Barça

Espai Barça (III)

L’Spotify Camp Nou explicat dada a dada

El futur estadi del Barça avança a velocitat de creuer i Limak Construction té molts ulls posats a la nuca. Parlem d’una obra faraònica, que L’Esportiu intenta resumir en quinze xifres certament rellevants

“D’aquí a un any tinc una final.” Ho expressa de forma molt gràfica Joan Sentelles, el director d’operacions de l’Espai Barça. En efecte, d’aquí a només dotze mesos el Barça deixarà Montjuïc i estrenarà la seva nova llar. El nou Spotify Camp Nou és una obra faraònica, i alguns aficionats continuen tenint moltes preguntes, malgrat l’esforç del club per intentar fer un exercici constant de transparència. Dimecres els socis i sòcies del FC Barcelona van ser informats amb detall de tots els assumptes referents a l’Espai Barça i de l’estat actual de les obres de l’estadi en una sessió participativa celebrada a l’Auditori 1899, amb la presència de la vicepresidenta institucional, Elena Fort, i el mateix Joan Sentelles. L’Esportiu fa una aposta per la síntesi. El nou Spotify Camp Nou, explicat en quinze dades clau:

2026

juny-agost.

És la data en vermell que el Barça i Limak tenen signada en el contracte d’execució i finalització d’obra. D’aquí a trenta-tres mesos com a màxim l’empresa turca ha d’haver enllestit l’obra. El novembre del 2024 el Barça podrà jugar al nou estadi. L’agost del 2025 estarà completada l’estructura de la tercera graderia i el cent per cent de la coberta 360°. L’agost del 2026 l’estadi haurà d’estar acabat en la seva totalitat. La primera pedra es va col·locar el 29 de maig.

104.600

espectadors.

Aquesta serà la capacitat total d’aforament del nou Spotify Camp Nou. Tots sota coberta. El club explica que aquesta xifra pot tenir una petita fluctuació perquè mig centímetre amunt o avall en segons quines decisions pot afectar a l’hora de tenir 500 cadires més o 500 cadires menys. Serà un aforament esglaonat, perquè quan el soci torni de l’‘exili’ a Montjuïc, la capacitat inicial serà per a 65.000 espectadors.

228.000

m² de superfície total.

Aquesta serà la superfície del futur edifici. Es guanyaran 27 metres a tot el perímetre de l’estadi. Els voladissos de la tercera graderia menjaran terreny a l’avinguda Joan XXIII.

247

milions d’ingressos anuals.

Això és el que el club té estimat que ingressarà quan l’estadi, les sales VIP, la botiga, el museu i la resta de serveis estiguin funcionant a ple rendiment a partir de l’agost del 2026.

960

milions d’euros de preu màxim garantit.

Dels 1.450 milions d’euros del crèdit que el Barça va tancar aquest any amb 20 inversors per finançar l’Espai Barça, Limak Construction en facturarà un màxim de 960 milions.

1.500

treballadors.

Durant la fase d’enderroc de l’antic estadi s’ha arribat a una xifra màxima d’empleats executant l’obra de 450 persones per dia. A partir d’ara aquesta xifra es triplicarà i en el seu punt àgil s’arribarà als 1.500 treballadors. Fins ara s’ha estat treballant sobretot amb persones de Catalunya, Espanya i Turquia, però d’ara endavant vindrà mà d’obra de Romania, Bulgària i altres països.

2

sancions.

El club i Limak han hagut d’assumir dues multes pel fet de treballar fora d’horari. El club explica que ara no es mou ni una màquina abans de les 8 del matí. Abans s’havia mobilitzat maquinària abans d’aquesta hora per tenir-la a punt, però això va ser considerat ja treball pel cos sancionador, segons fonts del Barça, i d’aquí les dues sancions.

6

grues gegants.

Són propietat de Limak Construction. En el passat ja van ser usades per a la construcció de l’aeroport de Kuwait, realitzada per la mateixa companyia turca. Han de ser traslladades per via marítima. Fan uns 85 metres d’alçada i i tenen una capacitat d’elevació de 70 tones. Una d’elles ja fa temps que custodia l’estadi. Dues més arribaran de forma imminent i les altres tres, més endavant.

120.000

tones de formigó enderrocat.

Són les tones de formigó de l’anterior estructura de l’estadi que les màquines de Limak han tirat a terra. És l’equivalent a 355 avions Airbus 380. Només la part de la coberta enderrocada equival al pes de la Torre Jaume I del port de Barcelona.

300.000

m² de terra excavada.

Els treballs d’excavació també han estat costosos. El volum de terra excavada equival al volum de 100 piscines olímpiques.

48.000

m² de superfície tindrà la coberta.

El sostre de l’estadi és un dels reptes tècnics del projecte. L’agost del 2025 estarà acabada la nova coberta.

21.000

plaques solars.

Estaran distribuïdes per tota la coberta i generaran 3,2 megavolts de potència per al subministrament elèctric de l’estadi.

1.400

tones de cablejat.

Servirà per alçar i tensar la coberta de l’estadi. En el projecte del pont de Çanakkale, Limak va usar 18.000 tones de cablejat. Vindrà a Catalunya procedent d’Itàlia, França i Alemanya.

104

trams d’escales mecàniques.

El nou Spotify Camp Nou tindrà unes substancials millores en accessibilitat. Les escales tindran doble sentit de pujada i baixada.

60

ascensors.

Estaran repartits per tot l’estadi per evitar barreres arquitectòniques i facilitar la logística al soci en general i a les persones amb mobilitat reduïda.

Un Spotify Camp Nou revolucionari
El club defensa que serà un estadi obert i mediterrani, i alhora perfectament integrat al barri.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)