Opinió

Tot va començar en un pub, és clar

Ahir, a Anfi­eld, un camp fun­dat el 1884, el Barça i el Liver­pool van hon­rar el fut­bol. Però tot té un prin­cipi i el del club ver­mell de Liver­pool, que no sem­pre va ser ver­mell, comença, és clar, en un pub. Per parts: abans del Liver­pool FC va exis­tir l’Ever­ton FC, i un equip amb el mateix nom que no jugava a fut­bol, jugava a rugbi, a rugbi XIII. Aquest equip va deri­var en el que avui és cone­gut com el St. Helens. Però, per sobre de tot, va exis­tir John Houl­ding, nas­cut el 1833 al barri d’Ever­ton, al cor de la ciu­tat que banya el Mer­sey. I va exis­tir també en el segle pas­sat el pub The San­don. Perquè la història de l’equip de Bill Shankly i Kenny Dal­glish, Bob Pas­ley i Kevin Kea­gan, de Joe Fagan i Mic­hael Robin­son va començar en un pub.

Houl­ding va ser un home de nego­cis que va tenir la bri­llant idea de mun­tar una fàbrica de cer­vesa quan era molt jove, al final del segle XIX. Es va fer mili­o­nari i va aca­bar sent alcalde de la ciu­tat el 1897. Però abans, el 1884, es va con­ver­tir en pre­si­dent de l’Ever­ton Foot­ball Club i va com­prar el camp de fut­bol on jugava el seu equip: el camp d’Anfi­eld Road (Liver­pool L4 0TH).

El cas és que en una reunió cele­brada el 1892 al pub The San­don, la nova direc­tiva de l’Ever­ton FC no va accep­tar la pujada de llo­guer que va pro­po­sar Houl­ding, així que van deci­dir mudar-se a l’altre cos­tat del parc, a un camp al mateix barri d’Ever­ton, el de Goo­di­son Park.

Houl­ding alguna cosa havia de fer amb Anfi­eld i va fun­dar l’Ever­ton Ath­le­tic, però la fede­ració anglesa no va accep­tar el nom, per la simi­li­tud amb el ja exis­tent. Va bate­jar el nou club amb el sin­gu­lar nom de Liver­pool FC, que coin­ci­dia amb el ja esmen­tat equip de rugbi, però poc impor­tava. Els colors con­ti­nu­a­ven sent blancs i blaus i no va ser fins al 1894 que es van ves­tir de ver­mell. Com no tenia fut­bo­lis­tes, va haver de fit­xar-los i els va tro­bar a Escòcia. En va fit­xar tretze. Des de lla­vors, mai el Liver­pool ha gua­nyat un títol de lliga sense un escocès a la plan­ti­lla. El 1990, última vegada que els reds van gua­nyar la First Divi­sion, Dal­glish era l’entre­na­dor i Gilles­pie, Allan Han­sen i Steve Nicol one­ja­ven les ban­de­res de les aspes blan­ques sobre fons blau. Aquest any corre per la banda Andy Robert­son. Es dona la cir­cumstància que el 2013/14, l’any de la rellis­cada de Ger­rard, l’única vegada fins a aquest curs que han estat prop de gua­nyar la lliga, no tenien cap escocès en nòmina.

A les por­tes d’Anfi­eld, s’honora la memòria del més emblemàtic entre­na­dor de la història del fut­bol anglès, la de Bill Shankly, on es lle­geix la mítica frase “You’ll never walk alone”, que dona accés a la no menys mítica gra­de­ria de The Kop. Allà es va ins­tal·lar, després de la cons­trucció de la gra­de­ria nova, el memo­rial que recorda les vícti­mes de la tragèdia de Hills­bo­rough, al camp del Shef­fi­eld Wed­nes­day, on el 1996, abans del des­em­pat d’una semi­fi­nal de la FA Cup, van morir 96 segui­dors del Liver­pool.

La culpa, com es va demos­trar 27 anys després, la va tenir David Duken­fi­eld, el cap de poli­cia del com­tat, que estava pes­cant aque­lla tarda. Era qui havia d’auto­rit­zar que es can­vi­es­sin les ordres del pla esta­blert, que va resul­tar un des­as­tre. Des d’aquell dia no es ven The Sun a Liver­pool i cap dels seus peri­o­dis­tes ha tor­nat a tre­pit­jar Anfi­eld. Van publi­car que els segui­dors del Liver­pool, bor­rat­xos, eren els cul­pa­bles de la tragèdia, que havien robat als cadàvers. Era men­tida, és clar.

Per cert, el pri­mer par­tit del Liver­pool FC a Anfi­eld es va jugar con­tra el Rot­her­ham l’1 de setem­bre de 1892 i hi van assis­tir 100 per­so­nes, entre elles Houl­ding, l’home que venia cer­ve­ses i que va morir el 1902 a França, als 69 anys. El seu taüt va ser por­tat a coll per juga­dors del Liver­pool i de l’Ever­ton. Per la seva memòria es beu encara a The San­don, el pub on va començar tot.

El pub de la setmana THE JACARANDA 21-23 Slater St, Liverpool L1 4BW
El va obrir Allan Williams, el primer mànager de The Beatles en els 50. Allà van tocar i van beure Paul, George, John i Ringo, i com ells centenars de bandes que van deixar alguna cosa que va quedar. És pura llegenda. Recomano encaridament la visita.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)