Opinió

Mà de ferro a Alemanya

Comptes irregulars han portat una sanció al Phoenix Hagen de tres partits perduts

S'imaginen que ara, quan falten set jornades per al final de la fase regular, l'ACB castigués un dels equips que estan en terra de ningú –per posar uns exemples, el Fiatc Joventut, el MoraBanc o el Sevilla, els que acrediten 11-16– amb la pèrdua de tres triomfs per irregularitats econòmiques? No tan sols seria tot un avís per a navegants, sinó que situaria l'implicat en qüestió a tocar de la zona de descens, perquè el Movistar Estudiantes acumula set victòries.

El que aquí ens pot semblar ciència-ficció ha passat a la BBL, la Bundesliga alemanya. Des de sempre –a França també se segueix una filosofia similar– hi ha un control més que rigorós de les finances de tots els equips. A principi de curs i durant la disputa de la competició. Així, la setmana passada, es van detectar irregularitats en els comptes del Phoenix Hagen fins al punt que la lliga va optar per sancionar-lo amb una multa de 40.000 euros i la pèrdua de sis punts o, el que és el mateix, tres partits. Així, va caure del desè al catorzè lloc i, el més delicat, va passar de tenir quatre triomfs de marge respecte a la zona de descens a només un, quan falten sis jornades. Una situació que va fer entrar suor freda a una entitat consolidada a primera divisió (setè curs consecutiu) i que, a més, l'obligarà, a l'estiu, a passar una auditoria si vol que la BBL li concedeixi plaça per a la 2016/17. Enmig de tot, l'equip va agafar una mica d'aire dissabte, ja que va vèncer el Mitteldeutscher a casa (102-81) i ara ha ampliat el coixí respecte al pou.

Situacions com aquesta es viuen amb normalitat a Alemanya. Fa tres temporades, el Giessen 46ers va haver d'aclarir els seus comptes perquè devia un mes a la plantilla. No se li va permetre tornar a jugar fins que no ho va regularitzar tot, i va haver d'alliberar els estrangers i acabar el curs amb júniors. L'equip va baixar, però el campionat prioritza el fet de no estirar més el braç que la màniga, evitar la competència deslleial. Aquests casos, extrems però alhora efectius, ajuden a garantir la seriositat d'un campionat. I seria bo importar-ho a casa nostra, en una Lliga Endesa amb poca credibilitat econòmica. El problema és que, si s'apliqués el baròmetre alemany fil per randa, potser n'hi hauria més d'un i de dos que rebrien càstigs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)