Natació

Hèctor Ruiz, forçat a deixar l'alta competició

Natació. L'operació no li ha solucionat el problema amb les arítmies i, a banda d'oblidar-se del somni olímpic, el nedador català haurà d'abandonar l'esport d'elit

El somni olímpic dels Jocs de Rio ja havia estat descartat per Héctor Ruiz (CN Mataró), però el nedador de Vilamalla confiava que l'operació a la qual es va sotmetre fa quinze dies hauria solucionat els problemes amb les arítmies cardíaques i que posteriorment podria reprendre la seva carrera com a esportista d'elit. Dijous al vespre, però, la visita amb l'especialista va confirmar el pitjor dels diagnòstics. “Hi havia un 99% de possibilitats que l'operació sortís bé, però no ha estat així. Només tenia un 1% que anés malament, i m'ha tocat. No han aconseguit treure'm les arítmies i ahir [dijous] em van dir que haig de deixar l'alt rendiment. Puc nedar de manera moderada, però no puc competir”, va explicar en declaracions a Catalunya Ràdio.

La notícia, lògicament, ha trasbalsat la vida del jove nedador altempordanès, que des de fa anys s'entrenava de valent per poder complir el somni de competir en uns Jocs. “És un cop bastant dur. He estat nedant tota la vida per poder arribar a uns Jocs, i no podrà ser. De fet, una psicòloga m'està ajudant perquè encara no ho he assumit. Haurem d'anar pas a pas. Fer passes curtes però segures. Al cap de tres mesos hauré de tornar a visitar els metges perquè em facin una altra valoració”, avança el nedador.

Ruiz, vigent campió d'Espanya de 10 km, va començar a tenir arítmies mentre s'entrenava el mes de desembre passat; i els especialistes, després de fer-li un seguiment, van decidir que la millor opció era passar per la sala d'operacions. “El meu cor té dilatacions que són produïdes pel sobreesforç, pel sobreentrenament de tants anys al màxim nivell. M'he estat entrenant entre cinc i sis hores al dia, de dilluns a dissabte, i ara el cor ho està pagant i m'està passant factura”, assegura el nedador de només 25 anys. Amb diversos títols catalans i estatals de llarga distància, en el palmarès internacional de Ruiz destaca el sisè lloc en la universíada de Shenzhen i el 13è en els 5 km del mundial de Xangai 2011, amb només vint anys. En l'últim mundial, a Kazan 2015, no va poder passar de la 58a posició en els 10 km. Tot i el disgust, el nedador català intenta afrontar la nova situació amb mentalitat positiva: “M'he de fixar nous propòsits. M'he d'aixecar. En tot cas, podré fer una vida normal i practicar esport amb moderació.”

LES REACCIONS

Hi havia un 99% de possibilitats que l'operació sortís bé, però no ha estat així. No m'han tret les arítmies i haig de deixar l'alt nivell
Encara ho estic assumint, però podré fer vida normal i practicar esport amb moderació
Hèctor Ruiz
NEDADOR DEL CN MATARÓ
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)