Exhibició i presumpte regal

Hoquei sobre patins. Espanya va mitigar amb un ritme frenètic la perillositat de Moçambic i avui jugarà la semifinal del mundial contra Alemanya, que va assolir un triomf històric contra Itàlia

MOÇAMBIC0

ESPANYA9

Espanya va apallissar ahir Moçambic exhibint un gran nivell i avui jugarà la semifinal del mundial contra Alemanya, que va assolir un triomf històric contra Itàlia (6-7), la campiona europea. El mal tràngol de la primera fase contra Angola, amb un triomf agònic en els penals, i el fet que en la semifinal del mundial de San Juan 2011 Moçambic els va fer suar de valent –van resoldre amb un gol d'or de Jordi Bargalló– van ser elements que van accentuar la concentració del conjunt estatal, format per nou catalans i un asturià. El partit va ser relativament igualat en el primer temps (2-0) i es va trencar a partir del 3-0. Veient la inferioritat manifesta, el tècnic del conjunt africà, el portuguès i entrenador del Benfica Pedro Nunes, va optar per donar minuts als suplents. Pedro Gil, endollat, va clavar 5 gols, el darrer, 3 segons abans del final.

El tir de Gual al travesser en la primera jugada va ser un exemple del que es va veure en la primera part. Dos minuts més tard, el perillós Fred Saraiva va avisar en un contraatac i va obligar Egurrola, excels, a iniciar el seu lluïment. Era ben clar que al conjunt de Quim Paüls, amb un fons d'armari infinitament superior, li interessava un ritme de partit frenètic. La contraindicació era que la velocitat i el fet de buscar porteria sense miraments provocava pèrdues. Moçambic va sortir esperitat al contraatac generant perill, i també va ensenyar les dents amb algun llançament exterior de Marinho. Bargalló va tenir una gran ocasió en el minut 5, Saraiva va tornar a avisar en el 7 i, en l'acció posterior, Pedro Gil la va clavar des de fora de l'àrea per tot l'escaire (1-0) per obrir la llauna. Els àrbitres van perdonar una blava i falta directa clara quan Gual va tallar un contraatac de Saraiva. En el 13, Pinto va enviar un xut al pal curt que Egurrola va desviar i, en la transició, Gual va regalar una assistència magnífica que Josep Lamas va transformar en el 2-0. Paüls va moure la banqueta en una fase més assossegada i Moçambic, cansat, va iniciar el descens d'intensitat. La segona part va servir per augmentar la confiança i per enviar un missatge de fortalesa als rivals atès que Moçambic havia fet patir l'Argentina (5-4).

ESPANYA: Egurrola, Gual, Jordi Bargalló, Pedro Gil i Josep Lamas –equip inicial–; Adroher, Edu Lamas, Pérez i Baliu. MOÇAMBIC: Silva, Nuno Araujo, Marinho, Saraiva i Mario Rodrigues –equip inicial–; I. Esculudes, S. Esculudes, Miquicene i Pimentel. GOLS: 1-0 (7') Pedro Gil. 2-0 (13') Josep Lamas. 3-0 (22') Adroher. 4-0 (30') Pedro Gil. 5-0 (33') Pedro Gil. 6-0 (34') Josep Lamas. 7-0 (35') Josep Lamas, de penal. 8-0 (48') Pedro Gil. 9-0 (39') Pedro Gil. ÀRBITRES: Essoli (FRA) i Ulrich (ALE).

Paüls no es refia dels teutons

Alemanya va protagonitzar la gran sorpresa del mundial (6-7) i pot igualar o superar el quart lloc que va signar els anys 1956, 1972, 1974, 1976 i 1978. Els transalpins, igual que a Angola 2013, lluitaran pel cinquè lloc. L'eliminació és ara més sonada, perquè l'equip de Massimo Mariotti va guanyar l'europeu 2014. Quim Paüls, el tècnic de la selecció espanyola, rebutja la confiança contra els teutons, un equip més assequible: “Han millorat i estan amb la moral molt alta pels darrers resultats. No ens en podem refiar.” Portugal, per la seva banda, va haver d'arromangar-se en la primera part (1-0), però va acabar golejant Xile (6-0), que té a les seves files el català Marc Figa. L'Argentina, actual subcampiona, va posar fi al somni francès amb crueltat i solvència (5-0).

Carlos López recorda las Malvines

Al marge del rocambolesc gol de porteria a porteria marcat en la primera fase pel porter italià Riccardo Gnata contra Sud-àfrica en un error clamorós del seu homòleg i que entra de ple en el capítol d'anècdotes del mundial, el fet segurament més destacable de les rodes de premsa el va protagonitzar el capità de l'Argentina, Carlos López. Després del triomf còmode contra Anglaterra (1-8), va dedicar la victòria a les famílies dels combatents en la guerra de les Malvines que van protagonitzar els sud-americans i els britànics el 1982. Esportivament, la màxima expressió d'aquest sentiment es va escenificar en el mundial de Mèxic 86 de futbol quan Maradona va fer el millor gol de la història de la copa del món i va rematar la derrota anglesa amb la cèlebre “mà de Deú”.