Opinió

Tot va començar en un pub, és clar

Ahir, a Anfield, un camp fundat el 1884, el Barça i el Liverpool van honrar el futbol. Però tot té un principi i el del club vermell de Liverpool, que no sempre va ser vermell, comença, és clar, en un pub. Per parts: abans del Liverpool FC va existir l’Everton FC, i un equip amb el mateix nom que no jugava a futbol, jugava a rugbi, a rugbi XIII. Aquest equip va derivar en el que avui és conegut com el St. Helens. Però, per sobre de tot, va existir John Houlding, nascut el 1833 al barri d’Everton, al cor de la ciutat que banya el Mersey. I va existir també en el segle passat el pub The Sandon. Perquè la història de l’equip de Bill Shankly i Kenny Dalglish, Bob Pasley i Kevin Keagan, de Joe Fagan i Michael Robinson va començar en un pub.

Houlding va ser un home de negocis que va tenir la brillant idea de muntar una fàbrica de cervesa quan era molt jove, al final del segle XIX. Es va fer milionari i va acabar sent alcalde de la ciutat el 1897. Però abans, el 1884, es va convertir en president de l’Everton Football Club i va comprar el camp de futbol on jugava el seu equip: el camp d’Anfield Road (Liverpool L4 0TH).

El cas és que en una reunió celebrada el 1892 al pub The Sandon, la nova directiva de l’Everton FC no va acceptar la pujada de lloguer que va proposar Houlding, així que van decidir mudar-se a l’altre costat del parc, a un camp al mateix barri d’Everton, el de Goodison Park.

Houlding alguna cosa havia de fer amb Anfield i va fundar l’Everton Athletic, però la federació anglesa no va acceptar el nom, per la similitud amb el ja existent. Va batejar el nou club amb el singular nom de Liverpool FC, que coincidia amb el ja esmentat equip de rugbi, però poc importava. Els colors continuaven sent blancs i blaus i no va ser fins al 1894 que es van vestir de vermell. Com no tenia futbolistes, va haver de fitxar-los i els va trobar a Escòcia. En va fitxar tretze. Des de llavors, mai el Liverpool ha guanyat un títol de lliga sense un escocès a la plantilla. El 1990, última vegada que els reds van guanyar la First Division, Dalglish era l’entrenador i Gillespie, Allan Hansen i Steve Nicol onejaven les banderes de les aspes blanques sobre fons blau. Aquest any corre per la banda Andy Robertson. Es dona la circumstància que el 2013/14, l’any de la relliscada de Gerrard, l’única vegada fins a aquest curs que han estat prop de guanyar la lliga, no tenien cap escocès en nòmina.

A les portes d’Anfield, s’honora la memòria del més emblemàtic entrenador de la història del futbol anglès, la de Bill Shankly, on es llegeix la mítica frase “You’ll never walk alone”, que dona accés a la no menys mítica graderia de The Kop. Allà es va instal·lar, després de la construcció de la graderia nova, el memorial que recorda les víctimes de la tragèdia de Hillsborough, al camp del Sheffield Wednesday, on el 1996, abans del desempat d’una semifinal de la FA Cup, van morir 96 seguidors del Liverpool.

La culpa, com es va demostrar 27 anys després, la va tenir David Dukenfield, el cap de policia del comtat, que estava pescant aquella tarda. Era qui havia d’autoritzar que es canviessin les ordres del pla establert, que va resultar un desastre. Des d’aquell dia no es ven The Sun a Liverpool i cap dels seus periodistes ha tornat a trepitjar Anfield. Van publicar que els seguidors del Liverpool, borratxos, eren els culpables de la tragèdia, que havien robat als cadàvers. Era mentida, és clar.

Per cert, el primer partit del Liverpool FC a Anfield es va jugar contra el Rotherham l’1 de setembre de 1892 i hi van assistir 100 persones, entre elles Houlding, l’home que venia cerveses i que va morir el 1902 a França, als 69 anys. El seu taüt va ser portat a coll per jugadors del Liverpool i de l’Everton. Per la seva memòria es beu encara a The Sandon, el pub on va començar tot.

El pub de la setmana THE JACARANDA 21-23 Slater St, Liverpool L1 4BW
El va obrir Allan Williams, el primer mànager de The Beatles en els 50. Allà van tocar i van beure Paul, George, John i Ringo, i com ells centenars de bandes que van deixar alguna cosa que va quedar. És pura llegenda. Recomano encaridament la visita.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)