D’una altra dimensió

Amb el trio de gols contra el Sevilla, Dovbyk s’ha consolidat com una de les grans estrelles de la lliga

De les catorze dianes que ha fet, dotze han servit per canviar el signe del partit en el moment del gol

El ritme que du Dovbyk el converteix en un gran candidat al trofeu Pichichi

Hi ha poques paraules per descriure el que està fent el Girona, líder amb 52 punts després de 21 jornades. De fet, més que paraules cal buscar noms propis, i un dels principals és el d’Artem Dovbyk, que diumenge va ser el gran protagonista de la victòria contra el Sevilla (5-1) amb un trio de gols en sis minuts i trenta-tres segons que van servir per passar del 0-1 al 3-1 en un tres i no res. L’ucraïnès, de 26 anys, ja havia marcat cinc trios en la seva carrera –un amb els reserves del Midtjylland i quatre amb el Dnipro-1–, però cap tan ràpid com el de diumenge a Montilivi. Tot i això, els poc més de sis minuts no li serveixen ni per entrar al podi dels trios més ràpids del segle XXI a 1a divisió ni per ser el més ràpid d’aquesta lliga, i és que Luis Suárez (Almeria) va marcar tres gols al Granada en cinc minuts i vint-i-quatre segons. Això sí, des del 1960 ningú havia marcat un trio abans del minut 19 de partit.

Els tres gols que va signar Dovbyk contra el Sevilla no fan res més que confirmar-lo com una de les principals revelacions d’aquesta temporada. De fet, segurament només Savinho, que va fer un altre partit descomunal, li pot rebatre aquest honor. Des de les primeres jornades es va veure que podia ser un futbolista determinant, però amb el pas de les setmanes s’ha anat confirmant com un dels futbolistes més diferencials de primera divisió. De fet, trobar un davanter centre de la lliga espanyola amb el mateix rendiment és pràcticament impossible. I és que amb les tres dianes de diumenge l’ucraïnès ja ha fet catorze gols, però a més ha repartit cinc assistències.

Números descomunals

Dovbyk va arribar a Montilivi amb el repte de fer oblidar Taty Castellanos, i la realitat és que, cinc mesos després, ja ningú pensa en l’argentí. L’ucraïnès ha disputat fins ara vint partits de lliga, setze de titular, i amb això n’ha tingut prou per superar els 13 gols que va marcar a primera Taty Castellanos, que en va fer catorze en total sumant el que va marcar en la copa, en què Dovbyk de moment només acumula trenta minuts en dues participacions.

Un ritme golejador d’una altra dimensió, a l’abast de poquíssims davanters al món, ja que en la lliga l’ucraïnès marca un gol cada noranta minuts disputats, i gairebé sempre acaba sent substituït per Cristhian Stuani. Per arribar a aquestes xifres la referència ofensiva del Girona ha demostrat una efectivitat de cara a porteria bestial, perquè des de començament de temporada ha realitzat un total de 48 xuts. D’aquests, 24 han anat entre els tres pals i 14 han acabat en gol.

Més enllà de la puresa de les xifres, que ja parlen per si soles, el que converteix el davanter del Girona en un dels futbolistes més determinants de la lliga és la importància que han tingut els gols que ha fet fins ara. El duel contra el Sevilla n’és la millor mostra, perquè amb el seu trio el Girona va passar d’anar perdent a encarrilar el triomf. En el còmput global, però, la seva vinculació amb els resultats dels gironins és estratosfèrica. És, de molt, el millor obrellaunes de l’equip, ja que dels 14 gols que ha fet, 7 han servit perquè el Girona inaugurés el seu compte golejador. Però la seva importància no es queda aquí: 12 dels 14 gols han servit per canviar el signe del partit en el moment del gol. Va fer l’1-1 al camp de la Real Sociedad (1-1), el 2-1 contra el Mallorca (5-3), l’1-1 al camp del Vila-real (1-2), el 2-2 i el 3-2 contra l’Almeria (5-2), el 2-2 contra l’Osasuna (2-4), l’1-1 contra el Rayo (1-2), el 0-1 contra el Barça (2-4), l’1-0 contra l’Alavés (3-0), el 0-1 contra el Betis (1-1) i l’1-1 i el 2-1 de diumenge contra el Sevilla (5-1). Vist així, només el 3-1 de diumenge i el 3-0 contra l’Alavés, el dia que ja havia marcat l’1-0, no han estat gols decisius per al Girona.

LETAL

Ha marcat 14 gols en 48 xuts, 24 entre els tres pals, i marca cada 90 minuts jugats

Als llibres d’història, al costat d’Olunga i Taty Castellanos

Passi el que passi a partir d’ara, el nom d’Artem Dovbyk quedarà guardat per sempre amb lletres d’or als llibres d’història del Girona, ja que el davanter ucraïnès és el tercer futbolista que ha aconseguit marcar un trio de gols amb la samarreta blanc-i-vermella a primera divisió. El primer que va aconseguir aquesta fita va ser Michael Olunga, la temporada 2017/18, la de l’estrena a l’elit. El davanter kenyà va tenir poca participació durant el curs, però va ser el protagonista de la victòria contra el Las Palmas (6-0) marcant tres gols en la segona part. Ja la temporada passada, qui ho va aconseguir va ser Taty Castellanos, que va fer un pas més marcant un pòquer de gols en la victòria contra el Madrid (4-2) que serà impossible d’oblidar. Ningú més, ni Stuani, que va fer tres trios a 2a divisió A, n’havia marcat cap a primera fins al de Dovbyk.

Nou gols amb l’esquerra i cinc de cap, però amb la dreta es resisteix

Artem Dovbyk està demostrant que és letal de cara a porteria, i des que va començar la temporada ha marcat gols de maneres molt diferents. Gràcies als seus centímetres (1,89 m d’alçada) és obvi que la rematada de cap és una de les seves grans virtuts, i contra el Sevilla va marcar el seu cinquè gol de la temporada amb la testa, superant en el salt sense problemes Badé. Ara bé, com ha marcat més gols és amb la cama esquerra, ja que amb els dos que va marcar al Sevilla ja n’ha fet nou d’aquesta manera, tres dels quals en els tres llançaments de penal que ha executat. El gol que se li resisteix, però, és amb la cama dreta, i això que Dovbyk ha tingut bones ocasions per definir amb la cama menys bona, però és clar que la cama dreta continua sent la seva assignatura pendent a millorar, ja que en tots els aspectes del joc es comporta com un esquerrà molt tancat.

A dalt de tot en la lluita pel màxim golejador

El Girona està decidit a fer història aquesta temporada, i Artem Dovbyk vol anar de bracet amb el club. Perquè el davanter ucraïnès s’ha convertit en un ferm candidat a acabar la temporada sent el màxim golejador de primera divisió. De fet, amb els 14 gols que ha marcat fins ara ja ha igualat Jude Bellingham al capdavant de la classificació i ha deixat enrere Borja Mayoral i Álvaro Morata, amb 13. És cert que aquests tres encara tenen una jornada pendent de disputar arran de la supercopa –el Getafe jugava contra el Madrid– i la podrien arribar a aprofitar per superar o igualar Dovbyk, però també és completament cert que el ritme golejador de l’ucraïnès és el més elevat, ja que és qui ha disputat menys minuts de tots quatre, i amb diferència. A més, l’ucraïnès viu un moment dolç de cara a porteria, amb onze gols en els últims onze partits de lliga que ha disputat, mentre que el seu màxim rival, Bellingham, ha marcat 10 dels 14 gols que acumula en les primeres onze jornades de lliga.

El simple fet de lluitar pel Pichichi ja és un èxit, però si Dovbyk ho aconseguís seria històric, ja que des de la temporada 2008/09, quan ho va ser Diego Forlán amb el Vila-real, només jugadors del Barça o el Madrid –Messi, Cristiano, Benzema i Lewandowski– han acabat com a màxims golejadors de 1a.