Opinió

La humilitat d'Amare

No és habitual que algú que ha estat sis cops ‘all-star' vingui a Europa a ser un més

Deia Waldo Emerson, poeta i pensador nord-americà, que “els reptes converteixen la vida en interessant; i superar-los és el que fa que tingui sentit”.

No és habitual que algú que ha estat sis cops all-star i ha acumulat 166,7 milions de dòlars en les seves catorze temporades en l'NBA vingui a Europa –i no precisament a un equip capdavanter, ni que jugui l'Eurolliga– i accedeixi a ser simplement un element més de l'engranatge. És tan inusual tot plegat que, quan Amare Stoudemire va anunciar que firmava dos anys pel Hapoel Jerusalem, hi havia recels a creure-se'l. Encara estan frescos en la memòria els casos d'Iverson (Besiktas) i Lamar Odom (Baskonia), fiascos perquè ni la ment ni el cos estaven preparats per competir a l'elit. Stoudemire és una altra història i els fets han d'haver convençut fins i tot els més incrèduls, els que intuïen que la seva arribada a Israel era un gest de cara a la galeria perquè, des del 2013, era propietari del 7% del club. Precisament per evitar suspicàcies, va desprendre-se'n en el moment de fitxar i va endur-se tota la família amb ell, per acompanyar-lo (dona, quatre fills, la sogra i fins i tot un xef personal).

Des que l'estiu del 2010, el del seu fitxatge pels Knicks, va viatjar a Jerusalem per indagar més en les seves arrels jueves, de part de mare, en va quedar fascinat. I hi ha anat estrenyent llaços fins a residir-hi ara, “fugint de la vanitat, essent jo mateix”, i assumint-ne hàbits propis, com un més. Però, el seu repte, el que tenia entre cella i cella, era l'adaptació a l'estil europeu de bàsquet. El fet de jugar en pavellons sense glamur, amb un tècnic italià (Pianigiani), un estil diferent de joc i normes noves. Als seus 34 anys, les lesions li han fet perdre aquell primer pas devastador, però té intel·ligència, força, ètica de treball i foc interior per sortir a competir, sigui on sigui. No força res ni és egoista (11,1 punts amb un 62,5% en tirs, en 23 minuts a l'Eurocopa) i deixa que el joc flueixi. Tard o d'hora, el buscarà, com dimecres a Sant Petersburg. Un exemple.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)