El contrast de Dinamarca
Ciclisme. Dylan Groenewegen, que va provocar l’esgarrifós accident de Fabio Jakobsen fa dos anys a Polònia, guanya el segon esprint del Tour en la tercera i última etapa al país escandinau
Ls sortida del Tour de França a Dinamarca ja és història i, amb la caravana traslladant-se cap a l’Estat francès, la cursa es reprèn demà a Dunquerca, si bé serà l’etapa de demà passat, amb els onze trams de llambordes, la que podria marcar el primer punt d’inflexió i descartar favorits. Un inici de cursa que deixa Wout van Aert amb el mallot groc i el verd –el seu objectiu a París– després de ser segon en cadascuna de les tres etapes disputades i Dylan Groenewegen (1993) com a vencedor en l’esprint l’endemà que guanyés Fabio Jakobsen. El belga, que podria marcar diferències dimecres per les seves qualitats en el ciclocròs i en la meca de les clàssiques, reconeix que no li fa cap mena de gràcia enllaçar tres segons llocs en els tres dies a Dinamarca. De fet, Alfredo Binda el 1930 és el llunyà antecedent de tres segones posicions en les tres primeres etapes del Tour.
“Mentalment han estat uns temps durs. Primer de tot, gràcies al meu equip. Després de tot el que ha passat, penso en la meva dona i el meu fill”, diu el corredor d’Amsterdam, sancionat nou mesos per l’UCI després de provocar la caiguda del també velocista neerlandès (1996) i assenyalat i repudiat per tothom. Fins i tot ha canviat d’equip: ha deixat el Jumbo i ha signat tres temporades amb el Bikeexchange, en què pot córrer el Tour i aspira a victòries d’etapa –en l’equip del líder, amb dos candidats al groc com Roglic (segon el 2020 darrere Pogacar) i Vingegaard (el 2021), és una utopia–. Cinc amb la d’ahir, que l’allibera de la “pena del telenotícies”, que ha hagut de suportar des del 5 d’agost del 2020. Vuitè abans-d’ahir en la primera etapa en línia, en el desenllaç de la qual no va tenir possibilitats de disputar el triomf per haver-hi arribat mal col·locat, ahir exercia el paper de botxí de Van Aert i també de Peter Sagan (Totalenergies), que es queixava de la maniobra del mallot groc que serà el seu gran rival en la lluita per guanyar la classificació de la regularitat.
Els punts assegurats
Sol des del primer quilòmetre, l’endemà de ser l’únic en l’escapada que sumava els punts en joc en els tres ports de quarta que hi havia (3), Magnus Cort tornava a ser l’únic que surt en la classificació de la muntanya i ja acumulava 5 minuts en el quilòmetre 15. Arribaria a tenir 6:40 en el 20. Koldingvej (27,3), Hejlsminde Strand (82,8) i Genner Strand (123,3) eren les tres dificultats de quarta i, en l’última, accelerava el ritme tot i anar sol per amenitzar més una etapa soporífera pel ritme del pilot, que neutralitzava el líder de la muntanya a 52,7, després de gairebé 130 km en solitari. El danès (1993), el més combatiu de l’etapa – dissabte ho era Sven Erik Bystrom (Intermarché), neutralitzat més tard–, conservarà el mallot perquè demà hi ha sis punts en joc –sis ports de quarta– i, a tot estirar, un altre corredor el pot igualar. Demà passat a Arenberg no hi ha punts i dijous en total seran cinc. La classificació de la muntanya tindrà la seva sacsejada divendres (14 punts) amb el final a la Planche des Belles Filles. El corredor de l’EF Education superarà Greg van Avermaet, que el 2019 es posava líder de la muntanya en l’etapa 1 a Bèlgica –el país del campió a Río–i el mantenia dos dies.
La caiguda massiva a 10,5 quilòmetres, quan les tanques protectores feien la carretera més estreta coincidint amb el pas per un carrer de llambordes, era el més destacat d’un dia sense al·licients més enllà de l’espectacle de Magnus Cort Nielsen (EF Education - Easypost). Rigoberto Urán (EF) era un dels que cedien temps per anar a terra –el colombià, que arribava a la cerimònia de signatures amb un casc viking i un gran mall, per agrair el suport de l’afició, n’encadena dues en dos dies– i el danès allargava el seu idil·li amb la sortida del Tour des del seu país, la devoció pel ciclisme del qual ha quedat demostrada amb la massiva presència d’aficionats a les carreteres.
L’organització de la cursa es va solidaritzar amb les víctimes del tiroteig al centre comercial Fields de Copenhaguen, en un comunicat emès en què elogia l’actitud dels aficionats que han seguit la cursa en directe. El Tour va començar divendres amb una contrarellotge de 13,2 km pel centre de la capital que ahir a la tarda es veia colpida pel tiroteig i les seves conseqüències.