. Mai ens donem per vençuts, som somiadors, som una família”, va manifestar el llegendari capità Diego Lugano durant el mundial del Brasil, quan la celeste, després de superar un grup majúscul contra Anglaterra i Itàlia, i amb la sorprenent Costa Rica, va clavar el genoll en els vuitens de final contra Colòmbia.

Han canviat moltes coses a l’Uruguai des d’aleshores. Moltes, menys la seva capacitat innata per competir. Lugano, amb 95 internacionalitats a l’esquena, ja és història dels terrenys de joc i té un càrrec al São Paulo. Godín, que ha crescut sota la seva tutela, llueix la cinta de capità i ara és ell qui cuida el seu nou company de batalles, Josema Giménez, amb qui comparteix dia a dia a l’Atlético. Després d’una era fructífera, amb un tercer lloc en el mundial de Sud-àfrica i la copa Amèrica del 2011, altres tripulants han començat a baixar de la nau celeste, sobretot al mig del camp, on Egidio Arévalo Ríos i Diego El Ruso Pérez, dos gladiadors sense traça però amb un amor desenfrenat per la samarreta nacional, també han exhaurit els seus dies de servei a la pàtria per obrir la porta a una nova era.

Però l’Uruguai sempre troba jugadors al carrer, on no hi ha zones restringides a la pilota i d’on comença a treure el cap una generació precoç i que a les mateixes pulsacions accelerades per la selecció hi suma uns atributs tècnics força refinats i que complementen la rauxa charrúa. “Ha estat una obsessió meva i crec que estem millorant. El futbol uruguaià sempre ha estat molt vertical, la pilota estava en permanent disputa entre els atacants i els defenses i els nostres migcampistes mai s’havien preparat per ser el nexe del joc. Estaven preparats per dividir, per contenir, per guanyar rebots..., però crec que estem entenent que hem de donar coses diferents als migcampistes”, opina el seleccionador sub-20, Fabián Coito, que ha intervingut directament en la formació d’alguns dels migcampistes que ara, a les portes del mundial, han estat citats per Óscar Washington Tabárez, com ara Nahitan Nández, Rodrigo Bentancur, Lucas Torreira o Giorgian de Arrascaeta, i en d’altres com Federico Valverde o Nicolás de la Cruz, que estan també trucant a la porta del Maestro. “La millora dels entrenadors i també l’observació del que passa en altres països ens està ajudant a millorar aquesta faceta”, continua Coito, esperançat que puguin formar jugadors amb virtuts per “organitzar”, però sense perdre “el segell ni l’essència tradicional”. I Rússia 2018 pot ser un primer test cap a aquesta nova vida. “Els joves aporten alguna cosa diferent del que fèiem, sobretot al mig del camp. El gran distintiu era l’aspecte físic, que continuem treballant, però ara també potenciem la gestió de la pilota i això ens dona equilibri”, ha destacat també Tabárez, esperançat que la Uruguai de sempre, la que es forja al carrer, tingui també un matís acadèmic.

juventus

dépor / Madrid

sampdoria

boca juniors

CRUZEIRO

LA NOVA FORNADA DE MIGCAMPISTES URUGUAIANS, VISTOS PEL SELECCIONADOR SUB-20

Els joves ens aporten alguna cosa diferent en la gestió de la pilota que ens fa ser equilibrats
Óscar W. Tabárez
SELECCIONADOR DE L’URUGUAI

FRASES

El futbol uruguaià és molt vertical i abans no preparàvem migcampistes per ser el nexe del joc
Fabián Coito
SELECCIONADOR URUGUAIÀ SUB-20
Naixement
22/7/1998 a Montevideo (Uruguai)
8 vegades internacional “Et fa una passada de 40 metres sense cap tipus d’esforç. Té velocitat de joc, un contra un, dona molta sortida a l’equip. Li falta ser una mica agressiu i a vegades recuperar millor la posició, però he parlat amb ell i està aprenent molt del futbol europeu, sobretot pel que fa a la lectura del que ha de fer en cada moment.”
R. Bentancur
Naixement
28/12/1995 a Maldonado (Uruguai)
8 vegades internacional “Allò que es juga com es viu és totalment cert en ell: és solidari, generós, incansable, sempre està a punt per a un esforç més. Dels nous és el que potser ha de millorar amb la pilota, però ha marxat a un club potent com és el Boca Juniors i estic convençut que anirà entenent millor el joc. Tinc molta fe en la seva personalitat.”
N. Nández
Naixement
25/6/1997 a Nueva Helvecia (Uruguai)
4 vegades internacional “Té una claredat conceptual enorme i s’ha forjat en un futbol com l’argentí, de grans migcampistes. Com tot jove, a vegades subestima coses que crec que ha d’aprendre però que diria que incorporarà en un futbol com l’italià, que t’obliga a ser agressiu i a ser fort en els duels un contra un. Allegri li demana això i n’està aprenent.”
Lucas Torreira
De Arrascaeta
Naixement
11/22/1996 a Fray Bentos (Uruguai)
0 vegades internacional “Va marxar a Itàlia sent molt jove, però quan el vaig tenir en la sub-17 ja tenia unes condicions extraordinàries. Amb nosaltres jugava una mica més avançat, però en el futbol italià l’han anat reubicant en una posició més de sortida del joc, fruit de la importància que es dona a Europa a l’inici de la jugada.”
F. Valverde
Naixement
1/6/1994 a Nuevo Berlín (Uruguai)
12 vegades internacional “Talent capaç de generar jugades de gol a partir de situacions individuals i una capacitat innata per connectar amb els davanters. Quan jo el vaig tenir venia de l’interior i tenia alguna dificultat per adaptar-se al futbol més intens, agressiu, però a partir de la seva qualitat individual ha sabut adquirir nivell de selecció.”
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)