Més esport

GOLF

S'apaga una llegenda

«Seve» Ballesteros mor víctima del tumor cerebral que sofria des del 2008

Als 54 anys, el golfista deixa orfe un esport que no s'entendria sense ell

Des de tots els àmbits s'apilen les reaccions que evoquen un jugador únic

José María Olazábal
GOLFISTA I AMIC DE «SEVE»
«He viscut tants moments amb ell que no sabria quin destacar, però sens dubte els més entranyables són els viscuts junts en la Ryder»
Miguel Ángel Jiménez
GOLFISTA I AMIC DE «SEVE»
«El més destacat d'ell va ser la determinació i passió per tot el que feia. Mai no donava res per perdut»
George O'Grady
DIRECTOR CIRCUIT EUROPEU
«El llegat de Seve ha de ser la inspiració que ha donat a tanta gent per veure, jugar i recolzar el golf, i per lluitar contra una cruel malaltia amb la mateixa passió»
Pep Guardiola
ENTRENADOR FC BARCELONA
«Va ser un pioner, abans que ell el golf era un esport minoritari i després d'ell ha vingut tot, i tots els grans golfistes que ara tenim»
J.L. Rodríguez Zapatero
PRESIDENT GOVERN ESTATAL
«La desaparició ens deixa el consol del seu exemple i la seva memòria, amb el gran valor de ser ambaixador del nostre país i de les bondats de la pràctica esportiva»
Albert Soler
SECRETARI ESTAT PER L'ESPORT
«Seve va ser el nostre Gasol o Nadal dels anys vuitanta, i va contribuir a popularitzar el golf quan era considerat un esport reservat a l'elit»
Gonzalo Escauriaza
PRESIDENT FEDERACIÓ ESTATAL
«És la gran icona del golf, una autèntica llegenda que va canviar la concepció del nostre esport per sempre»
Colin Montgomerie
GOLFISTA I AMIC DE «SEVE»
«En el món només hi ha unes quantes llegendes, i Seve n'és una. El que va fer pel golf a Europa no és pot calcular, és imprescindible»

Poc després de les dues de la matinada de dissabte, a la seva casa de Pedreña, va morir Severiano Ballesteros, als 54 anys. Envoltat dels seus familiars, en la més absoluta intimitat, com volia, és com va marxar el millor golfista espanyol de tots els temps, afectat per un tumor cerebral contra el que va lluitar incansablement des del 2008, quan a l'octubre se li va detectar i que va implicar, fins a final d'any, quatre delicades operacions. La seva notable recuperació, bastida en una força de voluntat encomiable, va fer oblidar, per un temps, les doloroses seqüeles de la malaltia, unes conseqüències que en els últims mesos van evitar que pogués fer vida normal, i des de fa uns dies, resignar-se al que ja s'intuïa inevitable.

El seu germà gran, Baldomero, va vestir-lo amb la mateixa camisa blanca, el mateix jersei i pantaló, de color blaus, que vestia Seve els diumenges de torneig. Els dies en què va ser més feliç, els dies en què va il·luminar un esport que no s'entén sense ell, i que indefectiblement el trobarà a faltar. «Ell sabia que es moria i ho va fer amb una gran enteresa», va afirmar el gran dels Ballesteros. Es va acomiadar de tots, amb senzillesa, amb un t'estimo i donant els ànims dels que era capaç en el seu estat ja dèbil. La mateixa senzillesa amb què vol ser acomiadat. «Ens ho va deixar tot dit», afegia Baldomero, compungit portaveu de la família. El funeral públic, el pròxim dimecres (13 hores), serà a l'església del poble, la de San Pedro; la vetlla, en canvi, serà només per als íntims i familiars, els únics que estaran presents en l'últim desig de Seve: dipositar les seves cendres al jardí de casa seva, d'on mai no va voler marxar, on sempre va tornar i en què va sentir-se com un més. «És un noi de poble, ell va néixer aquí i aquí es quedarà», segellava el seu germà gran. Però per al món del golf, en particular, i l'esport, en general, la seva memòria no és la d'algú més. Un esportista que, des de la humilitat, va construir una carrera incomparable (més de 90 títols, entre ells 5 Gran Slams) enaltida per un mèrit de valor incalculable: obrir camí.

El golf és el que és pel que va fer i va aconseguir Severiano, impulsor inqüestionable i apassionat d'un esport marcat per la seva manera singular i única de jugar-lo. Ahir, les mostres de condol es barrejaven amb paraules que subratllen la seva importància per situar el golf a l'altura de la gent. «Estats Units va tenir Jack Nicklaus i Arnold Palmer, però Seve va ser el nostre Palmer i Nicklaus junts», va dir Bernard Gallacher, capità seu en tres edicions de la Ryder Cup, una competició que va enaltir fins a fer-la tant popular que va ser capaç de treure-la de les illes Britàniques, que sempre havia estat la seu europea fins al 1997, quan va ser capità en l'edició disputada a Valderrama. Com no podia ser d'una altra manera, Europa es va imposar als Estats Units, on també s'amunteguen els elogis de mitjans de comunicació i jugadors com Mickelson i Woods. «Amb la mort de Ballesteros, un dels veritables jugadors originals, el món del golf és més insuls i menys excitant», revela la prestigiosa revista Sports Illustrated. Potser no es pot resumir millor. Sense Seve, el golf no serà el mateix. El golf mateix és el seu llegat; ell és l'essència del golf.

EL GRAN «SEVE»

EL PALMARÈS 5 Gran Slams 3 Oberts britànics (1979, 84 i 88) i 2 Masters (1980 i 83)
En total, 91 títols 5 Ryder Cup (quatre com a jugador, una com a capità)
ALGUNES DADES 1974. Campió estatal sub-25, amb 17 anys 1976. Amb 19, segon en el Britànic. El guanya el 1979 1979-1995. Jugador titular de Ryder Cup (37 partits i 22,5 punts). Amb Olazábal forma el millor duet: en 15 duels, 11 triomfs/2 empats 2000. Nomenat jugador europeu del segle 2007. Anuncia la retirada (al Britànic, a Carnoustie)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)