Motociclisme

Injustificable

Rossi fa caure expressament Márquez d'un cop de peu quan lluitaven pel tercer lloc

Direcció de cursa només el penalitza amb tres punts del carnet de sancions, però Lorenzo és ara el favorit al títol

Obcecat per la teoria que Marc Márquez l'està perjudicant des de Phillip Island amb l'objectiu que no guanyi el títol mundial, Valentino Rossi va perdre el món de vista en el Gran Premi de Malàisia amb una acció injustificable de totes totes que va acabar amb el pilot lleidatà a terra. De manera completament deliberada, l'italià va fer caure Márquez amb una coça després d'una intensa i molt atractiva batalla per la tercera posició. En el catorzè revolt de la sisena volta, Rossi, en ple frec a frec amb Márquez i després de diversos gestos amb la mà que denotaven la seva enrabiada amb el lleidatà, va mirar enrere per vigilar on era el seu rival, va minorar la velocitat per esperar que el de Cervera se li acostés i, quan el va tenir a l'abast, li va clavar un cop de peu. Márquez no va poder fer res per evitar la caiguda, que va ser neta i sense conseqüències físiques per a ell.

El pilot italià ja havia protagonitzat, anteriorment, altres incidents polèmics que havien acabat amb caiguda dels seus rivals –el més famós, el que va tenir amb Sete Gibernau a Jerez el 2005–, per bé que mai van passar de ser accions de cursa més o menys arriscades. La de Sepang, en canvi, va ser una acció del tot antiesportiva més pròpia d'un pinxo dels baixos fons que d'una institució que ahir superava Loris Capirossi com a pilot amb més curses en la història del mundial (329).

En l'origen de l'incident d'ahir hi ha les acusacions de Rossi cap a Márquez. L'italià assegurava, i insistia repetidament, que l'encara campió del món feia tot el possible per apartar-lo del seu desè títol mundial. Si realment era així, ahir Rossi va caure de ple en la trampa parada per Márquez, equivocant-se de mig a mig de rival i afegint un adversari més, un de molt incòmode, a la seva lluita pel títol. Perquè Márquez, expressament o no, va entrar en el cos a cos amb Rossi, tot i que, d'entrada, tenia ritme per marxar amb Pedrosa.

Direcció de cursa, després de revisar l'incident i de parlar amb els dos pilots, va treure tres punts a Rossi del carnet de sancions. Una penalització certament tova que només s'entén per la posició de poder que Rossi té en el mundial, en el qual encara és el principal actiu mediàtic. Això sí, per poc dura que sigui li pot acabar passant factura. Perquè com que ja acumula quatre punts –en tenia un de Misano per haver molestat Lorenzo en la qualificació–, l'italià es veurà obligat a sortir des de la cua de la graella en l'última cursa de la temporada, a Xest. Això beneficia Jorge Lorenzo, que ahir va retallar quatre punts a Rossi després de ser segon –la victòria, per cert, va ser de Dani Pedrosa, que ja en té dues aquest curs– i que a València tindrà una oportunitat d'or per prendre el títol mundial al seu company d'equip, que ha ocupat el lideratge del mundial pràcticament tota la temporada. I és que Xest és un circuit que no agrada gens a Rossi. La seva última victòria en aquest traçat es remunta al 2004 i en els últims quatre anys només hi ha aconseguit un sol podi. L'italià, en cas de victòria de Lorenzo, estaria obligat a acabar segon.

Pol, víctima de Barberà

Pol Espargaró va haver de carregar-se de valor per acabar la cursa, en què va ser novè. El vallesà es va fer un fort cop a l'esquena en el warm-up després que Hèctor Barberà l'envestís. Els metges li van permetre competir, però quan arribi a Barcelona haurà de passar una revisió mèdica. El seu germà Aleix va acabar setè, just un lloc davant de Maverick Viñales.

PROTAGONISTES

Això d'avui és indefensable. Un pilot, passi el que passi, no pot fer el que ha fet Rossi. No ho havia vist en la vida

LES DADES

El més just avui hauria estat sancionar Rossi amb zero punts. En Marc no en té cap i ell en té setze. No és just
Jorge Lorenzo
Valentino volia una cursa tranquil·la, i Marc és un pilot agressiu i per algun motiu volia acabar tercer
Dani Pedrosa
Cal qüestionar la forma i l'intent de Márquez d'enterbolir al màxim la conducció de Rossi
Lin Jarvis
DIRECTOR EXECUTIU DE YAMAHA
Hi ha hagut incidents similars en el passat, i la sanció és conseqüent amb sentències anteriors
Mike Webb
DIRECTOR DE CURSA
329
curses
ha corregut ja Rossi, rècord històric en el mundial de motociclisme després de superar les 328 de Capirossi.
99
podis
acumula Pedrosa en la màxima categoria del mundial després de la victòria d'ahir. Només Rossi el supera, amb 175.
6
curses
sense cap punt ha fet Márquez aquest curs (Argentina, Itàlia, Catalunya, Gran Bretanya, Aragó i Malàisia).

Oliveira no es dóna per vençut

Només dos punts van separar Danny Kent del títol mundial de Moto 3. El britànic va quedar setè a Malàisia, un resultat que, combinat amb la victòria de Miguel Oliveira, trasllada el desenllaç de la categoria al Gran Premi del País Valencià. La diferència entre els dos pilots és ara de 24 punts. Això significa que, a Xest, el pilot britànic en farà prou amb un lloc entre els catorze primers per ser campió, independentment del resultat del seu rival portuguès. L'empordanès Isaac Viñales, l'únic català de la categoria, va sumar dos punts amb la catorzena posició.

Rins no s'assegura el subcampionat

Àlex Rins no va poder assegurar-se el subcampionat de Moto 2. Amb l'absència de Tito Rabat, que encara no és segur que reaparegui a València després de trencar-se el radi esquerre en uns entrenaments, Rins havia d'acabar segon per acabar matemàticament en el mateix lloc en la classificació general. Però el pilot de Barcelona va tenir una caiguda a mitja cursa. La victòria, vuitena de la temporada, va ser per a Johann Zarco, campió de la categoria des d'Austràlia. El millor català va ser Àxel Pons (onzè), mentre que Àlex Márquez també va abandonar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)