Opinió

El valor social de la competició

Nubolo és un coixí intel·ligent desenvolupat per Isidre Esteve en el Dakar que, expliquen els que l’han provat, canvia la vida als que passen moltes hores asseguts

Els beneficis de la pràctica esportiva, bé sigui en termes de salut o bé en el foment dels valors socials i de convivència, ja no els discuteix ningú. Fins i tot hi ha qui propugna que l’esport de masses indueix en l’espectador un efecte beneficiós de socialització. En canvi, costa assignar un valor social a la competició, a l’esport professional. I encara més en les competicions de motor, que els més puristes defensors de la pilota, la sabatilla o el pedal encara es neguen a considerar esport perquè hi intervé una màquina (com si les bicicletes no en fossin, dic jo...).

Acabem de conèixer un claríssim benefici social derivat de la competició de motor. A més, destinat a un col·lectiu, el de les persones que depenen d’una cadira de rodes per desplaçar-se, rellevant per volum i no sempre ben atès. Es tracta del coixí intel·ligent que facilita la circulació en la zona de les natges i evita les nafres als que han d’estar moltes hores asseguts. Com li havia passat a Isidre Esteve en el Dakar del 2009, que va acabar amb unes lesions que el van fer estar enllitat mesos i van tardar un any i mig a curar-se completament. Des del 2011, i amb l’ajut inicial d’un mecenes que va creure en el projecte –Josep Maria Lloreda, de KH-7– ha anat desenvolupament l’anomenat coixí intel·ligent, que ajusta les pressions sobre aquesta zona del cos. Després de posar-lo a prova en el Dakar 2017 i 2018, ara arriba al mercat amb el nom de Nubolo. No és un estri barat. El més econòmic, el Cell, val 450 euros i també és indicat per a persones sense discapacitat però que treballen assegudes; el Pro, 1.700 i el Med, 2.400. Els dos últims incorporaren una centraleta electrònica que analitza els paràmetres de diversos sensors i va inflant el coixí per sectors, de manera que es converteix en un coixí dinàmic, que fa variar les dureses per limitar la pressió a la zona més sensible. La demanda hauria d’anar abaratint els preus, però els que l’han provat expliquen que si has d’estar moltes hores assegut en la mateixa postura, et canvia la vida.

La competició ha estat sempre un banc de proves tècnic que ha aportat millores de seguretat, eficiència i confort a la mobilitat diària. Ara també ha servit per millorar la qualitat de vida d’un col·lectiu que ho necessita.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)