Seleccions

NÚRIA PICAS

CAMPIONA DEL MÓN DE CURSES DE MUNTANYA

“La independència ens beneficiarà a tots”

Picas té molt clar que ha arribat l'hora de mostrar els sentiments per contribuir a fer que Catalunya obtingui la sobirania

Diu que hi ha esportistes amb por i creu que, quan s'aconsegueixi, tothom serà independentista

Els estira-i-arronses no van enlloc. Hem de donar un cop de puny sobre la taula i, d'una vegada per totes, ser valents
Vaig al mundial d'‘ultratrail' com a particular, no amb la selecció espanyola. Aquest any hi vaig pel meu compte

És la gran dominadora de les curses de muntanya i mai s'ha amagat de quin és el seu sentiment nacional. Núria Picas (Manresa, 2-11-1976), explica com viu el moment actual.

Sempre ha demostrat com pensa i s'ha manifestat sense pèls a la llengua. Suposo que té clar què votarà el 9-N.
Ho tinc claríssim, votaré sí i sí. Espero que la gent, especialment la que està vinculada al món de l'esport, s'involucri en el moment que vivim i abandoni totes aquestes pors, que són bastant presents, i que es mullin, perquè la independència és una cosa que ens beneficiarà a tots.
Sempre ha tingut clar que vol la independència. Per què?
Perquè és un procés que ens convé a tots, és pel nostre bé, el dels catalans. Ja fa massa temps que ens estan pressionant amb un sentiment que no és el nostre. Això és com un matrimoni que no s'avé, al final anirem molt millor cadascú per la seva banda. Aquests estira-i-arronses no van enlloc. Hem de donar un cop de puny sobre la taula i, d'una vegada per totes, ser valents i tirar endavant amb això, perquè comencem a estar-ne cansats.
Les pors no haurien d'evitar que els esportistes, com qualsevol altre sector de la societat, poguéssiu opinar clarament.
És clar. Hi ha certa por, hi ha gent que se n'amaga una mica. És un fet que a mi m'estranya molt, que la gent de l'esport calli. Em fa gràcia que, el dia que ho aconseguim, tothom serà independentista. A mi això ja no em valdrà. Ara és l'hora de demostrar els sentiments, sense cap mena de mirament, perquè en el fons és una cosa que ens beneficia a tots.
Quin missatge donaria a alguns patrocinadors que a vegades poden frenar el posicionament dels esportistes?
Els diria que la independència es tracta de millorar i fer un pas endavant. És el bé per a tothom, no ens podem amagar.
Ha tingut mai algun tipus de pressió?
Sí, la federació espanyola m'ha dit que no li agrada que surti amb una estelada. Però és un sentiment que tinc molt endins des de sempre i no tinc necessitat de deixar-ho de fer. Aquí tenim una pega, perquè Catalunya no està reconeguda com a país independent i si tu vols anar a córrer un mundial has d'anar amb una selecció de ple dret. Tot i haver tret l'estelada, a mi m'han continuat seleccionant, però sempre m'adverteixen. Sí que és cert que l'any passat en el campionat d'Espanya em van amenaçar que si pujava al podi i treia l'estelada em retirarien el títol. Va haver-hi un conflicte important i a més es van reunir els jutges i tot. Tres d'aquests jutges van votar retirar-me el títol i quatre que no. Jo la portava al coll, sense desplegar. Ells em van dir que sobretot no pugés al podi amb l'estelada i jo no la vaig mostrar, però la duia enrotllada al coll i això va causar molta polèmica. De fet, en aquell moment vaig desitjar que em sancionessin i em retiressin el títol. Podria haver estat una manera de causar més reacció.
Quina valoració fa de com està anant la temporada i quins són els propers objectius?
De moment s'estan complint tots els objectius. Estic al capdavant de l'Ultratrail World Tour amb tres victòries de prestigi a Gran Canària, al Mont Fuji al Japó i a Austràlia. Per tant, la primera part de la temporada està sent excel·lent. A partir d'ara tinc el mundial d'ultratrail. En aquest cas hi vaig com a particular, no amb la selecció espanyola. Estic seleccionada, però aquest any hi vull anar pel meu compte.
Després d'haver-hi anat altres vegades amb la selecció espanyola, pot ser que tanta insistència i tantes pressions l'hagin fet canviar d'opinió?
Pot ser, però simplement no tinc el sentiment. No anem pels mateixos camins. Ells volen una cosa i jo una altra. Per tant: no ens enfadem, cap mena de problema. Però sempre respectant els uns i els altres, no en diré mai cap mal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)