La roda petita es reivindica
El colossal mundial de mundials de les onze disciplines del patinatge arrenca avui a Barcelona i les quatre subseus fins al dia 14
Pretén convertir-se en un referent organitzatiu i en una eina de captació de nous practicants i aficionats
Barcelona alça avui el teló de manera oficial a la festa del patinatge amb onze mundials absoluts de les onze disciplines en onze dies de voràgine que passaran a la història i que esperen marcar un abans i un després promocional. La tradició i els denominats esports 2.0 que sedueixen un sector de població més jove es donen la mà a la ciutat olímpica i a quatre seus més –Vilanova, Terrassa, Sant Cugat i Mollet del Vallès– per fer junts un pas endavant i establir les bases del futur en el marc d’una organització complexa per l’exhaustivitat del programa, perquè s’hi apleguen competicions sènior i júnior i fins i tot categories adjacents com els mundials B i C d’hoquei sobre patins. “És un esdeveniment brutalment gran i d’alguna manera també poc conegut. Esperem que les nostres modalitats facin el salt a Barcelona”, desitja Ramon Basiana, el president del comitè organitzador i president de la federació catalana, que ja duia el mundial múltiple en el plec de propostes per impulsar el patinatge quan Catalunya buscava el reconeixement internacional ara fa quinze anys. “En aquell moment volíem ser reconeguts com a federació internacional perquè els nostres esportistes poguessin competir sota la bandera que més els agradés. Ara també ens satisfà poder organitzar l’esdeveniment de tu a tu, al mateix nivell que la federació espanyola.” La primera versió es va escenificar a Nanjing 2017, amb llums i ombres sobretot per la falta de participació ciutadana. Barcelona aspira a ser un referent organitzatiu que també potenciï la marca de ciutat i la de Catalunya. Els World Roller Games són, amb 4.120 participants de 81 països i 181 proves, l’esdeveniment esportiu més multitudinari que alberga la ciutat des dels Jocs Olímpics de 1992. Basiana materialitza per fi el seu somni: “Tinc moltes ganes d’anar a veure totes les competicions. De veure tots els nostres esportistes i donar-los escalf. Sempre s’haurà d’anar tapant algun petit forat, però estem contents i emocionats que la feina de tants anys ja es pugui plasmar i que tinguem els jocs a casa.” Els esportistes catalans, certament, ja van donar mostres del seu potencial en la ciutat xinesa amb un botí d’onze medalles: tres d’or, set de plata i una de bronze. Tornaran a tenir un paper preponderant, sobretot en l’hoquei sobre patins i en línia, i en el patinatge artístic.
Pressupost reduït
L’organització tenia la pretensió que el pressupost oscil·lés entre els 10 i els 11 milions, amb un 40% del finançament institucional que s’ha materialitzat i el 60% restant de capital privat. Finalment, les previsions s’han reajustat amb seny i la xifra ha estat prou inferior. “Hem hagut de tancar amb poc més de 8 milions i mig per la falta de patrocini privat, però això no afectarà la competició. Segur que a Buenos Aires 2021 ho tindran més fàcil. Hem retallat d’altres aspectes més superflus d’aparença exterior. És difícil però ens hem sabut adaptar a un nou pressupost. i això és important.”
Els símbols
El català i el castellà, explica Basiana, compartiran protagonisme avui en la cerimònia d’inauguració que es farà al Palau Sant Jordi (20.30 h). “Carmelo Paniagua llegirà un text en castellà i jo faré la continuïtat en català. Les banderes també estaran totes representades al mateix nivell”, revela. Tot plegat, la fórmula segueix les directrius de la cooficialitat de Barcelona 92 i es farà extensiva a tots els jocs. L’acte d’inauguració, que picarà l’ullet a la integració de la cultura urbana i la tradició, durarà una hora i està organitzat per l’empresa Focus.
artístic
skateboard
inline frestyle
scooter
roller FREESTYLE
hoquei sobre patins
velocitat
roller DERBY
descens
alpí
hoquei en lÍnia