L’heroïna Cristina Montesinos
Atletisme. La terrassenca, pràcticament desconeguda fa uns mesos, exhibeix els seus progressos i segella el cinquè lloc del mundial en uns 35 km marxa dominats per l’andalusa María Pérez
Eclipsada per l’èxit espaterrant de l’andalusa María Pérez i l’extremeny Álvaro Martín, que van rubricar un doblet històric en els 20 i els 35 km marxa, la terrassenca Cristina Montesinos també va viure la seva jornada de glòria particular amb el cinquè lloc (2h45:32) del mundial a la plaça dels Herois de Budapest. La mataronina Raquel González, que precisament defensava la cinquena posició aconseguida fa un any a Oregon, no va poder mantenir el ritme en el tram final i es va haver de conformar amb la tretzena plaça (2h51:13). Va arribar a meta força tocada físicament i va haver de ser atesa pels serveis mèdics per recuperar-se.
Evolució espectacular
Pràcticament desconeguda fins fa un any, fins i tot en el mateix atletisme català, Cristina Montesinos, de 29 anys, ha viscut una progressió espectacular en els últims mesos, guiada per l’exmarxador Valentí Massana. Al maig ja va ser tercera en l’europeu de marxa per equips a Podebrady, rere González, i al juliol va decidir deixar la feina i centrar-se en la preparació del mundial. Per arribar fins aquí el camí no ha estat gens fàcil. “Des de les institucions ens van posar bastons a les rodes”, recorda Massana. “Sense beca de la federació espanyola, ni del Consell Català de l’Esport, encara gràcies que podíem entrenar-nos puntualment al CAR de Sant Cugat per mediació de la federació catalana”, explica el campió del món de 20 km a Stuttgart 93, tot i admetre que després del resultat de Podebrady, i ja amb l’ajut d’una beca, la situació va millorar. “La seva evolució en els últims divuit mesos ha estat exponencial. Ha evolucionat molt físicament i tècnicament, però no ha seguit el mateix procés mentalment. Encara li queden reminiscències de quan amb prou feines competia en la lliga. Ha de canviar de xip i ser conscient que ja és la cinquena del món i que té possibilitats d’anar als Jocs i donar la sorpresa”, remarca el tècnic de Viladecans.
Cristina Montesinos i Raquel González van fer la primera meitat de la prova a Budapest pràcticament plegades, rere el grup capdavanter, però a partir del 20è quilòmetre (9a i 10a amb 1h35:13) la maresmenca va perdre pistonada. La vallesana va posar la directa i va començar a remuntar posicions fins a la cinquena plaça. “Estic supercontenta. M’ha sortit la prova millor del que m’esperava. Estava superbé de sensacions, així que he decidit anar al meu ritme i he seguit tibant fins que m’he quedat sola, fins que m’han aguantat les cames. El meu objectiu era aconseguir plaça de finalista [8 primeres] i amb vista a l’any vinent ens intentarem adaptar als 20 km pensant en els Jocs”, va comentar Montesinos a l’arribada.
En l’èxit de la doble campiona María Pérez també hi han contribuït decisivament els exmarxadors catalans Josep Marín i Beatriz Pascual, que la van ajudar a polir la tècnica després que l’any passat hagués tingut dues desqualificacions tant en el mundial com en l’europeu. El fisioterapeuta terrassenc Miquel Àngel Cos també va tenir un paper determinant en la seva recuperació després que diumenge acabés la prova dels 20 km amb problemes musculars.