La copa ja no és cosa de dos; l’ACB tampoc?
Bàsquet. Copa. L’Unicaja i el València poden trencar el domini del Barça i del Madrid, condicionats per l’Eurolliga
El fort desgast que suposa disputar l’Eurolliga està passant factura al Barça i al Madrid, ja que els condiciona molt. Cada dia més. En canvi, altres clubs amb grans plantilles i grans pressupostos, fent bé les coses, ho estan aprofitant. Els dos grans exemples són l’Unicaja, que juga la FIBA Champions League (8 victòries i 0 derrotes), i el València, en l’Eurocup (16 victòries i 2 derrotes).
L’Unicaja està en un cicle victoriós no només en la copa, en què ha guanyat dues de les últimes tres edicions (Badalona 2023 i Las Palmas 2025) sinó que també va ser capaç de guanyar a l’estiu la Supercopa ACB i ha arribat a les dues últimes final fours de la FIBA Champions League sent el curs passat el campió. Però és flor d’un dia? No. El pressupost de l’equip andalús va creixent progressivament i ja supera els 13 milions d’euros. Només així es pot entendre que l’Unicaja hagi aconseguit renovar nou dels jugadors i el tècnic que fa dos anys van guanyar la copa. Tots ells van rendir a un nivell alt i, per això, van continuar, però tots millorant les seves condicions econòmiques. Molts es pregunten per què l’MVP Kendrick Perry (32 anys) prefereix estar a Màlaga jugant la FIBA Champions League que jugar en un equip d’Eurolliga. Doncs perquè a Màlaga hi ha trobat estabilitat, ell mateix diu que vol que sigui “casa seva” i té un gran contracte. És obvi que buscava estabilitat després d’una carrera pels Sydney Kings, Iowa Energy, Kormend, Karpos Sokoli, Szolnoki Olaj, Nizhny, Levallois, Mega, Cedevita, Panatinaikòs i Buducnost havent de jugar amb la selecció de Montenegro per no ocupar plaça d’extracomunitari. També hi ha ajudat el milió d’euros que va abonar el Barça per Brizuela i que li ha servit per cobrir l’augment salarial de la plantilla. Però no només hi ha l’Unicaja.
El València, que organitzarà la propera copa, juga amb més de 20 milions de pressupost i amb el nou Roig Arena, el millor pavelló d’Europa, vol jugar al màxim nivell i farà la inversió que faci falta. De moment la copa ja no és cosa de dos. L’ACB tampoc? L’any passat el Múrcia va ser finalista, un fet impossible d’imaginar fa uns anys. Fins ara el Madrid té 37 títols de lliga; el Barça, 20, i entre la Penya (4), el Baskonia (4), l’Unicaja (1), el TDK Manresa (1) i el València (1) en sumen 11.
BRIZUELA ES LESIONA I NO VA A LA SELECCIÓ ESPANYOLA
El jove de la Penya (2004), que està cedit al Tizona Burgos de la primera FEB –on ha jugat 18 partits amb una mitjana de 21:41 minuts de joc i fent 11,2 punts amb un 46% en triples, 3,3 rebots, 2,2 assistències i 11,7 de valoració–, és el recanvi de Dario Brizuela, amb molèsties al tendó d’Aquil·les, a la selecció espanyola –també ha abandonat Pradilla per lesió– i hi arribarà com a convidat. A l’staff hi ha el seu tècnic Salva Camps. En el combinat de Scariolo hi ha els catalans Joel Parra, Rafa Villar, Èric Vila i Miquel Salvó. També el base del Manresa Mario Saint-Supery.El Barça no s’entrenarà fins divendres
Després que el club hagi decidit no prendre decisions dràstiques per l’eliminació de la copa en els quarts de final, es vol agafar aire i força per afrontar la resta de la temporada i, sobretot, els objectius d’entrar al play-off de l’Eurolliga i intentar ser cap de sèrie en el play-off de l’ACB. El tècnic Joan Peñarroya ha decidit donar quatre dies de festa a la plantilla aprofitant l’aturada de les seleccions, on hi haurà Joel Parra amb la selecció espanyola; Tomas Satoransky, que ha marxat amb la República Txeca que dirigeix Diego Ocampo, i Lluís Riera i Dame Sarr, amb Itàlia.