El futbol és un altre d'aquests esports en què s'abusa massa del famós fair play. Hi ha jugadors que tenen autèntiques lipotímies al mig del camp amb l'única pretensió de tallar el joc rival. Es queixen, es queixen... fins que el contrari tira la pilota fora. Després s'aixequen com si res i continuen ballant per un peu. És per culpa d'aquests jugadors que la filosofia del joc net s'ha pervertit i ha saltat pels aires. Ja sé que paguen justos per pecadors, però crec que quan hi ha un jugador estès a terra, el joc ha de continuar. En tot cas, ha de ser l'àrbitre qui l'aturi i mai els jugadors.
Els extrems són dolents i aquí és on trobem el mític entrenador argentí Carlos Bilardo, que es passa el fair play per allà on l'esquena comença a perdre el seu nom. El cas més clar el trobem en un partit de la lliga estatal quan El Narigón dirigia el Sevilla el 1993. El massatgista del club sevillà va anar a atendre un jugador rival, que sagnava pel nas. Bilardo va retreure al metge la seva actitud mentre cridava «al rival, pisálo, pisálo», una frase que ja ha passat als annals de la història del futbol.
Enmig d'aquest panorama tan negre, també s'hi pot trobar una mica de claror. L'esport de base ha de jugar un paper preponderant per intentar revertir aquesta tendència i impedir que es violi l'esperit del fair play. L'exemple el trobem el 2007 quan el llavors entrenador del Barça B d'alevins, Albert Puig, va ordenar als seus deixebles que es deixessin fer un gol per compensar-ne un altre que els blaugrana havien marcat abans arran d'una acció antiesportiva. Puig ara és el nou secretari tècnic del futbol formatiu del Barça.