Estadístiques que no serveixen per a res
Els periodistes, els aficionats a l'esport, els mateixos esportistes gastem força temps a cercar, analitzar i comparar estadístiques i rècords. Sempre apareix alguna fita per superar. Ja sigui d'àmbit planetari o més local. Sempre hi ha un motiu per anar una mica més al límit. A mi m'agrada molt l'estadística. Deu ser culpa de la formació atlètica que vaig tenir de petit. Com més t'hi fiques, però, acabes veient que, en no poques ocasions, la recerca o la comparació que fas acaba per no tenir cap sentit. Sobretot si et fiques en l'embolic de comparar èpoques molt distants en el temps.
Usain Bolt és el millor velocista de la història? Els seus rècords ens diuen que sí. Els 10.2 que Jesse Owens va fer en els 100 metres l'any 1936 no tenen punt de comparació amb els 9.58 de Bolt del 2009. Com tampoc no es pot comparar el material –pista, sabatilles– que un i altre van fer servir. Ni els sistemes d'entrenament, ni el suport mèdic, ni l'alimentació... És a dir que potser que deixem estar les comparacions, oi?
I això que entre Owens i Bolt podem usar dades numèriques, que en principi són objectives. Imaginem com es pot arribar a desvariar quan no hi ha aquestes dades objectives per comparar. O si les dades objectives ho han deixat de ser perquè n'han fet variar el seu valor.
Diumenge, al final del GP d'Itàlia de fórmula 1, després de les merescudes alabances a Jaume Alguersuari per la seva gran cursa recompensada amb el setè lloc, a TV3 van començar a explicar-nos els punts que havia obtingut ja en aquest mundial i els que acumulava en la seva carrera. 16 punts aquest any i 5 l'any passat. 21 punts en total que, segons van dir, el situen com el tercer espanyol rere Alonso i De la Rosa.
I en Vettel ja deu haver acumulat més punts aquest any que algun gran pilot en tota la seva carrera, vaig pensar! Doncs sí senyor. Sebastian Vettel ha acumulat en les 13 curses del mundial 2011 un total de 284 punts, 10 més que els que va fer el bicampió mundial Jim Clark en les nou temporades que va córrer en la fórmula 1, entre el 1960 i el 1968 fins que es va matar en un accident en una cursa de fórmula 2. Cal donar més dades perquè quedi clar que hi ha coses que no es poden comparar?
No cal però les donaré. Vettel ha sumat més punts en 13 curses que els que va fer Jim Clark en 72 proves, de les quals en va guanyar 25 i en set més va pujar al podi. Clark va ser dos cops campió del món, un cop subcampió i dos cops tercer. Des de la temporada passada, la victòria es premia amb 25 punts i hi ha punts per als 10 primers. Del 2003 al 2009 la victòria atorgava 10 punts i puntuaven els 8 primers. Del 1991 al 2002, el triomf donava 10 punts i puntuaven sis pilots. Del 1961 al 1990, la victòria donava 9 punts i puntuaven els sis primers. El 1960, la victòria atorgava vuit punts i puntuaven els sis primers i del 1950 al 1959, la victòria donava vuit punts però només puntuaven els cinc primers. És a dir que el fabulós setè lloc d'Alguersuari a Monza no li hauria donat cap punt entre el 1950 i el 2002 i enguany n'hi ha donat sis, els mateixos que del 1950 al 2002 s'atorgaven al segon classificat en els grans premis. Des del 2010, una victòria ja dóna als pilots un punt més que guanyar tres curses entre el 1950 i el 1960, o que dues victòries i un segon lloc entre el 1961 i el 1990. Encara hi ha algú que vol seguir fent classificacions dels punts que acumulen els pilots en la història del mundial de fórmula 1?
Publicat a
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024