El rei del ring
Des que Cooper i Clay es van pegar el 18 de juny del 1966, a Wembley no s'havia vist una vetllada com la de dissabte, quan Anthony Joshua va tombar Wladimir Klitschko d'un uppercut de dreta en l'onzè assalt. Diuen que el cinquè assalt és equiparable al primer entre Dempsey i Firpo, el quart de Foreman i Lyle o el desè de Bowe i Holyfield, un intercanvi de cops que va portar a la lona per primera vegada en la seva carrera el fenomen de Watford i que va estar a punt de fer caure un parell de vegades el rus. Impressionant i inoblidable per a les 90.000 persones que rugien. “Londinenc i llegenda”, va piular Sadiq Kahn, l'alcalde de la ciutat, al final del combat, en parlar d'Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua.
Nascut a Watford, el 15 d'octubre del 1989, va pujar dissabte al ring amb 27 anys, 18 combats, 44 rounds i 18 victòries, totes per KO. La bàscula va marcar 113,4 kg. Un darrere l'altre havia tombat abans Leo, Butlin, Kisicek, Darch, Avila, Legg, Airich, Sprott, Bakhtov, Gavern, Zumbano Love, Cornish, White, Martin, Brezeale. El 10 de desembre de l'any passat, a l'Arena de Manchester, en el tercer assalt, va liquidar Eric Molina per guanyar-se el dret a lluitar pel títol de la Federació Internacional contra l'elegant rus Wladimir Klitschko, (Semipalatinsk, Kazan, 1976). Establert a Alemanya, l'anomenat martell d'acer, medalla d'or en els Jocs d'Atlanta 96, va pujar al quadrilàter amb 41 anys, acumulant 358 assalts, 64 victòries, 53 victòries per KO i només 4 derrotes. Un tipus singular que parla quatre idiomes, té acabades dues carreres, s'entrena als Alps i juga a escacs. “Per mi és un exemple, un model dins i fora del ring”, va dir Joshua.
El nutricionista Mark Ellison li va dissenyar una estricta dieta que començava amb cinc ous amb alvocats i llima, espinacs i tres torrades, a més d'una mica de fruita, civada amb llet i molta mel. Per dinar, pasta amb vegetals i tomàquets, dos pits de pollastre i iogurt amb fruita, nous, mel i galetes; un parell de sandvitxos i fruita abans d'entrenar, ingesta massiva de líquid al final de la feina, i peix acompanyat de patates i quinoa per sopar. Abans d'anar a dormir consumia dosi de proteïna, per a la recuperació. Això amb la idea de consumir entre 4.000 i 5.000 calories per dia de feina, durant els 98 d'entrenament, en els quals va modelar un cos espectacular, corrent 218 milles pel camp, 217 amb bicicleta estàtica; 98 dies amb 660 rondes de cops de puny, amb espàrrings, sac o pera, depenent de la jornada. “Físicament és una màquina, un monstre que gaudeix entrenant-se”, reconeix Rob McCracken, el seu entrenador. El seu cos impressiona: 45 centímetres de coll, 48,2 de bíceps, 119 de pit, 91 de cintura, 68 de maluc i 43 de bessons. Ja tenia un gran físic de nen, fins al punt que als 12 anys va córrer 400 m en 60 segons.
La seva vida no va ser fàcil. Els seus pares es van separar quan tenia 4 anys. Als 16, va ser condemnat a un any de presó, però va quedar en llibertat condicional en no tenir antecedents i va passar un any amb una polsera electrònica en un turmell. El seu cosí Ilemy el va portar llavors al Finchley Box Club i allà va començar tot. En pocs mesos va entrar a formar part de l'equip olímpic, però el 2010 el van enxampar amb marihuana. Va estar a punt de ser el seu primer i últim KO en la boxa. El van condemnar a 100 hores de serveis comunitaris. Finalment, es va centrar i va ser imparable. A Londres 2012 va guanyar l'or i quatre anys després, el seu primer títol del món. No ha perdut mai i sempre ha guanyat per KO.
Per contracte, es podria repetir la baralla amb el rus, però no és clar. Tyson Fury ha demanat tanda. “Només hi ha un combat si pensem en el més gran del món i tothom ho sap: Anthony i jo al ring, no hi ha més” ha dit Fury, que li va escriure un missatge en les xarxes que començava dient “ben fet” i acabava amb un repte a Joshua: “Anem a ballar.” “No ho sé, ja ho veurem. Però seria bo donar l'oportunitat a 90.000 persones de viure una altra gran nit de boxa”, ha respost Joshua en les entrevistes que ha concedit des del saló de la modesta casa de Golders Green, al nord-oest de Londres, on viu –quan no s'està entrenant al centre d'alt rendiment de Sheffield– amb la seva mare, Yeta Odusanya, assistenta social.
Joshua es va embutxacar mes de 10 milions de lliures, té contracte amb Jaguar, Google i dotze empreses més i segons ha declarat Mark Borkowski, expert en relacions públiques i marques a The Guardian, “representa l'esperança. El seu atractiu va mes enllà de la boxa. És honest i transparent. Té un recorregut enorme, més gran que el de la majoria de futbolistes”, ha dit. “Esportista global? No. Tinc un nou cinturó, he guanyat, però no ha canviat res. Segueixo tocant de peus a terra. No soc i no seré mai el boxejador que es pega amb el seu rival en les rodes de premsa. Intento ser un bon home. La boxa és un esport dur i això només ho expresso al ring. A fora, sé qui soc: el mateix que era divendres”, ha dit. No exactament. Ara és el primer pes pesant del segle XXI que ha ajuntat els tres títols del món, el rei del ring.
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024