Eurocopa

Que parli Wembley

Itàlia i Anglaterra es disputen el títol de l’Eurocopa en el coliseu londinenc

Els italians han abandonat el ‘catenaccio’ i l’atac dels anglesos està carregat de talent

Par­tit majúscul per tan­car l’Euro­copa i pro­cla­mar el nou rei con­ti­nen­tal. Wem­bley serà l’esce­nari i les selec­ci­ons d’Itàlia i Angla­terra, les pro­ta­go­nis­tes. A par­tir de les 21 hores, els inven­tors del fut­bol tin­dran, 55 anys després d’aquell mun­dial que van gua­nyar, també a casa seva, l’opor­tu­ni­tat d’aixe­car un altre gran títol. Al davant, però, hi haurà un senyor equip, la Itàlia de Roberto Man­cini, que no té res a veure amb la clàssica Itàlia del cate­nac­cio, per bé que en con­serva l’empremta com­pe­ti­tiva, com va demos­trar en la semi­fi­nal con­tra Espa­nya. Una squa­dra valenta i deci­dida, que no ha per­dut cap dels 33 últims par­tits que ha dis­pu­tat. Els angle­sos, mirats de reüll després del dis­cu­ti­ble penal que els ha situat a la final, hau­ran de tom­bar un mur.

La grada, això sí, bufarà a favor de l’equip de Gareth South­gate. S’espe­ren al vol­tant de 60.000 espec­ta­dors a Wem­bley, la immensa majo­ria angle­sos ja que no és pos­si­ble que viatgi ningú des d’Itàlia. Angla­terra és un equip car­re­gat de talent, però el seu ADN i la seva afició l’impul­sen a pro­po­sar un fut­bol sim­ple, directe i ver­ti­ginós. No ha per­dut un sol par­tit en aquesta Euro­copa i només ha encaixa un gol, en bona part pel zel defen­siu del selec­ci­o­na­dor. En tot cas, la final d’aquesta nit és la gran revàlida per a aquest equip, que que­da­ria per a la història del seu país si enlairés el tro­feu.

Els onzes habi­tu­als

Res no fa pen­sar que Man­cini i South­gate canviïn la seva aposta tàctica ni els noms dels seus titu­lars. Així, men­tre que l’italià plan­tarà els seus fut­bo­lis­tes amb l’habi­tual 4-3-3, l’anglès pro­po­sarà un 4-2-3-1, menys bri­llant però igual­ment efec­tiu. La defensa és una línia espe­ci­al­ment forta en els dos fina­lis­tes: els rivals d’Angla­terra tro­ben molt pocs espais per mani­o­brar amb dos mig­cen­tres de con­tenció com Declan Rice i Kal­vin Phi­llips, men­tre que, a Itàlia, l’experiència de dos cen­trals com Leo­nardo Bonucci i Gior­gio Chi­e­llini marca una rat­lla molt difícil de tras­pas­sar. La squa­dra azzurra té millor por­ter, el jove Gian­luigi Don­na­rumma, que ha estat el millor del tor­neig, es troba un esglaó per sobre de Jor­dan Pick­ford. Els three lions, però, tenen millors late­rals, sobre tot després de la lesió de Leo­nardo Spi­naz­zola. Al mig del camp, s’hau­ria d’impo­sar el talent del trio Ver­ratti-Jor­ginho-Varela, però a la davan­tera el poten­cial anglès, amb noms com els de Harry Kane, Raheem Ster­ling i Bukayo Saka, fa tre­mo­lar.

Serà la pri­mera final d’Euro­copa per a la selecció anglesa i la quarta per a la ita­li­ana, que va gua­nyar el títol del 1968, però va per­dre els del 2000 i 2012. Arbi­trarà el neer­landès Björn Kui­pers i a la llotja hi seu­ran el pre­si­dent de la República Ita­li­ana, Ser­gio Mat­ta­re­lla, i el príncep Gui­llem d’Angla­terra. Tot un esde­ve­ni­ment, més enllà del fut­bol.

ELS ENTRENADORS

Esperem sentir els nostres aficionats a la fi del partit. Durant el partit hem de pensar a crear joc
Roberto Mancini
SELECCIONADOR D’ITÀLIA
Tindrem molt poques oportunitats com aquesta; hem d’aprofitar el moment
Gareth Southgate
SELECCIONADOR D’ANGLATERRA
La majoria dels 60.000 aficionats que s’esperen seran locals, ja que no es pot viatjar
Veuran el partit el president italià, Sergio Mattarella, i el príncep Guillem d’Anglaterra

La mort de Paul Mariner i la bogeria de Chiellini

El dia abans de la final, Anglaterra plorava la mort de Paul Mariner, el llegendari futbolista anglès dels anys 70 i 80 del segle passat, internacional 35 vegades i campió de la FA Cup i de la copa de la UEFA amb l’Ipswich Town. Mentrestant, en l’entrenament dels three lions, a Saint George’s Park, només hi va faltar Phil Foden per culpa d’un inoportú cop. “És el partit més important de les nostres vides. Hem d’intentar que tothom torni a ser feliç en aquest estadi i en aquest país. És una gran oportunitat per a nosaltres com a grup, com a país, i ho donarem absolutament tot”, subratllava el migcampista del Liverpool Jordan Henderson.” Aquests jugadors hauran deixat un gran llegat, passi el que passi. Però hem d’aprofitar aquest moment”, considerava, per la seva part, el seleccionador, Gareth Southgate.

El missatge no era gaire diferent en l’altre costat. “Espero tenir la satisfacció que no vaig tenir com a jugador, tot i haver jugat en seleccions fortíssimes”, manifestava el seleccionador italià, Roberto Mancini. “Ells són més forts, però el futbol es juga amb la pilota a terra”, hi afegia. “Esperem sentir els nostres aficionats a la fi del partit. Durant el partit hem de pensar a crear joc, a marcar i a defensar bé”, deia també. El capità, Giorgio Chiellini, agraïa l’oportunitat de disputar un partit com el d’avui quan està a punt de complir 37 anys. “És una sort increïble poder jugar aquesta final. Però cal alleujar la tensió, sabem que és important, no cal emfatitzar sinó mantenir alta la concentració. Cal gaudir, amb alegria. Cal jugar amb despreocupació i una mica de bogeria”, sentenciava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)