Som el que mengem
Leo Messi ha fet 161 dels 202 gols amb la samarreta del Barça coincidint amb l'etapa de Pep Guardiola a la banqueta. En tres anys i tres mesos, el davanter argentí s'ha confirmat, amb diferència, com el millor jugador del món i com un golejador sense límits. Per assolir aquests registres hi ha moltes variants: tàctiques (allunyar-lo de la banda per situar-lo de fals nou), preparació física específica..., però n'hi ha una que és irrefutable. Messi ho juga gairebé tot i no es lesiona des de l'arribada de Guardiola. Simplificar el perquè de tot plegat a una única raó és poc precís però la transformació futbolística de Messi ha vingut acompanyada d'una transformació en els seus hàbits alimentaris. La seva debilitat pels asados i la carn vermella s'ha retocat per una dieta molt més rica en peixos, fruites i verdures. Però més enllà de la tria d'uns aliments, darrere la dieta de Messi i de la resta de la plantilla blaugrana hi ha tota una filosofia: la nutrició holística (del grec holos, que vol dir complet o sencer. És a dir nutrició dimensionada al cos, la ment i l'esperit). Els aliments no només tenen la missió de nodrir el cos sinó també l'ànima. Jo ho deia Edgar Cayce el 1938: “El que pensem i el que mengem, combinats, determinen el que som.” Això, en l'actualitat, ens porta a l'eslògan de la campanya del Barça per fomentar els bons hàbits alimentaris: “Som el que mengem.” Hi ha diversos estudis que confirmen que la dieta holística equilibra els valors de l'adrenalina i la serotonina. Equilibra, per tant, un possible excés d'adrenalina que és el que condiciona baralles, conflictes i també indueix a lesions musculars amb una potenciació de la serotonina: l'hormona de la pau i la tranquil·litat, que facilita el treball en equip, un clima d'alegria i també elimina la depressió i tot tipus de desitjos actius (a dolços, farines, tabac i alcohol). Messi ha fet 161 gols amb Guardiola perquè és molt bo, però també perquè és el que menja.