Barça

El Barça ja toca la lliga

Els blaugrana guanyen el derbi i només necessiten un punt per ser campions

Ho seran dimarts si el Real Madrid ensopega o dimecres empatant

Iniesta i Piqué van decidir un partit molt còmode per als de Guardiola

L'Espanyol no pot fallar contra el València per continuar aspirant a jugar a Europa

El Barça no va fallar en un derbi en què els dos equips tenien moltes coses en joc. Va ser molt superior, l'equip de Pep Guardiola. Iniesta i Piqué van certificar aquesta superioritat amb dos gols que deixen el títol de lliga a tocar per als blaugrana. Al Ciutat de València, allà on el Barça de Frank Rijkaard va guanyar la seva primera lliga amb un empat contra el Llevant, el de Guardiola tindrà l'oportunitat d'adjudicar-se la tercera consecutiva. També necessita només un punt, sempre i quan el Madrid no ensopegui contra el Getafe i anticipi el títol a dimarts. Sandro Rosell pot guanyar la seva primera lliga com a president curiosament on es va estrenar Joan Laporta.

Ahir calia veure com sortia el Barça després de les moltes i intenses emocions viscudes en les últimes setmanes. Quatre partits contra el Real Madrid que havien desgastat molt la plantilla, tant en l'aspecte físic com en el mental. Els blaugrana havien tingut temps per descansar, però sempre costa tornar a la lliga després d'haver-se classificat per a la final de la Champions. Quines millors motivacions per no relaxar-se, però, que tornar al campionat de la regularitat jugant un derbi i buscant una victòria que deixés el títol a un punt? El Barça no podia fallar, perquè no cal allargar la consecució del títol més del necessari per poder preparar el partit de Wembley contra el Manchester United. I perquè tampoc calia donar esperances als blancs. El partit, però, no es presentava fàcil. Pels motius exposats i perquè l'Espanyol també s'hi jugava molt. Els de Mauricio Pochettino lluiten per jugar a Europa la temporada vinent. Les derrotes del Sevilla i l'Atlético de Madrid feien possible que poguessin acabar la jornada, en cas de victòria al Camp Nou, a només un punt del seu objectiu.

Amb aquests ingredients, ni Guardiola ni Pochettino van reservar res. El Barça va sortir amb el millor onze possible. Només Andreu Fontàs va ocupar el lateral esquerre. Puyol està sent dosificat i després de recuperar-se per jugar les semifinals de la Champions, el nou objectiu és que el capità estigui al cent per cent per a la final de Wembley. L'Espanyol, tenint en compte els vuit lesionats que té Pochettino, va sortir amb el que li queda. Cinc futbolistes del planter, molta joventut i inexperiència, sobretot al centre de la defensa i un enorme futbolista a la davantera, Osvaldo. La sorpresa va ser que Luis García es quedés a la banqueta. Javi Márquez, Javi López, Verdú, Iván Alonso i Callejón havien d'omplir el mig del camp per no deixar jugar el Barça. Els de Pochettino esperaven i pressionaven, mirant de recuperar alguna pilota per jugar-la en llarg i que l'aprofités Osvaldo amb la seva velocitat i habilitat. Però des del primer minut es va veure que els blaugrana estaven tan concentrats en el partit com ho van estar en els clàssics. Iniesta, Xavi, Busquets i Messi s'associaven i trobaven espais, i els blanc-i-blaus no tenien més remei que acular-se i defensar amb ordre la porteria de Kameni. Tot i la inexperiència de Raúl Rodríguez i Amat, els dos centrals de l'Espanyol van mantenir blindada la seva àrea durant una bona part de la primera part, en què el Barça només va poder crear perill amb accions individuals de Messi i Iniesta. El desequilibri d'aquests dos jugadors va fer treballar Kameni en els minuts 20 i 27, just abans que arribés el primer gol. El bon partit defensiu que estava fent l'Espanyol el va fer saltar pels aires Galán amb una errada que va aprofitar Iniesta.

L'Espanyol es va desconnectar durant uns minuts després del gol i abans del descans, mentre que el Barça va optar per donar una pausa al partit, amb dos moments que Villa no va saber aprofitar. Un perquè va estar massa lent i un segon perquè va xutar fora quan estava sol davant Kameni i no va poder culminar una jugada de fantasia dels blaugrana.

Amb Iván Alonso amb molèsties i amb el resultat en contra, Pochettino va fer entrar Luis García per mirar d'estirar més el seu equip, però qualsevol intent de reacció de l'Espanyol el va avortar el Barça només començar la segona part amb un segon gol obra del laboratori de Guardiola i Tito Vilanova. Córner, un bloqueig de Busquets, un moviment de Villa per generar un espai i perfecta rematada de cap de Piqué anticipant-se al seu marcador i a la sortida amb dubtes de Kameni.

El partit quedava sentenciat quan encara quedaven molts minuts, perquè l'Espanyol va deixar de creure en qualsevol possibilitat de treure alguna cosa positiva del Camp Nou i perquè els blaugrana van preferir administrar els dos gols d'avantatge pensant ja en rematar definitivament la lliga dimecres contra el Llevant. Guardiola va donar vint minuts a Abidal perquè el francès vagi agafant ritme una vegada superada la greu malaltia que ha tingut el francès, que va tornar a rebre una gran ovació del Camp Nou. Un altre dels objectius a aconseguir en aquesta segona part no es va complir. Després dels quatre gols de Cristiano Ronaldo contra el Sevilla, Messi està a dos del portuguès en la seva lluita per ser el màxim golejador del campionat, però l'argentí no va tenir oportunitats per apropar-se al jugador del Real Madrid, tot i que els seus companys el van buscar moltes vegades. Messi encara té temps per aconseguir el premi individual. Però això és secundari. El premi gros, el col·lectiu, la lliga, la pot guanyar el Barça dimecres només amb un empat a València contra el Llevant. L'Espanyol, el mateix dia, no podrà fallar contra el València si vol jugar a Europa el curs vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)