Ciclisme

Victòria en solitari de Damiano Caruso a Velefique

Damiano Caruso (Bahrain) ha guanyat la novena etapa de la Vuelta, de 188 quilòmetres i quatre ports l’últim dels quals Velefique (HC), de 13 quilòmetres i 7,5% de mitjana amb rampes de fins al 13 %. És el primer triomf del sicilià en la cursa espanyola, que afegeix al del Giro aquest 2021, en què va ser segon a la general, en una exhibició de força per al més fort d’una escapada que ha costat molt formar.

Enric Mas i Primoz Roglic han entrat a 1:05 amb l’eslovè picant temps al mallorquí agafant bonificació per ampliar el marge a la general. Egan Bernal, per exemple, ha cedit 1:05 i ja perd gairebé 2 minuts.

Molt ràpid

El pilot ha recorregut més de 50 quilòmetres en la primera hora de cursa, sense que s’arribés a formar cap escapada malgrat els intents. L’arribada al primer port, Cuatro Vientos (2a), ha permès a Wout Poels (Bahrain) agafar uns metres mentre el pilot es partia en dos. Dos homes del Grupama, Olivier Le Gac i Rudy Molard –el millor classificat en l’escapada, 20è a 5:09–, han contactat amb el cap de cursa, on arribarien a ser onze homes amb gairebé dos minuts i mig de marge al quilòmetre 100.

Damiano Caruso (Bahrain) ha pogut marxar sol, mentre al pilot l’Ineos imposava el ritme –el Jumbo ha aguantat bé– , i ha coronat Venta Luisa (1a) amb poc menys de dos minuts de coixí. Un bon descens li ha permès començar Castro de Filabres (3a i bonificat) amb el pilot a dos i mig i els que quedaven de l’escapada a dos.

Caruso ha arribat al peu de Velefique amb 5:15 respecte el pilot i mostrant-se molt fort malgrat la xafogor que incrementava el desgast dels corredors. L’Ineos ha reprès la ofensiva ara amb l’encara portador del mallot de la muntanya –Romain Bardet ja era qui tenia més punts– Pavel Sivakov marcant el ritme i Mikel Landa (Bahrain) com a primera víctima.

La millor defensa

Adam Yates (Ineos) ho ha provat amb López (Movistar) i Kuss (Jumbo) atents al moviment de l’anglès. Els tres han atrapat Bardet mentre al grup de Roglic no eren ni dotze homes, entre els quals David de la Cruz fins que l’eslovè ha deixat la resta amb un sol canvi de ritme amb el què ha agafat la roda de Yates. Bernal ha enllaçat al cap de poc i el reagrupament dels favorits ha servit per reduir la diferència a 3 i mig i veure que la millor defensa de Roglic és l’atac.

Un tercer intent de Yates a 6 quilòmetres per acabar permetia Mas, López i Roglic enllaçar-hi mentre Bernal i De la Cruz ho feien més tard. Mas, a 5, s’enduia el mallot vermell com a únic acompanyant a roda. El mallorquí s’ha obert un parell de cops i Bernal ha agafat López, Haig (Bahrain) i Yates, que pujaven estirats per l’anglès mentre Caruso afrontava els 2 últims quilòmetres amb 2 minuts.

Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)