Opinió

L'equilibri

La tornada de Kirilenko ha catapultat el favoritisme del CSKA, però s'ha de verificar si ajudarà els russos a tornar a regnar a Europa o serà una peça que distorsionarà l'hàbitat ja creat en el grup

La con­fecció d'un ros­ter dens en peces de talent no suposa cap mal­de­cap si es tenen les but­xa­ques ple­nes. La difi­cul­tat radica en el fet que totes actuïn en har­mo­nia, dei­xant apar­cat el jo per pen­sar en el nosal­tres, accep­tant el seu paper cadascú en l'entra­mat col·lec­tiu, sigui de pri­mer ordre o menor. Que ho expli­quin als Lakers dels qua­tre magnífics, amb Kobe, Sha­qui­lle, Pay­ton i Karl Malone, incapaços de gua­nyar l'anell el curs 2003/04, o a la majo­ria de pro­jec­tes faraònics dels gegants turcs que no només no s'han apo­de­rat de la jerar­quia a Europa a l'última dècada, sinó que ni tan sols han par­ti­ci­pat en una final four en aquest temps.

A Mos­cou, la il·lusió d'alçar l'Euro­lliga s'ha tenyit d'obsessió des que el tir immor­tal de Prin­te­zis va robar-li un títol, el del 2012, que sem­blava pre­des­ti­nat al CSKA des del pri­mer dia d'aque­lla tem­po­rada. Al·lèrgic a l'immo­bi­lisme i a espe­rar què es cou en el mer­cat, Andrei Vatu­tin va moure fitxa quan molts encara com­pe­tien, el pas­sat juny. Va apos­tar per Dimi­trios Itou­dis, etern assis­tent d'Obra­do­vic al Panat­hi­naikòs i en l'exer­cici pas­sat al Ban­vit, i li va sub­mi­nis­trar matèria pri­mera de gamma alta. Sobre­tot, rete­nint Teo­do­sic i Weems i incor­po­rant De Colo, de retorn de la seva etapa en l'NBA. Ni l'absència d'una peça deter­mi­nant com Khri­apa –ni un minut en tot el curs per lesió– ha alen­tit l'encaix de peces i, ben aviat, el campió rus va car­bu­rar com un rellotge, impla­ca­ble física­ment, devas­ta­dor de talent i en atri­buts corals (20,8 assistències de mit­jana, segon rere el Madrid, amb 21,9). Itou­dis ha sabut tro­bar la manera de fer coha­bi­tar Teo­do­sic, Aaron Jack­son i De Colo –fins i tot, van arri­bar a jugar junts quan Weems estava lesi­o­nat– i també ha extret tot el talent que se li intuïa a Voront­se­vitx, fia­ble i regu­lar com mai.

Si bé han cai­gut les pri­me­res der­ro­tes a Europa –16-2 en el tor­neig, després de caure a la pista de l'Olym­piacòs i la set­mana pas­sada a casa con­tra el Fener­bahçe–, l'equip tenia uns auto­ma­tis­mes, rotació i uns rols tan defi­nits que fins i tot la tor­nada de Khri­apa (encara sine die) podria supo­sar un pro­blema, encara que pugui sem­blar, a sim­ple vista, una aber­ració. Però, més enllà del que passi amb aquest cas, Vatu­tin ha introduït ara una nova vari­a­ble a Itou­dis. Tre­men­da­ment seduc­tora pel que suposa, però també enve­ri­nada si no se'n sap fer un bon ús. La tor­nada de Kiri­lenko ha cata­pul­tat el favo­ri­tisme del CSKA en el pre­sent curs fins a cotes ele­vadíssi­mes, però a l'hora de la veri­tat s'ha de veri­fi­car si AK47 és un ele­ment que aju­darà els rus­sos a reg­nar un altre cop a l'Euro­lliga o, per con­tra, es tracta d'una peça que dis­tor­si­oni l'hàbitat creat en el grup en els pri­mers mesos de curs.

A sim­ple vista, la seva arri­bada dóna un ven­tall amplíssim de vari­ants al tècnic grec. La seva ver­sa­ti­li­tat li per­met actuar en les posi­ci­ons tant de tres com de qua­tre, si bé Itou­dis l'ha uti­lit­zat d'aler pivot en els dos par­tits que ha dis­pu­tat fins ara (con­tra el Fener­bahçe i el VEF Riga en la lliga VTB) per la con­fiança en Weems com a aler. En tot cas, ell pot assu­mir qual­se­vol marca defen­siva, gene­rant dese­qui­li­bris posi­tius, i és una peça valuosíssima per físic i lec­tura de joc en les situ­a­ci­ons de can­vis d'empa­re­lla­ments en blo­queigs. Això, sense comp­tar les bones mans per pas­sar la pilota i faci­li­tat pel rebot. I el fet que no neces­siti ano­tar per sen­tir-se a gust a la pista és un fac­tor impor­tant en una línia exte­rior com la russa, amb tants punts a les mans. És evi­dent que l'impacte de Kiri­lenko no serà imme­diat, sobre­tot en l'Euro­lliga, perquè neces­sita temps per tal de posar-se en forma –tan sols set par­tits amb els Nets aquest curs (5,1 minuts de mit­jana)–, però tant o més impor­tant serà la seva acti­tud. Si ell, amb 34 anys, arriba de pun­te­tes, amb vocació d'adap­tar-se al grup i no al revés, el CSKA sí que pot ser un equip majúscul i temi­ble. Amb o sense Khri­apa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.