Opinió

Els mèrits esportius

Què vol dir exactament això? Que al torneig FIBA hi aniran els campions de lliga, o de copa? I d'on?

L'última amenaça de la FIBA –expulsar les seleccions del proper europeu si les lligues no fan fora els equips que optin per jugar l'Eurocopa l'exercici vinent– no fa res més que atiar l'escalada de tensió amb l'Eurolliga pel control de les grans competicions de clubs del Vell Continent. I sembla que encara es pot acarnissar molt més en les properes setmanes amb els uns i els altres movent fils de tot tipus.

Salta a la vista que l'Eurolliga és la que, de moment, té més motius per somriure. Ha captivat els clubs més potents per la seva principal competició –onze (entre els quals, el Barça Lassa) llicències A assignades per a deu anys– i les seves últimes propostes estan convencent clubs que, fins fa poc, tenien la idea d'afegir-se a la Basketball Champions League de la FIBA. És el cas de l'Unicaja i el València, que ara veurien fins i tot amb bons ulls disputar l'Eurocopa el curs que ve amb la perspectiva que en la 2017/18 hi hagi un accés directe a l'Eurolliga des de l'ACB com a campió o el millor dels que no tenen llicència A.

L'altra raó per fer el pas també té a veure amb el projecte de la FIBA i la seva difusa concreció. El que fa uns mesos va irrompre com un projecte megalòman, de 30 milions anuals per a clubs, s'ha anat desinflant fins que dilluns passat es va anunciar una suma de 4,5. Poca cosa més se'n sap ara mateix, a banda del sistema de competició i que l'accés al torneig s'obriria a equips de 30 països i per la via del “mèrit esportiu”. I què vol dir exactament això? Que hi accediran els campions de lliga, els de copa, els primers de la fase regular? I quins països? I si es pretén no vetar ningú, per què no es va aprofitar l'acte per anunciar noms? Perquè hi ha equips que ja són campions: el Demons (Irlanda), el Centrum (Noruega), el Boroughmuir (Escòcia) i el Dnipro (superlliga Ucraïna). O potser no ho van fer perquè ni tan sols saben ara en quins països faran el tall. I això sense comptar que, en lligues com ara la turca i la Lliga Endesa, es podria donar el cas que els semifinalistes tinguessin plaça per a l'Eurolliga –en funció de si el Galatasaray o l'Herbalife guanyen l'Eurocopa–, fet que faria que al torneig FIBA hi accedís un equip que hagi arribat als quarts de final. I no seria un gran mèrit, quan això és l'epicentre de tot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)