1a divisió

Un desastre de cap a peus

El Madrid acomiada Julen Lopetegui, que tanca de la pitjor manera una etapa efímera, iniciada de forma convulsa deixant la selecció a dos dies del mundial i que es va apagar amb una dolorosa golejada al Camp Nou

Santiago Solari agafa les regnes del primer equip provisionalment
Conte hauria perdut números de ser l’escollit per Florentino

El daltabaix al Camp Nou, un més que se suma al currículum de ferides blanques en els darrers anys, va ser la gota definitiva per a un got que ja estava vessat des de feia dies. Julen Lopetegui, que ja deambulava com una ombra per Valdebebas en espera que la espasa de Dàmocles li caigués a sobre, ja és història del Real Madrid. Història negra. Víctima de la fúria blaugrana, encapçalada pel cicló Luis Suárez, però sobretot del moment que emboira el dia a dia del vigent campió d’Europa, el tècnic basc tanca de la pitjor manera un capítol capicua, iniciat de forma turbulenta amb la seva sortida de la selecció hores abans de poder dirigir un mundial i acabat amb la nau blanca extraviada sobre el terreny de joc del feu barcelonista. Un guió digne d’una tragèdia. O fins i tot d’una paròdia sota la mirada del públic blaugrana, puntual a la cita amb càntics de “Lopetegui selección”.

El tècnic d’Asteasu, que va aterrar a la banqueta del Bernabéu sentint-se “un més de la família del Real Madrid”, ha durat 140 dies clavats sobre la falda d’un Florentino Pérez que, fidel als seus instints, no ha dubtat a escudar-se rere la figura de l’entrenador per blindar-se dels resultats. Ho va fer amb Benítez. I posteriorment va trobar en Zidane una cortina de fum que va acabar fent fortuna. Orfe del marsellès, però, ara el mandatari blanc s’enfronta de nou a una decisió transcendental, amb la por que les mirades apuntin a la llotja sempre present i sense un moviment de fitxa tan marcat com el de fa tres temporades. De moment, serà Santiago Solari, sense l’ascendència ni el carisma de Zizou en un vestidor de jerarquia monstruosa, qui intentarà sobreviure a les turbulències, amb l’opció definitiva distorsionada en l’horitzó. Solari, que com a futbolista va vestir cinc temporades de blanc (2000-2005) i que s’asseurà dimecres a la banqueta contra el Melilla, en l’estrena en la copa, abandona momentàniament el Castella per intentar reconduir un inici de temporada que situa Lopetegui entre els entrenadors més grisos de la història blanca, completant el pitjor inici de lliga des del 1948.

A més, pel camí el tècnic basc, que ha perdut l’únic títol que ha pogut completar, la supercopa d’Europa contra l’Atlético, deixa en l’expedient la pitjor ratxa sense marcar en la història del club: 475 minuts que evidencien els mals de l’entrenador, però també les carències d’un projecte al qual se li han acumulat els problemes. Sobretot davant de porteria, amb la marxa del seu golejador històric (Ronaldo, amb 451 gols en 9 anys) i sense un relleu a mida. A més, el mundial ha deixat seqüeles a les cames de futbolistes com Modric o Varane i les lesions de Marcelo i Carvajal han tallat les ales d’un equip extraviat després de pocs mesos de competició. “Existeix una gran desproporció entre la plantilla, amb 8 nominats a la pilota d’or, i els resultats”, va resumir malgrat tot el Madrid en el seu comunicat.

I ara, què?

Apagada l’etapa Lopetegui, Florentino necessita un nou cop de fortuna per mantenir la llotja blindada de crítiques i, en espera que arribi un mercat de fitxatges que li ha de permetre afrontar els reforços que no va poder fer a l’estiu, el mandatari blanc ha d’encertar en la cerca d’un nou comandant de la nau blanca. I aquesta vegada el ventall de possibilitats no resol incògnites.

Encara que segons el diari El País la intenció de Florentino sempre ha estat repatriar Mourinho, protagonista d’una situació difícil al Manchester United, el portuguès no sembla que hagi de ser acomiadat de manera imminent pels red devils, per la qual cosa el Real Madrid està obligat a rascar en un mercat on sobresurt la figura d’Antonio Conte. Però malgrat que l’italià és un tècnic de mètode contrastat i que ha guanyat allà on ha anat, tant a la Juve com a la Premier, el seu caràcter, distant i autoritari, hauria frenat les seves opcions imminents, especialment després que el capità Sergio Ramos deixés entreveure el sentiment del vestidor quan se li va suggerir la possible arribada del tècnic de Lecce, sense equip després de deixar el Chelsea l’estiu passat. “El respecte no s’imposa, el respecte es guanya”, va dir el central de Camas, conscient que Conte va deixar trencat el vestidor del conjunt londinenc, on tant Willian com Hazard, les dues estrelles de l’equip, han deixat clar que no haurien seguit si el club hagués decidit mantenir Conte. A més, les exigències de l’italià escaparien del que Florentino Pérez està disposat a oferir i, o canvia molt l’escena, o el president blanc haurà de seguir furgant en el mercat amb el nom del català Roberto Martínez, encara al capdavant de la selecció belga, com un dels predilectes per intentar treure el Real Madrid de dins del fang.

XIFRES

18
milions d’euros
en concepte d’indemnització haurà de pagar Florentino per fer fora Lopetegui
475
minuts
sense marcar ha arribat a estar el Madrid sota la batuta del tècnic basc, rècord històric
11
entrenadors
ha despatxat Florentino Pérez durant les seves dues etapes com a president del Madrid

Cares llargues en el retorn a Valdebebas

Amb la derrota al Camp Nou encara rondant les ments dels futbolistes, Lopetegui va dirigir la seva darrera sessió d’entrenament abans que Florentino Pérez, previ pas per la reunió de la junta directiva, li comuniqués el seu acomiadament. Després de l’entrenament, els futbolistes van abandonar Valdebebas amb cares llargues i obviant la presència d’uns pocs aficionats. De tota la plantilla, només Vallejo, que no ha tingut participació en l’etapa Lopetegui, va tenir el detall d’aturar-se i fotografiar-se amb els presents i va ser increpat per un aficionat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)