Girona

L’últim fa obrir la porta

El Girona afronta la seva quarta visita a San Mamés per jugar contra el primer equip de l’Athletic, un rival directe en la pugna per la Champions League 2024/25

Fa gairebé just un any, els de Míchel van guanyar-hi per primera vegada en la història (2-3)

Athletic 2 Girona 0

ATHLETIC:Herrerín, Capa, Nuñez, Yeray, De Marcos, Dani García, Beñat (San José, 76’), Raúl García, Iñaki Williams (Susaeta, 62’), Córdoba (Muniain, 82’) i Aduriz.GIRONA:Gorka Iraizoz, Jonas Ramalho, Bernardo, Juanpe Ramírez, Pedro Porro, Pere Pons, Aleix Garcia (Douglas Luiz, 62’), Àlex Granell, Borja García, Portu (Choco Lozano, 71’) i Stuani (Doumbia, 89’).GOLS:1-0 (92’), Aduriz, de penal.ÀRBITRE:Prieto Iglesias.T.G.:Capa, Unai Núñez, Beñat i Juanpe.PÚBLIC:34.060 espectadors a San Mamés

Athletic 1 Girona 0

ATHLETIC:Unai Simón (Aguirrezabala, 45’), De Marcos (Capa, 78’), Paredes, Yaeray (Lekue, 68’), Yuri, Vesga, Sancet (Morcillo, 78’), Muniain, Iñaki Williams, Beranguer i Guruzeta (Raúl García, 45’)GIRONA:Gazzaniga, Arnau, Santi Bueno, Juanpe, Javi Hernández (Miguel 61’), Romeu, Aleix Garcia, Borja (Iván Martín, 70’), Tsygankov (Reinier, 80’), Riquelme (Valery, 70’) i Taty (Stuani, 80’).GOLS:0-1 (4’) Aleix Garcia. 0-2 (19’) De Marcos, p.p. 1-2 (35’) Yuri. 1-3 (45+1’) Vesga, p.p. 2-3 (89’) Raúl García.ÀRBITRE:Díaz de Mera.T.G.:De Marcos, Yeray, Paredes, Muniain, Raúl García, Taty, Oriol Romeu, Arnau, Santi Bueno i Gazzaniga.PÚBLIC:42.816 a San Mamés.

El Girona visitarà la catedral de San Mamés per enfrontar-se per quarta vegada a domicili al primer equip de l’Athletic Club, un dels conjunts que sempre ha militat a primera divisió –els altres són el Barça i el Madrid–. La plantilla gironina intentarà esgarrapar-hi un punt, o en el millor dels casos tres, per mantenir o ampliar el marge actual de 10 punts, precisament, respecte al conjunt basc, cinquè en la taula i primer equip que no disputaria la Champions League, la màxima competició continental, i aniria de dret a l’Europa League, la segona en importància.

En la seva primera visita, la tercera jornada del curs 2017/18, el de la seva estrena a l’elit, l’equip dirigit llavors per Pablo Machín va disputar el seu primer partit com a visitant a la categoria a San Mamés –Granell va oferir el ram de flors a Rafael Moreno Aranzadi Pichichi, un acte protocol·lari que fa el conjunt basc per als clubs debutants a la catedral–. El duel no va tenir gaire color i els locals van avançar-se prou d’hora a través d’Iker Muniain per gestionar un avantatge que Aritz Aduriz va encarregar-se d’assegurar només de començar la segona part. Massa obstacle per a una equip gironí que en el primer tram de la competició li va costar molt ser eficaç i sumar punts a domicili.

En la segona visita, la campanya següent, la 2018/19, el Girona d’Eusebio Sacristán va patir en primera persona les discrepàncies que avui encara provoca el VAR a l’hora d’intervenir o no en una acció. Llavors en el seu primer curs en funcionament, el videoarbitratge va ometre la piscina de Muniain davant del seu amic Jonas Ramalho en l’últim minut del partit, una jugada decisiva que va decantar la balança a favor dels bascos, que amb una diana d’Aduriz des dels onze metres van sumar els tres punts i van deixar amb un pam de nas als de Montilivi. El treball gironí, la gran actuació de Gorka Iraizoz i una sèrie de vuit mesos del Girona sense perdre a fora van anar-se’n en orris.

La darrera, dolça

Els gironins sí que van assaltar San Mamés la temporada passada en el seu retorn a primera. Un primer acte efectiu i amb una mica de sort van encarrilar el triomf dels de Míchel Sánchez. Aleix Garcia va obrir la llauna d’un equip gironí que venia de vèncer 6-2 l’Almeria en un partit d’alliberament ofensiu i de gran joc que dura fins atl’actualitat. Abans del descans, De Marcos i Vesga van marcar en la seva pròpia porteria –Yuri havia retallat distàncies fent l’1-2– i, en la segona, la bona feina defensiva davant l’empenta bilbaïna va segellar un triomf que tot i el gol de Raúl García en el tram final no es va escapar. Aquella tot just va ser la segona victòria a domicili en la jornada 23, molt lluny dels números d’enguany, en què el Girona va perdre el primer duel a domicili del curs en l’última jornada al Santiago Bernabéu contra el Madrid en el dotzè partit que disputava lluny dels seus (4-0).

El Girona ja havia trepitjat anteriorment el nou San Mamés. Va ser en la primera jornada del curs 2015/16 a segona per jugar contra el Bilbao Athletic. Ja dirigits per Pablo Machín, i com uns fixos en les zones altes de la taula per disputar play-off’ i aspirar a l’ascens, els gironins van guanyar amb gol de Jairo Morillas (80’).

7 de 9 contra Valverde

El Girona es va enfrontar a Ernesto Valverde durant l’etapa de l’extremeny al Barça –tres victòries blaugrana i un empat– però des que ha tornat a dirigir l’Athletic i, de nou, ha topat amb el conjunt gironí, a Valverde no li han anat tan bé els duels contra els de Míchel. I és que, sense anar més lluny, la campanya passada el Girona, juntament amb el Barça i l’Atlético, va ser l’únic equip que va superar l’Athletic de Valverde en els dos partits de lliga –2-1 a Montilivi i 2-3 a San Mamés– i enguany també al feu gironí va sumar un altre punt en un partidàs frenètic, intens i igualat entre dos conjunts que estaven i estan en una forma brillant a tots els nivells.

Curs 2018/19

Curs 2022/23

Curs 2017/18

LLUITA OBERTA

Com ja va passar a Montilivi, el duel d’enguany es preveu obert, frenètic i igualat

CONTRA EL FILIAL

El Girona ja va trepitjar el nou San Mamés el 2015 per derrotar el Bilbao Athletic

DE MÈRIT

El curs passat, només el Girona i el Barça i l’Atlético van vèncer els dos partits a l’Athletic
ATHELTIC:Herrerín, Lekue, Unai Nuñez, Laporte, Balenziaga, Beñat (Aketxe, 76’), San José, Raúl García, Muniain (Sabin Merino, 84’), Iñaki Williams i Aduriz (Iturraspe, 65’).GIRONA:Gorka Iraizoz, Maffeo (Mojica, 67’). Muniesa, Pedro Alcalá, Bernardo, Aday, Pere Pons, Àlex Granell (Douglas Luiz, 71’), Borja García, Portu (Kayode, 65’) i StuaniGOLS:1-0 (25’) Muniain. 2-0 (53’) Aduriz.ÀRBITRE:Trujillo Suárez.T.G.:Beñat, Raúl García, San José, Laporte, Alcalá, Bernardo, Granell, Aday, Douglas Luiz i Stuani.T.V.:cap.PÚBLIC:40.000 espectadors a l’estadi de San Mamés.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)