Ciclisme

Caruso hi posa l’èpica

Ciclisme. L’italià del Bahrain guanya la millor etapa que s’ha vist fins ara en aquesta edició de la Vuelta i Enric Mas és l’únic capaç d’inquietar Roglic, que amplia el marge respecte a la resta

Damiano Caruso (Bahrain) és el gran protagonista en la que fins ara és la millor etapa de la Vuelta, amb el corredor de Ragusa (12 d’octubre del 1987) posant-hi l’èpica en l’escapada durant 70 quilòmetres i superant ports, el darrer dels quals (Velefique) de categoria especial i on Enric Mas (Movistar) va ser l’únic capaç d’inquietar Primoz Roglic (Jumbo), que va acabar entrant abans que el mallorquí i va ampliar el marge respecte a la resta de candidats en la general. Mala peça al teler de nou per a l’Ineos, amb Yates atacant sense èxit abans que Mas i arribant a castigar per moments Egan Bernal. Fins i tot Richard Carapaz, 21è en la general a 11 minuts, ho intentava de cara a la galeria en un parell d’ocasions en el darrer port. Qui l’ha vist i qui el veu, l’equip que tenia el pilot enfilat durant tres setmanes, en la darrera dècada.

Caruso, segon en l’últim Giro darrere de Bernal després que Mikel Landa s’hagués de retirar per una caiguda fatal, estrena també aquest any en la Vuelta el seu palmarès d’etapes en les grans voltes –una en el Giro aquest 2021– després d’una dilatada trajectòria com a gregari, al Liquigas i al BMC. I fins i tot supera el basc en la general per obra i gràcia del landisme, que veu com després de guanyar la Volta a Burgos el seu ídol té tres companys al davant.

Sense treva

El pilot va volar en la primera hora. Va fer 50 quilòmetres fins que l’arribada al primer port, Cuatro Vientos (2a), va permetre a Wout Poels (Bahrain) agafar uns metres del que seria l’escapada del dia, d’onze unitats amb gairebé dos minuts i mig de marge en el quilòmetre 100. Caruso marxava sol mentre en el pilot l’Ineos imposava el ritme i coronava Venta Luisa (1a) amb poc menys de dos minuts de marge. Un bon descens li permetia començar Castro de Filabres (3a i bonificat) amb el pilot a dos i mig i arribar al peu de Velefique (HC) amb 5:15. L’Ineos ho tornava a intentar amb l’encara portador del mallot de la muntanya Pàvel Sivakov marcant el ritme i Mikel Landa (Bahrain) com a primera víctima.

La millor defensa

Adam Yates (Ineos) era el més incisiu, sempre amb López (Movistar) i Kuss (Jumbo) atents a la roda de l’anglès. Roglic, veient que al grup no eren ni una dotzena, entre els quals David de la Cruz, feia un sol canvi de ritme per obrir forat i atrapar Yates. El reagrupament reduïa el marge de Caruso, suficient per arribar a meta malgrat dos intents més de Yates, l’últim dels quals a 6 quilòmetres deixant Bernal enrere, i Mas, apujant l’aposta a 5 i amb el mallot vermell com a únic acompanyant. El mallorquí s’obria un parell de cops i veia com l’eslovè l’acabava superant en l’arribada i li picava un segon.

Etapa 9 (188 km)
1r D. Caruso (Bahrain) 5h03:14
2n P. Roglic (Jumbo) a 1:05
3r E. Mas (Movistar) a 1:06
4t J. Haig (Bahrain) a 1:44
5è M. Á. López (Movistar) m. t.
6è A. Yates (Ineos) m. t.
7è G. Mäder (Bahrain) a 2:07
8è G. Ciccone (Trek) a 2:10
9è E. Bernal (Ineos) m. t.
10è D. de la Cruz (UAE) a 2:40
General (1.397,2 km)
1r P. Roglic (Jumbo) 29h14:40
2n E. Mas (Movistar) a 0:28
3r M.Á. López (Movistar) a 1:21
4t J. Haig (Bahrain) a 1:42
5è E. Bernal (Ineos) a 1:52
6è A. Yates (Ineos) a 2:07
7è G. Ciccone (Trek) a 2:39
8è S. Kuss (Jumbo) a 2:40
9è F. Grossschartner (Bora) a 3:25
10è D. de la Cruz (UAE) a 3:55
Regularitat
1r F. Jakobsen (Deceuninck) 180 p.
2n J. Philipsen (Alpecin) 164
3r A. Demare (Groupama) 74
Muntanya
1r D. Caruso (Bahrain) 28 punts
2n R. Bardet (DSM) 22
3r P. Sivakov (Ineos) 16
Joves
1r E. Bernal (Ineos) 34h20:45
2n A. Vlasov (Astana) a 2:03
3r G. Mäder (Bahrain) a 2:08
Equips
1r Movistar Team 102h58:47
2n Bahrain Victorius a 1:32
3r Jumbo Visma a 7:31
Lluitarem pel mallot vermell i tant de bo algun dia puguem superar Roglic; ara estem contents així
Enric Mas
movistar
Enric Mas ha estat molt fort en l’última pujada, però per sort he tingut cames i he pogut acabar en el millor lloc possible
Primoz Roglic
jumbo
He atacat perquè sabia que l’Ineos estava imposant un ritme molt fort i no volia que ens atrapessin
Damiano Caruso
bahrain
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)