Més esport

L’últim heroi americà

Tom Brady aixeca la seva sisena Super Bowl amb els Patriots i es converteix en el primer jugador més gran de 40 anys a guanyar-la

La dura defensa dels campions s’imposa als Rams (3-13)

Tom Brady (41 anys) continua reclamant el tron de millor esportista americà de tots els temps desafiant fins i tot els noms més sagrats de tots, o sigui els de Michael Jordan i Cassius Clay. El quarterback californià dels Patriots, tot allò que un sogre WASP i votant de Trump voldria per a la seva filla, no va tenir la seva millor nit en la final contra els Rams de Los Angeles a Atlanta, però la capacitat competitiva de l’equip i l’entramat defensiu ordenat per Bill Belichick va tenir com a conclusió una victòria pírrica (3-13) però llegendària. Des del 2002, quan Belichick i un encara aprenent Brady es van unir als Patriots, la franquícia ha jugat nou edicions de la Super Bowl i n’ha guanyat sis. En aquella primera final del 2002 les víctimes ja van ser els Rams, llavors amb la seu a Saint Louis.

Gràcies a la prolífica relació entre Brady i Belichick, els Patriots han empatat amb els Steelers de Pittsburgh com els millors en la història de l’NFL i l’han superat en victòries en partits de play-off (37-36). El jugador, a més, ha estat el primer a aixecar sis vegades la Super Bowl, superant una altra llegenda d’aquest esport, Charles Haley. Ningú, a més, havia estat campió de la lliga amb 41 anys. En el partit de diumenge, el veterà quarterback va completar 21 passades de 35. El més beneficiat de les seves accions va ser un altre dels veterans de l’equip, el receptor Julian Edelman, que va conquerir l’MVP en capturar deu de les passades de Brady i avançar 141 iardes en un partit en què els Rams del jove Jared Goff (24 anys) no van anotar ni un punt en la primera part. El jove entrenador de l’equip, Sean McVay (33 anys), no va trobar solucions contra la xarxa i la potència defensiva del rival. L’altre heroi del dia va ser el rookie Sony Michel, que a set minuts del final va sentenciar el partit amb l’únic touchdown de la nit.

Com Brady, Belichick, des de la banqueta, no para d’engrandir la seva llegenda. Ara és, juntament amb George Halas i Curly Lambeau, l’únic entrenador amb sis campionats de l’NFL a la butxaca. Amb tot, tant l’entrenador com Brady també van tenir el seu moment fosc quan van ser denunciats la temporada 2014/15 per haver desinflat expressament les pilotes en benefici propi. La investigació de l’NFL es va allargar durant mesos i Brady va ser sancionat amb quatre partits, tot i que posteriorment un jutge va anul·lar la suspensió perquè va considerar que la lliga s’havia extralimitat.

Primer, la pàtria

Cap dels jugadors dels dos equips es va atrevir a protestar –el gest clàssic és posar-se de genolls a terra– per la política de Donald Trump durant la interpretació de l’himne que va fer tota una musa del soul, Gladys Knight. Mentre ella cantava i amb els jugadors amb la mà al pit, a les pantalles gegants es van veure imatges de soldats nord-americans desplaçats a l’estranger que estaven pendents del desenllaç del partit. Per arrodonir la festa “nacional”, abans de l’himne les germanes Chloe i Halle van cantar America the Beautiful. Però no tot va ser precisament made in USA en un dels grans espectacles de l’any. El gran estadi d’Atlanta, inaugurat el 2017 després d’obres que van costar 1.600 milions de dòlars, es diu Mercedes-Benz, que és la marca que va ajudar a aixecar-lo.

9
finals
ha jugat Brady des del 2002, totes amb els Patriots, amb sis victòries.
5
títols
va guanyar Charles Haley als anys noranta amb els 49ers i els Cowboys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)