Opinió

El Madrid, un exemple

Per què el cicle d’èxit del Barcelona ha estat tan llarg? Per què no ha estat decisiu l’amo de la banqueta?

Doncs sí, encara que sem­bli el con­trari. L’eli­mi­nació de l’equip de Zidane de la copa del Borbó con­tra el Leganés ha estat un cop dur que sim­ple­ment referma la sen­sació gene­ral sobre l’estat dels juga­dors i l’entre­na­dor blancs. Per dir-ho clar i català, tot ple­gat sem­bla ruïnós. I com és pos­si­ble que això sigui així després de la mera­ve­llosa tem­po­rada pas­sada i, fins i tot, de la fase ini­cial d’aquesta en què van gua­nyar les super­co­pes d’Espa­nya i d’Europa amb una supe­ri­o­ri­tat insul­tant? I com pot ser veient la plan­ti­lla que té, amb estre­lles ruti­lants i joves valors amb un futur de luxe?

Basa­rem el rao­na­ment en dos aspec­tes. El pri­mer, de caire indi­vi­dual. És humana la reacció que han tin­gut els juga­dors del Real Madrid. Quan ets el millor un any, ets increïble. Quan gua­nyes la Cham­pi­ons per segona vegada, ets la repera. I quan repe­tei­xes i la gua­nyes per ter­cera vegada en qua­tre anys, ales­ho­res ets la bomba. I et dis­treus. I et con­fons. I dei­xes de córrer perquè vols tocar la pilota. I dri­bles perquè et creus que en saps. I fas pas­sa­des llar­gues encara que te’n surts millor amb les cur­tes. La vani­tat, en la victòria, és peri­llosa. El pen­sa­ment indi­vi­dual en una acti­vi­tat de grup no és bon com­pany de viatge. Quin juga­dor del Madrid pre­senta la seva millor versió? Cap. Ni un. Tots sem­blen dolents. Per què? Perquè al mal moment de cadas­cun dels fut­bo­lis­tes s’afe­geix l’absència d’un parai­gua tàctic que els ajudi a tots davant la difi­cul­tat.

Apro­fun­dim en aquest con­cepte. El Real Madrid depèn dels estats de forma indi­vi­du­als per mos­trar-se a bon nivell com a equip. Si Ramos es lesi­ona i perd el seu físic, els rivals ho tenen més fàcil per fer mal; si Mar­celo no està fresc, ataca pit­jor i l’equip pateix; si Kroos i Modric per­den la pilota, es con­ver­tei­xen en juga­do­rets; si la BBC no fa gols, tots ple­gats estan morts. I, men­tres­tant, l’entre­na­dor –o més ben dit, l’ali­ne­a­dor–, viu en mans del seu ves­ti­dor. De res ser­vei­xen la mà dura ni els revul­sius. Oi, Zine­dine?

Per què el cicle d’èxit del Bar­ce­lona ha estat tan llarg? Per què és el gran domi­na­dor del fut­bol mun­dial de les dar­re­res tres dècades? Per què no ha estat deci­siu l’amo de la ban­queta? Per què l’adeu de deter­mi­nats fut­bo­lis­tes no ha espat­llat el camí cap als èxits? Perquè, resu­mint-ho molt i a mode d’exem­ple, el cer­vell del Barça mai va ser Milla, ni Guar­di­ola, ni Xavi, ni ara Ser­gio Bus­quets... El cer­vell de l’equip sem­pre ha estat el mètode. I així, gene­ració rere gene­ració, amb més o menys mati­sos, els èxits han anat acom­pa­nyant el bar­ce­lo­nisme perquè el fut­bol sem­pre ha tran­si­tat pel mateix camí i sem­pre ha par­lat el mateix idi­oma. Amb estre­lles dife­rents. Amb entre­na­dors dife­rents. Amb direc­tius dife­rents.

Que el Real Madrid ser­veixi d’exem­ple. I que el Bar­ce­lona no es dis­tre­gui. Una cosa són les qüesti­ons pun­tu­als i una altra, les estruc­tu­rals. I atenció, perquè tirar a terra una casa és molt fàcil i tor­nar-la a aixe­car, extra­or­dinària­ment difícil.

No els agrada

Al PP i a la resta dels par­tits cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes no els importa gens el que els cata­lans vam votar el 21-D. Cada dia la ver­go­nya és més gran. I la democràcia, més petita. Ni un pas enrere. Tenim pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)